

December 24, 1993

Honorable Ivor E. Samson

Lafayette City Council

c/o Marron, Reid & Sheehy

601 California Street, Suite 1200

San Francisco, CA  94108-2896



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-93-461

Dear Mr. Samson:


This is in response to your request for advice under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). This letter will also confirm telephone advice given to you on December 2, 1993.

QUESTION


May you participate in a city council decision to sell city property to a developer who may be hired by your law firm as an expert witness in a litigation matter totally unrelated to the decision?

CONCLUSION


Under the provisions of the Act, you have no economic interest in the developer.  Therefore, hiring the developer as an expert witness for your law firm will not disqualify you from participation in the city decision to sell property to the developer.  Generally, you may participate in the city council decision to sell city property unless it is reasonably foreseeable that such decision will have a material financial effect on your law firm.  In addition, if you own a 10 percent or greater interest in the law firm, you may not participate in decisions which will have a material financial effect on any client.

FACTS


You are a member of the Lafayette City Council.  The city is considering selling city property to a developer.  In addition, you are a partner in a law firm and have met with the developer to discuss his retention as an expert witness in litigation which is totally unrelated to the city matter.  


The developer would be paid an hourly fee by the law firm for his use as an expert witness.  

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.  


An official has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


For purposes of this section, indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.


You are a partner in a law firm which is a source of income to you.  You did not indicate if your partnership interest in the law firm is 10 percent or greater.  Section 82030 provides that income of an individual also includes a pro rata share of any income of any business entity or trust in which the individual or spouse owns, directly, indirectly or beneficially, a 10-percent interest or greater.  For the purposes of discussion we will assume that it is.  You thus have an interest in the income of clients to the firm as well.  


Accordingly, you may not make or participate in the making of decisions, or attempt to use your official position to influence a governmental decision if the decision will have a reasonably foreseeable material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on your firm or clients of your firm.  Retaining the developer as an expert witness does not create an economic interest for you. 


To require disqualification, the effect of a decision must be foreseeable.  An effect does not have to be certain to be foreseeable.  If an effect were a mere possibility, however, it would not be foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)


It does not appear foreseeable, based on the facts you have provided, that a decision regarding the sale of property will have a material financial effect on your law firm or on your clients.   For example, there are no facts to indicate that the sale of the property will result in an increase or decrease in income or assets of any client, or increase or decrease the income or assets of the law firm. 


However, if you become aware of facts which indicate there will be a foreseeable and material effect on your law firm, or on your clients as your sources of income, you must disqualify yourself from decisions affecting those sources of income.  Regulation 18702.2 (copy enclosed) provides guidelines for determining whether an effect on your law firm or clients is considered material.


I trust this answers your questions sufficiently.  If you need further assistance, please call the Commission's Legal Division at (9l6) 322-5901.


Sincerely,


Steven G. Churchwell


General Counsel


By:  Jeanette E. Turvill



Political Reform Consultant



Legal Division

SGC/JET/jt

Enclosure

