December 7, 1993

Nancy Leneis, Legislative Aide

Office of Assemblymember

 Richard Mountjoy      

Assemblymember, 59th District

State Capitol

P.O. Box 942848

Sacramento, CA  94248-0001






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-93-459

Dear Ms. Leneis:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to you on December 1, 1993, regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the "Act").   This letter confirms that your letter dated December 2, 1993, accurately summarizes the advice I provided to you on that date.


You stated that you were offered tickets to the 12th Annual Celebrity Luncheon which is being held as a fundraising event for the American Lung Association by Western-Pacific Roofing Corporation.  You asked whether you could accept these tickets.


I advised you that the Act requires public officials to disclose economic interests, including donors of gifts, that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties. (Section 87207.) The Act further prohibits any public official from participating in or influencing any decision that will foreseeably and materially affect a donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating $250 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made. (Section 87100; Section 87103(e).)  And finally, the Act now provides restrictions on the receipt of gifts and honoraria.  Section 89505(a) and Regulation 18954 provide that no designated employee of a state agency may accept gifts in excess of $270 from any single source in any calendar year.


However, as we discussed, Regulation 18946.4(b) provides:


A gift of a ticket or other admission privilege to a specific fundraising event shall be valued as set forth below.





* * *


(b)  Where the event is a fundraising event for an organization exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, the ticket or other admission privilege has no value.


Since the American Lung Association is an organization exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, pursuant to Regulation 18946.4(b), the tickets to the event have no value and would create no obligations with respect to these provisions of the Act.  (See, Najera Advice Letter, No. A-92-557.)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

