




January 20, 1994

J. Scott Zundel

73-255 El Paseo, Suite 19

Palm Desert, CA  92260






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-93-478a

Dear Mr. Zundel:


This is in response to your letter requesting clarification of advice provided to you on behalf of Councilmember Sybil Jaffy (Advice Letter No. A-93-478) with respect to her responsibilities as a Rancho Mirage City Councilmember pursuant to the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


In your letter requesting clarification, you stated that you have been informed that Councilmember Jaffy does not have an ownership interest in any property of Desert Villas, except for her ownership interest in her unit.


As you are aware, Commission advice is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  It appeared from the material you provided that in fact the councilmember's unit was a condominium.  We note, for example, that the appraisal you submitted with your request indicated the complex was a condominium complex.  (See "project improvements" section, appraisal headings, and "Supplemental Addendum Sheet," p. 2.)



As we stated in our letter, generally, ownership of a condominium is considered an undivided interest in common in a portion of real property coupled with a separate interest in a space called a unit.  (Jones Advice Letter, No. A-90-715; Civil Code Section 1351(f).)  Thus, it appears that the analysis in the initial response is accurate.


However, to the extent that the appraisal was inaccurate, and the councilmember's complex is not a condominium complex but a planned unit development in which the councilmember does not have an undivided interest in the common area of the complex, the standards to determine materiality would be different from those set forth in the prior letter.  Since the councilmember's unit is more than 300 feet from the project site, Regulation 18702.3(a)(3) provides that the effect of the decisions is material if:


[T]he decision will have a reasonably foreseeable financial effect of:



(A)  Ten thousand dollars ($10,000) or more on the fair market value of the real property in which the official has an interest; or


(B)  Will affect the rental value of the property by $1,000 or more per 12 month period.


Of course, since in the prior letter we concluded that the "public generally" exception would permit participation, this different standard would not affect the conclusion of that letter.


I hope this clarifies the application of the Act to your situation.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
