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January 20, 1994

Linda J. Campbell

28750 Vallejo Avenue

Temecula, CA  92592

Re:
Your Request for Advice

Our File No. A‑94‑002

Dear Ms. Campbell:

This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities as a School Board Member on the Temecula Valley Unified School District, pursuant to the conflict‑of‑interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

Please note that Government Code Section 1090 is not contained in the Political Reform Act.  Therefore, the Commission does not advise on this provision.

QUESTION

May you participate in collective bargaining negotiations between the Temecula Valley Unified School District and school employees?

CONCLUSION

You may participate in collective bargaining negotiations between the Temecula Valley Unified School District and school employees so long as the collective bargaining decisions will not result in the hiring, firing, promotion, demotion, or disciplining of your spouse, or the setting of a salary for your spouse which is different from salaries paid to other employees of the district in the same job classification or position.  

FACTS

You were elected to the Temecula Valley Unified School District Board of Trustees (the "board") in 1993.  Your spouse has been a teacher with the district for 15 years.  

ANALYSIS

Conflicts of Interest

Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  As a designated employee of the City of San Juan Capistrano, you are a public official under the Act.  (Section 82048; Regulation 18700.)   

Section 87103 specifies that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on (among other things):

Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

Section 87103(c).

In addition, Section 82030 provides that the income of an individual also includes any community property interest in the income of a spouse.  Consequently, if any person or business has been a source of income to you of $250 or more, or to your spouse of $500 or more (making your community property interest $250) within the past 12 months, the source of income is a potentially disqualifying economic interest as described in Section 87103.  

Your spouse is employed by the Temecula Valley Unified School District.  Presumably, your spouse has received more than $500 from the district.  However, salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency is expressly exempted from the definition of "income" for purposes of the Act.  (Section 82030(b)(2); Fatland Advice Letter, No. I‑89‑419.)  Consequently, the salary your spouse receives from the district will not create a conflict of interest with respect to decisions affecting the district.  (Section 87103(c).)

A conflict of interest may still exist where a decision will result in your personal expenses, income, assets, or liabilities or those of your immediate family increasing or decreasing by $250, irrespective of the source of the increase or decrease.  (Regulation 18702.1(a)(4); Torrance Advice Letter, No. I‑89‑142.)  

However, even if a decision will result in your personal expenses, income, assets, or liabilities or those of your immediate family increasing or decreasing by $250, subdivision (c)(1) of Regulation 18702.1 provides that an official may still participate if: (1) the decision only affects the salary, per diem, or reimbursement for expenses the official or his or her spouse receives from a state or local government agency, and (2) the decision is not one to hire, fire, promote, demote, or discipline your spouse, or to set a salary for your spouse which is different from salaries paid to other employees of the district in the same job classification or position.  

We have consistently interpreted this provision to permit participation in collective bargaining agreements.  For example, in our letter to Peter C. Carton (Advice Letter No. I‑90‑166), we advised that a school board trustee who was also a salaried employee of the district could participate in changes to the collective bargaining agreements for staff.  (See also, Rice Advice Letter, No. A‑88‑053; James Advice Letter, No. A‑88‑469, concerning the fringe benefits of spouses.)

Similarly, in our letter to John Walker (Advice Letter No. A‑89‑596), we advised that a member of a county board of education could participate in collective bargaining decisions concerning his spouse's bargaining unit which might adversely or beneficially affect his spouse, so long as the decisions affected all employees in the same job classification in the same manner.

Therefore, a decision to increase the salaries of all employees in the same classification as your spouse would not create a conflict of interest situation for you under the Act, even if it would increase your wife's income by $250 or more.  However, a decision on discipline of your wife, or a decision to increase or decrease only her salary, as opposed to all clerks in the same classification, by $250 or more per year, would require your disqualification.  (See Advice Letters to Olson, Waggoner, Hill, and Rice, Nos. A‑85‑242, I‑86‑208, I‑86‑336, and A‑88‑053, copies enclosed).  

Applying these principles to your specific question, we conclude that the Act permits you to participate in collective bargaining decisions concerning your spouse's bargaining unit which could adversely or beneficially affect your spouse as long as these decisions affect all employees in the same job classification in the same manner.

Thus, so long as the collective bargaining decisions will not result in the hiring, firing, promotion, demotion, or disciplining of your spouse, or the setting of a salary for your spouse which is different from salaries paid to other employees of the district in the same job classification or position, you may participate in the decisions.  

Other Questions

1.  You also asked whether the rest of the board could force your abstention on collective bargaining negotiations.  The Commission has no jurisdiction over this issue.  You may wish to consult with the attorney for the district or a private attorney for guidance on this matter.

2.  What actions you should take, legal or otherwise, to participate is dependent on the answer to question number one.  In either case, it is not an issue that the Act controls.  

3.  The Act's disqualification obligations which were enacted by the voters in 1974 are based on financial conflicts of interest.  The Act would not require disqualification merely based on the appearance of impropriety, if in fact legally there is no conflict of interest.  However, again, whether there is an appearance of impropriety, or whether you should decline to participate based on this appearance are issues that the Act does not address.

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5901.\

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division

