




February 9, 1994

Ben Firschein

Administrative Assistant

Senator Bill Lockyer

Tenth Senatorial District

State Capitol

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-94-022

Dear Mr. Firschein:


This is in response to your letter requesting advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your advice request is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.  

QUESTIONS


1.  What are the thresholds for the gift limitation provisions of the Act and those provisions governing conflicts of interest by virtue of the receipt of gifts?


2.  Why are the gift limitation provisions of the Act subject to periodic adjustment while the conflict-of-interest provisions are not?

CONCLUSIONS


1.  With respect to elected state officers, members of state boards or commissions, and designated employees of state agencies, the Act prohibits the acceptance of gifts from any single source in any calendar year in excess of $270.  


However, a conflict-of-interest will exist if it is reasonably foreseeable that a decision of the official will have a material financial effect on any donor of a gift or gifts to the official aggregating $250 or more in value within 12 months prior to the time when the decision is made.  


2.  In enacting the ethics provisions of the Act in 1990 which limited gifts, the Legislature specifically provided that the gift limitation amounts be adjusted biennially by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  No such authority exists with respect to the conflict of interest provisions of the Act which have been in effect since the enactment of the original Political Reform Act.

DISCUSSION


Effective January 1, 1991, the Act was amended by Senate Bill 1738 (Stats. 1990, Ch. 84) to add new provisions establishing gift limits applicable to elected state officers, members of state boards or commissions, and designated employees of state agencies.  (Sections 89504 and 89505.) 


Section 89504(d) states:


The gift limitation amounts in this section shall be adjusted biennially by the commission to reflect changes in the Consumer Price Index, rounded to the nearest ten dollars ($10).






Emphasis added.


Section 89505(b), which is applicable to members of state boards and commissions and designated employees of state agencies, provides a similar mandate by cross-reference to Section 89504(d).  Thus, both the gift limits applicable to elected state officers and those applicable to members of state boards or commissions, and designated employees are required, by statute, to be adjusted biennially.  (See, Regulation 18954.)  The Commission raised the gift limit from $250 to $270 in 1993.  It is scheduled to consider another adjustment in 1995.


In contrast, the conflict-of-interest provisions of the Act were a part of the original Act, adopted as Proposition 9 by the voters of California in 1974.  Section 87103 provides that a public official has a conflict of interest with respect to a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


The Act does not provide a mechanism for adjusting this $250 statutory threshold.  


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

