





March 31, 1994

Mr. Kirk Pessner

Nielsen, Merksamer,

Parrinello, Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA  94941





Re:
Your Request for Informal Assistance






Our File No. I-94-64

Dear Mr. Pessner:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because you have not named a specific person on whose behalf you have requested this advice, we provide the following informal response to your question.  

QUESTION


What are the reporting obligations of a corporation and its investors if the corporation is formed for the sole purpose of establishing and operating a gaming casino in a California city or county and must first obtain voter approval to permit gambling? 


CONCLUSION


A corporation formed for the sole purpose of establishing a gaming casino will qualify as a recipient committee if it receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  An investor will qualify as a major donor committee if it makes contributions to the corporation and to any other committee or candidate and such contributions total $10,000 or more during the calendar year.

FACTS


California Business and Professions Code Section 19819 requires that no gaming club may be established in a local jurisdiction unless the voters approve a measure permitting gambling.  One city council has adopted a resolution to place on the April 12, 1994, ballot a measure to permit gambling.  

ANALYSIS


A contribution is defined as a payment for "political purposes."  (Section 82015.)  


Regulation 18215 clarifies that a payment is made for political purposes if it is:


...For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure;

* * *


..."Contribution" includes any monetary or non-monetary payment for which full and adequate consideration is not made to the donor that is received by any person or organization other than a candidate, controlled committee, official committee of a political party, or organization formed or existing primarily for political purposes if the payment is  "earmarked" for the making of contributions.  A payment is "earmarked" when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment or funds with which the payment will be commingled will be used to make contributions, as defined in Government Code section 82015 and this regulation, or expenditures, as defined in Government Code section 82025 and 2 California Code of Regulations section 18225.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contributions.  Factors relevant to a determination that the donor has reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures and contributions include but are not limited to the established practice of the person or organization with respect to expenditures and contributions and any representations made when the payment is solicited.








(Emphasis added.)


Any person or combination of persons which receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year qualifies as a "recipient committee."  (Section 82013(a).)


The Business and Professions Code requires voters to approve a ballot measure authorizing gambling before a corporation may establish a gaming casino.  When a corporation's sole purpose is to establish a new gaming casino, an investor has actual or at least constructive knowledge that a payment made to the corporation will be commingled with funds used to make expenditures supporting the ballot measure.  Therefore, until the ballot measure is approved, payments to the corporation are contributions.  (Section 82015 and Regulation 18215.)  If the corporation receives contributions of $1,000 or more in a calendar year, it will qualify as a recipient committee with specified filing obligations.  (Sections 82013(a) and 84200-84205.)  An investor will qualify as a major donor committee if it makes contributions to recipient committees, officeholders and candidates totaling $10,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(c).)  Major donor committees are required to file specified campaign statements.  (Sections 84200-84205.)


In your letter you mention that the Commission has established a "first bite" rule for organizations that exist primarily for purposes other than making contributions or expenditures.  Under this rule, the first time an organization uses dues or other receipts to make contributions or expenditures and the organization's members would have no reason to know such funds would be used for political purposes, the organization would not be receiving contributions, but could qualify as either a major donor or an independent expenditure committee.  (Section 82013(b) and (c).)  Your circumstances are distinguishable because the corporation, at least initially, exists for political purposes.  Therefore, persons making payments to such a corporation are making contributions.


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Lynda Cassady







Assistant Division Chief







Technical Assistance Division

