





May 13, 1994

Mr. James Sutton

Nielsen, Merksamer,

Parrinello, Mueller & Naylor

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA 94991







Re:  Your Request for 








Confirmation of Telephone








Advice








Our File No. I-94-76

Dear Mr. Sutton:


You have requested confirmation of telephone advice  concerning the lobbying provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because you have not named a specific person on whose behalf you have requested this advice, we provide the following informal response to your question. 


QUESTION


Must a public relations firm which receives $5,000 or more

during a calendar quarter to conduct a public relations campaign and which has an employee who makes one contact with a state official register as a lobbying firm, even though the amount of the fee which was received in connection with the contact was less than $5,000?

CONCLUSION


Payments which are not related to direct communication to influence legislative or administrative action are not includable in determining whether an entity qualifies as a lobbying firm.

ANALYSIS


An entity qualifies as a lobbying firm if it receives $5,000 or more in compensation in a calendar quarter, other than reimbursement for reasonable travel expenses, and a partner, owner, officer or employee of the entity engages in direct communication for the purpose of influencing legislative or administrative action.  (Section 82038.5 and Regulation 18238.5.)


Regulation 18329 provides that: 

..."direct communication" means appearing as a witness before, talking to (either by telephone or in person), corresponding with, or answering questions or inquiries from, any qualifying official, either personally or through an agent who acts under one's direct supervision, control or direction.  Direct communication does not include any request for or provision of purely technical data or analysis to an administrative agency by a person who does not otherwise engage in direct communication for the purpose of influencing legislative or administrative action.


When applying the compensation test, all compensation received for the purpose of engaging in direct communication,  including compensation received in connection with travel, must be counted.  However, reimbursement for travel expenses (i.e., air fare, taxi fare, food and lodging) is not counted.  (Pessner Advice Letter, No. I-93-268.)


Similarly, all income received for preparation work undertaken for the purpose of engaging in direct communication  must be counted.  Preparation work includes activities such as writing correspondence, developing testimony and attending meetings in connection with direct communication.  Background studies and research activities undertaken for purposes other than to influence legislative or administrative action are not counted.  (Robeck Advice Letter, No. I-92-231.)


Payments received for travel or other activities not provided in connection with direct communication are not counted for purposes of qualifying as a lobbying firm.  For example, travel payments received to meet with clients to confer on legislative or administrative issues or payments solely for a public relations campaign need not be counted.


If you have additional questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Wayne Imberi







Political Reform Consultant
