





April 12, 1994

Donald R. Ranish

42953 Cherbourg Lane

Lancaster, CA  93536







Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-94-080

Dear Mr. Ranish:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


You have asked how to handle a refund for a candidate statement that was received after you closed your campaign bank account and filed final campaign statements.

CONCLUSION


Since the refund was from a governmental agency and, therefore, not considered a contribution, you are not required to establish or reopen a campaign bank account to cash the refund check.  You may deposit the refund in your personal bank account to repay campaign debts which were outstanding at the time your committee was terminated.  Alternatively, if the amount of the refund exceeds outstanding campaign debts, the remaining funds must be paid to an entity that meets the requirements for use of "surplus funds".  (Section 89519.) 

FACTS


You were a candidate for the Lancaster School Board in Los Angeles County during 1993.  You formed a committee and paid Los Angeles County $400 for a candidate statement.  After the election, you closed your bank account, terminated your committee, and filed all necessary documents with respect to your candidacy.  During our telephone conversation on March 17, 1994, you stated that you had outstanding debts of $175 at that time.  Subsequently, in 1994 you received an $84.03 refund from Los Angeles County in connection with the candidate statement.
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ANALYSIS


The Act requires candidates to establish a campaign bank account into which all campaign contributions must be deposited and from which all campaign expenditures must be made.  (Section 85201.)  Candidates are also required to file periodic reports disclosing campaign receipts and expenditures.  (Section 84100, et seq.)


Defeated candidates who receive refunds or credits after closing their campaign bank accounts are not required to establish or reopen an account as long as the refund or credit is not a "contribution."  Section 82015 and Regulation 18215 define the term "contribution" as a payment which is made for political purposes.  In the case of candidate fees refunded by a government agency, such payments would not be considered contributions under the Act because the government agency would have no political purpose in making the refunds.  (Steadman Advice Letter, 

No. I-93-252.)


Section 89519 provides that upon leaving elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate, whichever occurs last, funds held by a defeated candidate are considered "surplus" campaign funds and may only be used for the following purposes:



(a)(1)  The payment of outstanding campaign debts 

or elected officer's expenses.


(2)
For purposes of this subdivision, the payment for, or the reimbursement to the state of, the costs of installing and monitoring an electronic security system in the home or office, or both, of a candidate or elected officer who has received threats to his or her physical safety shall be deemed an outstanding campaign debt or elected officer's expense, provided that the threats arise for his or her activities, duties, or status as a candidate or elected officer and that the threats have been reported to and verified by an appropriate law enforcement agency.  Verification shall be determined solely by the law enforcement agency to which the threat was reported.  The candidate or elected officer shall report any expenditure of campaign funds made pursuant to this section to the commission.  The report to the commission shall include the date that the candidate or elected officer informed the law enforcement agency of the threat, the name and phone number of the law enforcement agency, and a brief description of the threat.  No more than five thousand dollars ($5,000) in surplus campaign funds may be used,
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cumulatively, by a candidate or elected officer pursuant to this subdivision.  Payments made pursuant to this subdivision shall be made during the two years immediately following the date upon which the campaign funds became surplus campaign funds. The candidate or elected officer shall reimburse the surplus campaign fund account for the fair market value of the security system no later than two years immediately following the date upon which the campaign funds become surplus funds, upon sale of the property on which the system is installed, or prior to the closing of the surplus campaign fund account, whichever comes first.  The electronic security system shall be the property of the campaign committee of the candidate or elected officer.


(b)  The pro rata repayment of contributions.



(c)
Donations to any bona fide charitable, edu-

cational, civic, religious, or similar tax-exempt,

non-profit organization, where no substantial part 

of the proceeds will have a material financial effect

on the former candidate or elected officer, any 

member of his or her immediate family, or his or her

campaign treasurer.


(d)
Contributions to a political party or com-

mittee so long as the funds are not used to make 

contributions in support of or opposition to a candidate

for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.



(f)  The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure or election laws, and an action arising from an election contest or recount.


In the Steadman Advice Letter, supra, the Commission advised that a defeated candidate who does not wish to establish a campaign bank account may deposit the refund in his or her personal bank account to repay campaign debts (including loans made by the candidate) which were outstanding at the time the candidate's committee was terminated.  If the amount of the refund exceeds outstanding campaign debts, the remaining funds must be paid to an entity that meets the requirements of Section 89519. 
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If there were no outstanding debts, the candidate may not deposit the refund in a personal account and should endorse the refund check over to an entity that meets the requirements of Section 89519.  A copy of the refund check and any correspondence relating to the refund must be maintained in the candidate's records.

Reporting Requirements


For disclosure purposes, payments made from the refunds are reportable expenditures.  If you will receive contributions totaling $1,000 or more or will make expenditures totaling $1,000 or more during 1994, you must file the long form campaign statement (Form 490).  If you will receive contributions or make expenditures totaling less than $1,000 during 1994, you may file the short form campaign statement (Form 470).  Expenditures made from the refunds must be counted for purposes of the $1,000 threshold.  A letter explaining the reason for the additional filing should accompany the statement.  


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







by:  Dixie Howard








Political Reform Consultant
