


April 4, 1994

Mr. Robert Hertzberg

The Hertzberg Committee

13022 Riverside Drive, Suite 8

Sherman Oaks, CA 91423




Re:  Your Request for Advice





Our File No. A-94-092

Dear Mr. Hertzberg:


This letter responds to your March 14, 1994 letter requesting advice under the Political Reform Act (the "Act")  regarding the use of campaign funds.


The Commission does not comment on past conduct.  (Section 83114; Regulation 18329.)  Accordingly, nothing in this letter should be construed as ratifying, condoning, or commenting upon the actions you have already taken.

QUESTION


May a campaign account reimburse a candidate for the purchase of a gift given to a political consultant, who performed some preliminary work, in lieu of a fee.

CONCLUSION


No.  A campaign account may not be used to reimburse the candidate for personal expenses.  

STATEMENT OF FACTS


In November 1993, you created a committee for the purpose of raising money for a campaign for the California State Assembly.  You have decided not to pursue this candidacy and are now in the process of terminating your committee and you intend to make some refunds to your contributors.  During your brief foray in the political arena, you used the services of a political consultant, however, you did not negotiate the consultant's fees and in lieu of payment for the consultant's services you sent a gift to the consultant.  The campaign contributed $250 of campaign funds toward the purchase of the gift pursuant to Section 89513(f)(2) and you contributed an additional undisclosed amount of personal funds to purchase the gift. 

ANALYSIS


A gift is defined in Section 82028 of the Act as: "any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received."  The burden of proving that the consideration received is of equal or greater value is on the individual claiming the payment is not a gift.  It would appear from your facts that the payment made to the consultant was indeed a gift as there was no bill or other final accounting received by the committee for the consultant's services rendered and there appeared to be no prior agreement to pay the consultant for his or her services.


Campaign funds may be used to pay for a gift to an individual provided the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89513(f)(1).)  You have apparently opted to follow the limits of Section 89513(f)(2) as your committee contributed only two hundred and fifty dollars ($250) to the purchase of the gift.  While this subsection automatically treats such gifts as directly related to a political, legislative, or governmental purpose, it is not clear that this subsection is applicable because the consultant has not been characterized as an employee or committee worker.  In any event, there appears to be a direct connection to a political purpose so that the presumption is not necessary.


The committee could have originally funded the entire gift under Section 89513(f)(1), as the gift was directly related to a political purpose, i.e., the advice you received from the consultant.  However, you may not simply reimburse yourself now that you have made an out-of-pocket payment for the consultant's gift.  As presently constituted, your contribution to the cost of the gift is simply a personal gift from you to the consultant and campaign funds may not be used to pay for the candidate's personal expenses.  (Sections 89510 and 89512.)


Section 85201(e) of the Act provides that all campaign expenditures must be made from the campaign account.  Accordingly, you may not expend personal funds to promote your candidacy without first depositing those funds in the campaign account.  (Section 85201(d).)  If you now simply reimburse yourself, you have violated the Act by making a campaign expenditure out of personal funds.


While a candidate is allowed to loan funds to a campaign provided that the loan is reported as provided under Section 84216.5 and Regulation 18416, unless there is an agreement or understanding at the time a contribution is made that it will be repaid, a contribution may not be reported as a loan.  (Rezak Advice Letter, No. A-92-420.)  The facts you related do not indicate an intention to treat that portion of the gift you paid with personal funds as a loan to the campaign account.  Therefore, your out-of-pocket expense may not be repaid by the campaign account.


I trust that this information is helpful.  Should you need any further assistance, you may call the Commission offices at (916) 322-5901.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:
Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division 

