


April 8, 1994

J. Scott Zundel

City Attorney

69-825 Highway 111

Rancho Mirage, CA 92270




Re:
Your Request For Advice





Our File No. I-94-111

Dear Mr. Zundel:


We respond to your March 24, 1994, letter requesting Commission advice regarding your local ordinance on campaign reform.  As your letter does not request advice with regard to a specific set of facts, we have treated your request as one for informal advice. 


Under the Political Reform Act (the "Act") , the Commission is empowered to give advice with respect to the provisions of the Act.  (Section 83114.)  While the interpretation of local ordinances regulating campaign finance are generally beyond the scope of Commission advice (See Kunkel Advice Letter, 

No. I-89-598), the Act does contain several provisions regarding the implementation of such ordinances.  (Sections 81009.5, 81013 and 85100.)  The Commission's advice must necessarily be limited to the application of those sections.  (Gawron Advice Letter, 

No. I-89-550.)


We caution that the Commission cannot provide advice on the operation of your local ordinance.  (See Ketner Advice Letter, No. I-93-464.)  Primary responsibility for interpreting the ordinance will fall on you, the city attorney.  (Kunkel Advice Letter, supra.)  Moreover, the Commission cannot advise you on constitutional issues which have impacted campaign reform in other arenas and may be applicable to your ordinance.  


Generally, where the provisions of a local law conflict with the Act, the local law is superseded.  (Section 81013.)  However, the Act does not prevent a local government from imposing lower campaign contribution limits for candidates for elective office in its own jurisdiction.  (Section 85101.)  Accordingly, the Act does not prevent local jurisdictions from either imposing lower contribution limits or from imposing other political campaign requirements so long as the requirements do not prevent candidates from complying with the Act.  (Van Winkle Advice Letter, 

No. I-89-335; Gawron Advice Letter, No. I-89-550.)


Section 308 of your local ordinance would be in conflict with the Act.  We refer specifically to the language: 


"All campaign contributions received by such persons shall be subject to the provisions of this Ordinance unless such campaign contributions are used exclusively for elections held outside the jurisdiction."


Under Section 81009.5(b) of the Act, any additional reporting provisions, such as those included in your ordinance, are effective if they are limited to elections and ballot measures which are voted on solely in your jurisdiction.  The wording of Section 308 inadvertently includes contributions which may be received specifically for an election outside of your jurisdiction, thereby imposing your jurisdiction's reporting requirements on campaign activity exclusively controlled by the Political Reform Act.  We suggest that the wording be changed to avoid this problem.


In Section 303 of your ordinance,the reference to Government Code Section 82030(b)(9) may be incorrect as that section exempts loans from family members from the definition of "income."  Government Code Section 82028(b)(3) may be the more accurate citation.


We regret that we may not comment further on your city's proposed ordinance, however, such comment would be beyond our jurisdictional mandate.  We hope that you find this limited comment helpful.  Should you have any additional questions, you may contact this office at (916) 322-5901.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By
Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division

