SUPERSEDED IN PART BY REG. 18215

May 5, 1994

Robert Shield

1491 Peach Avenue, #1

El Cajon, CA  92021

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I‑94‑117

Dear Mr. Shield:

This is in response to your letter requesting advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your inquiry into the applicability of the Act is general in nature, we can only provide the following informal assistance with respect to your question.  

QUESTION

Will your hosting of a radio call‑in talk show, at your request, be considered an in‑kind contribution to you as a candidate for a local school board?

CONCLUSION

In order to be construed as a contribution, a payment must be made for political purposes.  Where a payment is made at the behest of a candidate, it is presumed to have been made for political purposes, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for personal purposes unrelated to his or her candidacy.  Therefore, if a call‑in radio talk show is created at your request, any funds expended will be considered in‑kind contributions from the station to you, unless it is clear that the show was created for personal purposes unrelated to your status as a candidate.

FACTS

You are considering running for the Grossmont Union High School District School Board in November of 1994. 

According to our conversation of April 27, 1994, you are preparing a proposal for a radio call‑in talk show which you would host.  You plan to submit the proposal to various local commercial radio stations, and would expect the show to begin airing at one of the stations in September or early October 1994.

You will propose that the program air on a weekly basis for one to two hours on Sunday evenings.  The show will address issues relevant to high school students, and the format will be targeted to a high school audience.

Initially, you do not expect to be receiving financial compensation for hosting the show.  However, you would propose to be compensated through sponsorships paid to the station, or other promotional opportunities created by you.

ANALYSIS

You ask in your letter whether hosting the talk show would constitute a conflict of interest if you decide to run for the school board.
The question you pose does not concern conflicts of interest as defined in the Act (Sections 87100; 87103), rather, the issue you present is whether reportable contributions or expenditures would result if a radio station accepts your proposal to air your call‑in radio talk show.

The terms "contribution" and "expenditure" are defined in part as payments for political purposes.  (Sections 82015 and 82025.)  Thus, in order to be construed as a reportable contribution or expenditure, a payment must be made for political purposes.  (Neal Advice Letter, No. A‑93‑276.) 

A payment is made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of any candidate.  (Regulations 18215 and 18225.)  Therefore, for example, we have advised that the mere employment of a talk show host who happened to be the chair of the California Democratic Party constitutes neither a contribution to the California Democratic Political Party nor an expenditure.  (Neal Advice Letter, supra.) 

Regulation 18215(a)(2) sets out an alternative definition of "political purpose."  Where a payment is received by or made at the behest of a candidate, it is presumed to have been made for political purposes.  (Regulation 18215(a)(2).)  Therefore, we have also advised that where a private party requested permission to circulate an advertisement featuring the Lieutenant Governor, three months prior to the Lieutenant Governor's election, a contribution had been made by the private party.  (McCarthy Advice Letter, No. A‑90‑163.)  A candidate can only rebut this presumption by showing clearly from the surrounding circumstances that the payment was made for personal purposes unrelated to his or her candidacy.  (Regulations 18215 and 18225; Hammond Advice Letter, No. I‑89‑315.) 

You are currently considering candidacy for election to the Grossmont Union High School District School Board, which will hold elections in November.  You have stated that you would be submitting proposals for your show to various commercial stations.  You have also stated that your call‑in talk show would air within three months of the election.  Thus, the show would air at your request or suggestion.  Based upon these factors, it would appear that the proposed show would be related to your status as a candidate.  

Moreover, the term "contribution" includes the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office.  Therefore, where a payment is made for political purposes, the donation of free air time to a candidate which is not offered to all the candidates in the same election for the same office is an in‑kind contribution reportable by the candidate.  (Section 82015; Wilson Advice Letter, No. A‑92‑456; Goldfarb Advice Letter, No. I‑92‑453; Recht Advice Letter,

I‑91‑044; Sutton Advice Letter, No. I‑92‑473.)

If an in‑kind contribution results, the donation of studio time to you as a candidate and any discount or rebate provided to you by the radio station would have to be disclosed as an in‑kind contribution to your campaign unless the discount or rebate is offered to all the candidates for the same office.  (Section 82015; Hammond Advice Letter, supra.)  Moreover, it is also possible that sponsorships paid to the station to promote your show would be considered contributions from the sponsors to you. 

However, if a payment is clearly not made for political purposes, the mere hosting of a radio call‑in talk show, would not constitute a contribution or an expenditure by the radio station.  (Williams Advice Letter, No. A‑93‑457.)

 
If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5901.\

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

Counsel, Legal Division

