





May 4, 1994

Robert E. Leidigh

Olson, Hagel, Fong, Leidigh,

  Waters & Fishburn

300 Capitol Mall

Suite 350 

Sacramento, CA 95814







Re:
Your Request for Advice








Our File No. A-94-127

Dear Mr. Leidigh:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


You are a partner in a law firm which has a contract with a government agency.  Pursuant to that contract, you are also a "consultant."  Does the amendment to Regulation 18700(d) permit you to negotiate changes in the existing contract or any extension or renewal thereof or a separate contract, so long as you do so in your private capacity?  

CONCLUSION


Regardless of whether the law firm's contract with the agency expressly provides for modification or amendment of the contract, you may negotiate changes or an extension or a renewal of the existing contract or a separate contract for the firm, provided that you do so while acting in your private capacity.

FACTS


You are an attorney in private practice and a partner in a law firm.  The law firm is both a source of income to you as well as an investment interest of yours.  Your law firm has a contract with a governmental agency.  Pursuant to that contract, you are a public official by virtue of being a "consultant" as defined in our regulations.  From time to time, the government agency may wish to modify the contract to increase the duties and scope of work.  In addition, the agency may elect to renew the contract with your law firm at the end of the agency's fiscal year when, by necessity, the contract expires.

ANALYSIS


The primary issue addressed in the McEwen Advice Letter,

No. I-92-481, was whether a consultant has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if, as a result of agency decisions in which the consultant participates, the consultant's employer would be asked, directed, or required to perform additional services for which the employer would receive additional income.  


An ancillary issue raised in the McEwen Advice Letter, supra was whether an attorney who qualifies as a public official by virtue of a contract between the attorney's employer (the law firm) and a public agency may negotiate, in the attorney's private capacity, a modification or amendment to that contract.  


Applying former subdivision (d) of Regulation 18700 to consultants affiliated with law firms, McEwen provided:


An attorney who qualifies as a public official under the Act by virtue of a contract between the attorney's law firm and a public agency generally may not participate (in either the attorney's official or private capacity) in any contract negotiations involving the attorney's law firm.  However, if the contract expressly provides for modification or amendment of the contract, the attorney may participate in agency decisions regarding the modification or amendment, because these decisions will not have a financial effect on the law firm beyond the scope of the original contract.  (Emphasis added.) 


McEwen observed that Regulation 18700(d) did not permit a consultant to negotiate the terms and conditions of his or her employer's contract with the public agency, if the contract did not expressly provide for modification or amendment of the contract.  The Commission addressed this issue by amending subdivision (d)(3) of Regulation 18700 on April 7, 1994.


Subdivision (d)(3) of Regulation 18700 now states that the Act does not prohibit a firm's employees or subcontractors (who are "consultants" under the Act) from negotiating the firm's contract with the public agency, so long as they do so while acting solely in their private capacity.  The inference here is that all the contracting decisions on behalf of the agency are implementing decisions that will be made by disinterested agency officials.


Thus, regardless of whether the law firm's contract with the agency expressly provides for modification or amendment of the contract, an employee or subcontractor may negotiate an extension or a renewal of the existing contract or a separate contract of his or her employer's contract, provided that they do so while acting in their private capacity.


In addition to being an employee, you also are a partner of, and presumably have an investment interest in, the law firm.  (Section 87103(a).)  Thus, Regulation 18700.1 also governs your situation.  Generally, public officials with investment interests are only permitted to contact, appear before, or otherwise influence their agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of their agency, if the officials (or members of their immediate family) wholly own, or exercise sole direction and control over, their business entities.  (Regulation 18700.1(b)(1).)  


However, subdivision (b)(3) of Regulation 18700.1 provides an express exclusion for officials who negotiate their compensation or the terms and conditions of their employment or contract.  This exception is identical to the one in subdivision (d)(3) above and is similarly intended to exclude a narrowly defined category of conduct from the ambit of the conflict-of-interest provisions of the Act.  


Thus, regardless of whether the law firm's contract with the agency expressly provides for modification or amendment of the contract, an employee or subcontractor or a partner may negotiate an extension or a renewal of the existing contract or a separate contract for the firm, provided that they do so while acting in their private capacity.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







By:
Deanne Stone







Senior Commission Counsel
