SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
May 4, 1994

Richard D. Jones, Esq.

390 North Brea Boulevard, Suite A

Brea, CA 92621

Re:  Your Request for Advice

Our File No. A‑94‑141

Dear Mr. Jones:

This letter responds to your April 13, 1994 request for advice regarding interpretation of the Political Reform Act (the "Act") on behalf of the City of Westminster, California.  Our advice is limited to interpretation of the Act, we are not authorized to give advice on other laws which may impact the facts described in your letter.  Additionally, the Commission does not operate as a finder of fact.

QUESTION

May the City of Westminster produce and air a video featuring elected city officials who have been named in a recall measure on the June 7, 1994 ballot?

CONCLUSION

The Act does not prohibit the production and airing of the City of Westminster's proposed video.  However, the use of public funds under the facts you have described may be prohibited by other laws. The Commission expresses no view with regard to such prohibitions. 

FACTS

The City of Westminster wishes to produce and air a video featuring various elected public officials.  The public officials are the subject of a recall measure on the June 7, 1994 ballot.  The tape would be aired prior to the election.  The elected officials on the recall measure would not speak in the video.  Other officials who take part in the video would not advocate or promote any issue on the June 7th ballot.

ANALYSIS

Section 85300 prohibits the expenditure of public funds for the purpose of seeking elective office.  However, a recall measure is not defined as an election for the purpose of seeking elective office. (Frank Advice Letter, No. I‑90‑100; Roberti Advice Letter, No. A‑89‑358).  Accordingly, Section 85300 does not prohibit the city's proposed course of conduct.

Section 89001 prohibits mass mailings at public expense.  The airing of a video on public access television is not a mass mailing for purposes of the Act.  (Gatling Advice Letter, No. I‑90‑048; Calhoun Advice Letter, No. A‑90‑047; Parsons Advice Letter, No. A‑89‑254).  Therefore, Section 89001 does not prohibit the city's proposed course of conduct.

The Act and regulations contain no other prohibitions which apply to the facts contained in your request.  Under the Act, the city's proposed production and airing of the video would not be prohibited.  However, your office should be aware that the city's proposed conduct may be prohibited by other laws regarding the misuse of public funds.  See, e.g., California Penal Code Section 424; Stanson v. Mott, 17 Cal. 3d 206 (1976); People v. Sperl, 54 Cal. App. 3d 640 (1976); People v. Battin, 77 Cal. App. 3d 635 (1978).  We suggest that you contact the Attorney General's office for further advice.

We trust this advice fully addresses your request.  Should you need additional aid in interpreting the provisions of the Act, this office remains available for that purpose.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Daniel E. Muallem

Counsel, Legal Division

