




May 17, 1994

Steven H. Kaufmann

Richards, Watson & Gershon

333 South Hope Street, 38th Floor

Los Angeles, CA  90071-1469






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-94-158

Dear Mr. Kaufmann:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities as a former deputy attorney general with the California Attorney General's Office under the "revolving-door" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   


Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Additionally, the Commission's jurisdiction is limited to the provisions of the Act.  The Commission has no jurisdiction and does not advise on other areas of the law that may apply to your facts.

QUESTION


You are a former deputy attorney general with the California Attorney General's Office assigned to California Coastal Commission hearings.  You now work for a private law firm.  Are you prohibited from assisting ARCO in its challenge to a Coastal Commission decision initially considered while you were assigned to the Coastal Commission?

CONCLUSION


According to your facts, you were not personally and substantially involved as set forth in Section 87400(d).  Thus, you are not prohibited from assisting ARCO in its challenge to the Coastal Commission decision in question.  However, this advice is limited to the provisions of the Act.

FACTS


On July 15, 1991, you left the Attorney General's Office to join the firm of Richards, Watson & Gershon.  As a deputy attorney general, you were assigned to act as the attorney general's representative at the California Coastal Commission.  You served in this capacity (along with several other deputies) from July 1977 to July 15, 1991.  


You stated that your involvement in Coastal Commission matters focussed primarily on representing the Commission in litigation.  However, you also attended a portion of the Commission's monthly public meetings.  Ordinarily, however, you did not provide legal advice on matters relating to such Local Coastal Plan ("LCP") amendments.  The Coastal Commission's chief legal counsel or staff counsel would have provided legal advice on that matter.


In April 1991, during the period of time you represented the attorney general at the Coastal Commission meetings, the Commission considered and approved an application submitted by Santa Barbara County to amend the LCP.  The amendment included the rezoning of property owned by ARCO from M-CD (coastal dependent industrial) to AG-II (agricultural).  


At that hearing, the Coastal Commission was told of ARCO's plans to develop a golf course project.  In order to avoid binding ARCO's later use of the property, the Coastal Commission inserted in the findings a statement that the 1991 decision would not bias any future application of ARCO to develop the property as a golf course.


As the attorney general's representative, you stated that you may have been present at the meeting.  However, you also stated that you never gave advice to the Commission's staff concerning any issue raised in the proceeding, nor did you advise the Commission in that regard at the hearing or otherwise.  You further stated in our telephone conversation of May 11, 1994, that while you received a public staff memorandum regarding the matter, you received no other written or oral communications regarding the matter.


ARCO has returned to the Coastal Commission with a proposal to replace an existing oil and gas production facility along the coast in North Santa Barbara County with a public golf course.  The project was approved by Santa Barbara County, however, on April 13, 1994, the Coastal Commission denied the project on appeal concluding that the golf course project was not a permitted use under the LCP.  


ARCO has offered to employ you as legal counsel on the matter.  Your involvement would include participation in ARCO's request for reconsideration and, if necessary, litigation against the Coastal Commission under the Coastal Act.  One of the issues in question is what the county and the Coastal Commission intended in drafting the findings associated with the 1991 decision.

ANALYSIS


Sections 87401 and 87402 of the Act provide restrictions on the activity of administrative officials after leaving office.   


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:


(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.


(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.







Section 87401.


No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.







Section 87402.


You have asked whether these provisions restrict your ability to participate in a proceeding before the California Coastal Commission concerning the ARCO application.  

1.  State Administrative Official


"State administrative official" is defined to include every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  (Section 87400(b).)  As the deputy attorney general assigned to the Coastal Commission, you were a state administrative official for purposes of the revolving-door provisions of the Act.  Consequently, you are prohibited from representing, aiding, advising, counseling, consulting or assisting other persons for compensation concerning judicial, quasi-judicial or other proceedings in which you participated.  

2.  Judicial, Quasi-judicial or Other Proceeding


Section 87400(c) defines "judicial, quasi-judicial or other proceeding" to include: 


[A]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.





(Emphasis added.)


Where proceedings are of a general nature, the prohibition in Sections 87401 and 87402 is not applicable.  (Fong Advice Letter, A-88-024.)  Regulatory proceedings are not judicial or quasi-judicial within the meaning of Section 87401 if they involve the formulation of rules of general application to be applied prospectively and not the rights or claims of specific persons.  (Huston Advice Letter, A-80-002; Ramirez Advice Letter, No. A-83-203; Swoap Advice Letter, No. A-86-199.)  


However, we have also advised that where a local use plan is submitted to the Coastal Commission, and a policy question within the plan affects only property owned by a former state administrative official's client and a very limited number of other individuals, the activities with respect to those parcels would be a proceeding pursuant to Section 87400(c).  (Nutter Advice Letter, No. A-86-042.)


According to your facts, the proceeding in April 1991, concerned an application submitted by Santa Barbara County to amend the Local Coastal Plan (LCP).  However, the amendment also included the rezoning of property owned by ARCO from M-CD (coastal dependent industrial) to AG-II (agricultural).  Consistent with the Nutter Advice Letter, this would constitute a proceeding.

3.  Participation as a State Administrative Officer


Section 87400(d) provides:


(d) "Participated" means to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.


Generally what is considered "participation" is a factual question.  (Hetrick Advice Letter, No. A-82-110; Grenell Advice Letter, No. A-84-203.)  However, this definition has been interpreted to presume participation in a proceeding where an official acted in a supervisory role.  (Evans Advice Letter, No. I-86-117.)


As a deputy attorney general with the Attorney General's Office, you were assigned to act as the attorney general's representative at the California Coastal Commission.  You served in this capacity (along with several other deputies) from July 1977 to July 15, 1991.  You stated that your involvement in Coastal Commission matters focussed primarily on representing the Commission in litigation.  Clearly such involvement would constitute "participation" under Section 87400.


However, you stated that while you may have been present at the April 1991 meeting, you never gave advice to the Commission's staff concerning any issue raised in that proceeding, nor did you advise the Commission in that regard at the hearing or otherwise.  You further stated in our telephone conversation of May 11, 1994, that while you received a public staff memorandum regarding the matter, you received no other written or oral communications regarding the matter.


While your position with the Attorney General's Office and the Coastal Commission would normally entail personal and substantial involvement in matters, it appears from your facts that with respect to the ARCO proceeding, you were not "personally and substantially" involved as set forth in Section 87400(d).  Thus, the "revolving door" provisions of the Act would not apply to the ARCO proceeding.

