


June 10, 1994

Robert Shield

1491 Peach Avenue, #H

El Cajon, CA 92021




Re: 
Your Request For Advice





Our File No. A-94-176

Dear Mr. Shield:


This letter is in response to your request for follow up advice regarding advice letter I-94-117.  Advice letter I-94-117 and the facts and conclusion contained therein are incorporated by this reference.

QUESTION


What conflicts and/or reporting obligations arise under the Political Reform Act (the "Act")  when an elected public official hosts a radio talk show for profit?

CONCLUSION


As you would be engaging in the activity after the election and without expectation of running for further office, the air time you are allotted and any payments you receive in connection with the program would appear to be for personal and not political purposes.  Therefore you would not be required to report the radio air time as an in-kind contribution from the station to your committee; likewise, you would not be required to report payments from sponsors as cash contributions as long as they are not made for political purposes.


As a public official you would be required to disclose your radio talk show income as a financial interest in your annual statement of economic interests.  

FACTS


You intend to run for the Grossmont Union High School District School Board.  You are considering hosting a radio talk show which will target education issues for weekly discussion.  In a previous advice letter, the Fair Political Practices Commission (the "Commission") has advised you that payments made at the behest of a candidate are presumed to be made for a political purpose and that under certain circumstances the air time you are granted and the sponsor payments you receive may be deemed to be reportable contributions under the Act.  (Shield Advice Letter, No. I-94-117.)  You were further advised that when it is clear from the surrounding circumstances that the air time and sponsor payments are not made for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of any candidate or measure then the air time and sponsor payments would not be deemed to be contributions.  (Id.)


After receiving the Commission's advice, you have requested a follow-up with regard to two new facts: (1) you have now determined that you will not begin hosting the radio program until after the November election; and, (2) you do not intend to run for reelection when the term for school board would expire in 1998.

ANALYSIS


The Act does not prohibit a local elected official from hosting a radio talk show.  (Williams Advice Letter, No. A-93-457.)  However, if the air time is provided for a political purpose it may be deemed to be a contribution and you would be required to report it as such under the reporting requirements of the Act.  (Sutton Advice Letter, No. I-92-473.)  Initiating the radio program after the election, and disavowing any current intention to run for future office, strongly suggests that your hosting of the program would be for personal and not political purposes.


Even though the provision of air time and sponsor payments do not appear to constitute contributions under these facts, as an elected public official you will have certain reporting requirements under the Act.  Under the Act a public official must file an annual statement disclosing his investments and income.  (Section 87203.)  


Should you have additional questions or concerns regarding your obligations under the Act, this office remains available to assist you.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division

Enclosures

