


June 20, 1994

Assemblyman Gilbert W. Ferguson

State Capitol

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001




Re:  Your Request for Advice





Our File No. G-94-185

Dear Assemblyman Ferguson:


This is in reply to your request for advice concerning the legality of conducting a raffle as a campaign fund-raiser, basing eligibility for the raffle on proof that the person voted, and awarding prizes by use of some of the monies collected from the raffle.


The Commission only has jurisdiction over matters covered by the Political Reform Act (the "Act").  The Act does not address the legality of raffles, even when they are conducted for political fund-raising purposes.  Therefore, we are without authority to assist you with this question.


Penal Code Section 319 prohibits some types of raffles.  Other laws regulate legal raffles.  The Attorney General's Office can provide you with information concerning this aspect of your plan.  


Also, your question raises issues under the Elections Code concerning inducements to vote.  On this issue, we suggest that you contact the Secretary of State's Election Division at 

916/445-0820.


We are sorry that we cannot be of assistance on this issue.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Scott Hallabrin





Assistant General Counsel
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