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August 16, 1994

Matthew L. Emrick, Esq.

Minasian, Minasian, Minasian, Spruance, 

  Baber, Meith & Soares

Attorneys At Law

P.O. Box 1679

Oroville, CA 95965‑1679

Re:  Your Request for Informal 







  Assistance

Our File No. I‑94‑230

Dear Mr. Emrick:

We respond to your July 20, 1994 request for advice.  The Political Reform Act (the "Act")  authorizes the Commission to give formal written advice to public officials whose conduct is subject to regulation or to their authorized representatives.  (Section 83114; Regulation 18329(b)(1).)  The Commission does not give formal advice regarding the Act to unauthorized third parties.  (Regulation 18329(b)(2)(A).)  As you do not indicate that you are authorized to request advice on behalf of Ms. Toy, we are unable to respond with formal advice.  As a matter of courtesy, we have deemed your request to be one for informal advice.  (Regulation 18329(b)(9).)  Informal advice does not provide the requestor with immunity from Commission enforcement, nor is it evidence of good faith in any other civil or criminal matter.  (Regulation 18329(c)(3).)

QUESTION

Does a director of a community service district have a conflict of interest in decisions regarding the hiring of an independent contractor to collect the unpaid assessments of the district when the director owns bonds issued by that district?

CONCLUSION

The ownership of bonds issued by any government entity does not give rise to a financial interest under the Act.  As the conflict of interest provisions of the Act only prohibit a public official from participating in decisions which affect the public official's financial interest, there can be no conflict based on the mere ownership of government bonds.  A conflict may occur if the decision will have a financial effect on the government official of $250 or more, distinguishable from the effect on the public generally.  Your facts do not indicate that a decision concerning collection of the district's assessment will affect a director who owns district bonds.

FACTS

A director of the Sutter Community Service District owns bonds issued by the district.  The bonds are worth over $1,000 and the interest paid exceeds $250 per year.  The directors will vote on certain matters related to the collection of assessments from which the bond interest is paid.

ANALYSIS

Under Section 87100, a public official is prohibited from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she has a financial interest.  A financial interest is defined in Section 87103 as a reasonably foreseeable and material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the public official, the public official's immediate family, any investment owned by the public official worth $1000 or more, any real property owned by the public official worth $1000 or more, or any source of income to the official of $250 or more in the preceding twelve months.

Because Sections 82030 and 82034 specifically exclude government agency bonds from the definition of income and investment respectively, a public official does not have a potential conflict based solely on the ownership of over $1,000 in government entity bonds or income from those bonds of over $250.

A community service district is a government agency and its bonds are exempt from the definition of income and investment under the Act.  Accordingly, a director who owns such bonds will only have a conflict if it is reasonably foreseeable that a decision will affect the director or a member of his or her immediate family by $250 or more.  Reasonable foreseeability is a question of fact.  An effect is reasonably foreseeable when it is substantially likely to occur.  Absolute certainty is not required, however, a mere possibility does not rise to the level of being reasonably foreseeable.  (Downey Cares v. Downey Community Development Com., 196 Cal. App. 3d 983, 989‑991 (1987); Witt v. Morrow, 70 Cal. App. 3d 817, 822 (1977); In re Thorner, 1 FPPC Ops. (1975).)

You have provided no facts which indicate that it is reasonably foreseeable that a decision concerning collection of unpaid assessments will affect a director who owns district bonds in a material manner, i.e. by affecting the public official's personal expenses, income, assets, or liabilities, or those of the official's immediate family by $250 or more.  (Regulation 18702.1(a)(4).)

You have asked whether Advice Letter No. A‑94‑214 is a formal advice letter.  We confirm that Advice Letter No. A‑94‑214 is a formal advice letter of the Commission which carries immunity pursuant to Section 83114(b).

As to the purported discrepancy between the Commission's formal advice and the oral advice alleged to have been received from Mr. John Wallace, FPPC Counsel, it is not apparent from the facts that you have included that there is any discrepancy.  The memo purporting to be written by Mr. Wallace did not come from any Commission employee.  The memo contains no facts, no advice, and no indication of who authored its contents.  The memo merely cautions Ms. Toy to seek advice from the Commission.  Although the information contained in that memo is far from complete, its contents do not conflict with Advice Letter A‑94‑214.  We caution, however, that the practice of drafting anonymous memoranda purporting to be from Commission staff is a deceptive practice which may mislead public officials.  We trust that your district's staff will refrain from such conduct in the future.

If you wish to discuss the contents of this letter, you may contact the undersigned at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Daniel E. Muallem

Counsel, Legal Division

cc:  Ms. Penny Toy

