




August 25, 1994

Helen N. Hanna

California School Boards Association

3100 Beacon Boulevard

P.O. Box 1660

West Sacramento, CA  95691  






Re:
Your Request for Informal Assistance Our File No. I-94-243

Dear Ms. Hanna:


You have requested informal assistance concerning new "ethics" provisions of the Political Reform Act (the "Act")  which will further limit the receipt of gifts and honoraria by specified public officials effective January 1, 1995. 

QUESTION


What limitations will exist, effective January 1, 1995, on the acceptance of honoraria by local elected officials, elected or appointed members of the governing board of a special district, or designated employees of a local government agency?

CONCLUSION


Subject to certain exceptions set forth below, these

public officials will be prohibited from accepting honoraria, and they will be subject to a gift limit, equal to the $270 gift limitation applicable to elected state officers which will be adjusted biennially.

ANALYSIS


You ask for general guidance concerning the application of a new ethics law (Chapter 36, Stats. 1994), to be effective

January 1, 1995.  As amended, Section 89501(a) provides:


(a) No local elected officeholders, elected or appointed members of the governing board of a special district, or designated employee of a local government agency shall accept any honorarium, as defined in subdivisions (b), (c), and (e) of Section 89502. 


Thus, the new law will prohibit the specified public officials from accepting any honoraria for any speech given or article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89501(a), as amended, and Section 89502(b).)  In addition, these public officials will also be prohibited from accepting any gifts in excess of $270 or more in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.  (Section 89501(b), as amended.) 


The general question you pose is whether remuneration received by school administrators (who are designated employees of a local school district) for making speeches and writing articles to be published in periodicals will constitute prohibited "honoraria" when the amendments to Section 89501 take effect.  

Honoraria


The amendments to Section 89501 incorporate the definition of the term "honorarium," as defined in subdivision (b) of Section 89502, as well as applicable exclusions and a provision for return of honorarium.  (See subdivisions (c) and (e), Section 89502 and Regulations 18932.4, 18932.5 and 18933 (copies enclosed).)  Thus, existing Commission regulations which are applicable to gifts and honoraria apply. 


Section 89502 provides in pertinent part: 


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.... 





* * * *


(e)  This section does not apply to any honorarium which is not used, and within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the Controller for donation to the General Fund without being claimed as a deduction from income for tax purposes.


Pursuant to Section 89501, as amended, the specified public officials will be prohibited from accepting an honorarium from any source.  However, earned income for providing personal services which are customarily provided in connection with a bona fide business, trade, or profession is specifically exempted from the scope of the honoraria prohibitions, provided the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is not making speeches.  


Regulation 18932.2 defines "bona fide profession of teaching" for purposes of the gift and honoraria provisions.  Regulation 18932.2 provides:


For purposes of Government Code Sections 

89502, 89503(b), and 89506(c)(3), an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:


(a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited or licensed by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization.


(b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession.


(c)  The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.


Based on your letter and our telephone conversation of

August 5, 1994, you are particularly concerned about the application of the new laws to school administrators, professional educators, and other officials who may be employed by a school district.  Clearly, payments made to public officials who are involved in the bona fide profession of teaching, as defined above, are reportable income, and not honoraria, if any of the provisions of Regulation 18932.2 apply.


Where an official is not involved in the bona fide profession of teaching, it is still possible to receive income as part of a bona fide business, trade, or profession where speaking is one of the services customarily provided in connection with the bona fide business, trade, or profession.  (Furutani Advice Letter, supra.)  However, if making speeches is the predominant activity

 of the business, trade, or profession, payments for the speeches would constitute prohibited honoraria. 

Articles Published


Regulation 18931.2 provides:


(a)  For purposes of Government Code Sections 89501, 89502, and 89503, an "article published" means a nonfictional written work: 



(1)  That is produced in connection with any activity other than the practice of a bona fide business, trade, or profession; and


(2)  That is published in a periodical, journal, newspaper, newsletter, magazine, pamphlet, or similar publication.


(b)  For purposes of this regulation, a person receives payment for an article published if he or she receives a payment for:



(1)  Drafting any part of an article published, except activities solely involving secretarial assistance.


(2)  Being identified as an author of or contributor to the article.


(c)  "Article" does not include books, plays, or screenplays.


You also ask about articles written for publication in a periodical.  As noted above, a payment received for nonfictional written work published in a periodical, journal, newspaper, magazine, pamphlet, or similar publication would constitute a prohibited honoraria.  This is true irrespective of whether the article is written on a governmental topic or not.  (Krehbieli Advice Letter, No. A-92-434.)  However, a nonfiction written work produced in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession would not be an "article published" for purposes of the honoraria ban of Section 89502, as amended. 


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

