

October 25, 1994

Kathleen A. Larocque

Deputy County Counsel

County of Sonoma

675 Administration Drive, Room 116A

Santa Rosa, CA 95403-2881



Re:
Your Request For Confirmation 





  of Telephone Advice




Our File No. A-94-324

Dear Ms. Larocque:


We write in response to your request for confirmation of the advice given to you by telephone on September 27, 1994 regarding conflicts of interest for social workers and other mental health professionals of Sonoma County under the Political Reform Act (the "Act"). 


In your request for confirmation of advice, you posed the question of whether county mental health officials should be designated employees of their respective agencies.  The designation of employees under an agency's conflict-of-interest code is left to the discretion of each individual agency and its respective code reviewing body.  (Sections 87300-87310.)   The Act requires that conflict-of-interest codes be formulated at the most decentralized level.  (Section 87301.)  Accordingly, the Commission cannot offer specific advice regarding which employees must be designated under an agency's conflict-of-interest code.  The Commission is empowered to offer general advice and technical assistance pursuant to Section 87312.  Although we provide this advice, please note that this advice is not binding on the agencies involved or the code reviewing body for those agencies.


You stated that many county mental health professionals maintain private practices.  As part of their duties, they may refer an individual to private counseling.  When they do so, they are required to give the client a list of at least three professionals who specialize in the type of service needed.  Some departments allow the official to include his or her own name on the list when appropriate.  This may result in a foreseeable financial effect on the employee.


The Act requires that local agency conflict-of-interest codes designate each position within the agency which may involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest and for each such enumerated position, the specific types of investments, business positions, real property and sources of income which are reportable.  (Section 87302.)  Generally, therefore, whether or not an employee must be designated in the code requires a determination of whether a particular position in the agency involves making a governmental decision which will foreseeably affect any financial interest.


The recommendation to seek private treatment does not appear to be such a decision.  A true recommendation does not give rise to any mandatory result.  The client would be free to follow the recommendation or not.  Therefore the recommendation would not be a government decision under the Act.  The ultimate decision is made by the consumer client and not by the official.  As the decision is made by the client, the official cannot be making, or  participating in, or otherwise attempting to influence a governmental decision.


However, the law governing the treatment of mental health disorders allows for both voluntary and involuntary treatment in appropriate circumstances.  (See Cal. Wel. & Inst. Code \ 5000 et seq.)  The Fair Political Practices Commission is insufficiently aquainted with the proceedures followed in such referrals to state with certainty that the decision to make a referral would not be a decision affecting a financial interest in all circumstances.  Indeed, clients with some disorders may be particularly susceptible to suggestion and may not perceive a recommended treatment plan as discretionary.  If this is true in a particular situation, then the recommendation to seek private services may be a decision affecting a financial interest which would require employees who give such recommendations to be designated in their agency's conflict-of-interest code.


The mere designation of an employee in an agency's conflict-of-interest code does not necessarily mean that a conflict exists which would prohibit the conduct outlined in your request.  The attenuated foreseeability of any possible financial effect on the employee's interests may preclude a finding of any conflict which would prevent the employee from including his or her name.


Please note, that even if the agency and code reviewing body deem the recommendations outlined above not to be governmental decisions affecting a financial interest, this conduct may be prohibited under other laws regulating public officials.  It would behoove these agencies to thoroughly investigate these other areas of law, including Cal. Gov't. Code Section 1090 and Cal. Gov't. Code Section 1125 et. seq.  Further, the appearance of a financial conflict of interest may still be subject to common law prohibitions.  (See Noble v. City of Palo Alto, 89 Cal. App. 47, 51 (1928) ("A public officer is impliedly bound to exercise the powers conferred on him with disinterested skill, zeal, and diligence and primarily for the benefit of the public.")  While statutory provisions may have limited the broad reach of common law conflict prohibitions, the common law may be particularly apposite where, as noted above, some clients may be unable to discern which options are in his or her own best interest.  These areas of conflict law are, of course, beyond the jurisdiction of this agency.   


Should you have any further questions regarding the Act, this office remains available to assist you.



Sincerely,



Steve Churchwell



General Counsel



By:
Daniel E. Muallem




Counsel, Legal Division

