December 2, 1994

Brian Doyle

Deputy City Attorney

City of San Jose

Office of the City Attorney

151 West Mission Street

San Jose, California  95110

Re:  Your Request for Informal Assistance

Our File No. I‑94‑364

Dear Mr. Doyle:

This is in response to your request for informal assistance concerning the responsibilities of city employees under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").    Since you have not named the officials involved, we are treating this as a request for informal assistance. 

QUESTIONS

Is the use of e‑mail by elected officials considered to be a "mailing" within the meaning of the regulations on mass mailing and is the posting of an electronic message on an electronic bulletin board considered to be a "mailing" within the meaning of the regulations on mass mailing?

CONCLUSIONS

Current Commission Regulations apply the mass mailing provisions of the Act to tangible items only.  However, while Commission Regulations do not presently regulate the transmission of electronic mail or bulletin board services, it would not be beyond the scope and intent of the Act to do so.  Commission staff is reviewing the current policy regarding electronic communications.  This review may result in amendments to the regulation this year.

FACTS

The San Jose City Council has recently approved a pilot project which will allow many city employees and city officials, including the mayor and the members of the city council, to have direct access to the Internet and to subscription on‑line services.  The program is designed to provide city employees and officials access to the vast amount of information available on‑ line.

In addition, the program will provide the city with the ability to post official information as text, images and sound for use by the general public.  All of the information posted will be treated as public record and available to anyone that wants it.  Although each individual use of the service will not be subject to a separate charge, city funds will be used to pay for the services in general.

ANALYSIS

The Act provides that no newsletter or mass mailing shall be sent at public expense.  (Section 89001.)  A mass mailing is defined as "over two hundred substantially similar pieces of mail, but does not include a form letter or other mail which is sent in response to an unsolicited request, letter or other inquiry."  (Section 82041.5.)

Regulation 18901 further defines the prohibition and provides discrete exceptions from the mass mailing ban.  Under Regulation 18901, the prohibition applies if more than two hundred tangible items, which feature an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the items, are sent in any calendar month, and the cost of distribution, or more than fifty dollars of the costs of design, printing, or production, are paid with public funds, unless an express exception applies.

Under current Commission advice, consistent with Regulation 18901, the ban is applicable to tangible items only.  By way of example, in previous letters, the Commission has advised that the ban is applicable to facsimile transmissions because the transmission results in the receipt of a paper copy.  (Harmony Advice Letter, No. I‑91‑254; Harmony Advice Letter, No. A‑94‑135.)  Current generation fax modems, like traditional electronic mail, leave the option of printing a paper copy to the recipient, however, current advice does not adequately account for this difference.  The rapid progress of technology, therefore, has created a grey area of communications which are not clearly covered by Regulation 18901, but do fall within the parameters of the statutory language of Section 89001.

While electronic mail is not presently covered under the mass mailing ban, staff believes that the requirement of the existence of a tangible item being sent is antiquated and may inadequately address the reality of the widespread use of paperless information exchange.  Accordingly, staff may, after further investigation, propose amendments to Regulation 18901 which could alter the current interpretation of the mass mailing ban.

As the ban does not apply to a response to an unsolicited request, the posting of information on electronic bulletin boards would not be prohibited even if the requirement of sending a tangible item was altered or eliminated by a future amendment.  Electronic bulletin boards require the recipient of the posted information to affirmatively seek the information, unlike electronic mail where the sender controls the ultimate destination of the information.  

Should you have any further questions, you may contact the undersigned at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Daniel E. Muallem

Counsel, Legal Division

