

December 9, 1994

Charles H. Bell, Jr., Esq.

Bell, McAndrews & Hiltachk

555 Capitol Mall, Suite 530

Sacramento, CA 95814



Re:
Your Request For Advice




Our File No. A-94-376

Dear Mr. Bell:


We respond to your November 22, 1994 request for expedited formal written advice on behalf of Governor Wilson regarding The 1995 Inaugural Committee (the "Committee") a California nonprofit public benefit corporation.

QUESTIONS


1.  Is the Committee operated for a political purpose and thus subject to the Political Reform Act (the "Act")?  


2.  If the Committee provides free admission for public officials to the inaugural gala and inaugural ball, is the value of the admission a gift to the public official invited?  And, if yes, who is the source of the gift:  the Committee or the donors to the Committee?


3.  Are gifts of admission provided to the governor, his spouse and certain staff members, gifts to the individual government officials or may they be treated as gifts to the office of the governor under Regulation 18944.1(d)?


4.  The Committee presently intends to donate any surplus funds to the California Governor's Foundation; does this stated intent change the determination of whether or not the Committee is operating for a political purpose or do the surplus donations become a gift to the governor?

CONCLUSIONS


1.  Under the facts you have provided, the Committee would not be operated for political purposes.  Accordingly, the Committee would not be regulated under the Act.


2.  Gifts of admission to the gala and ball will be gifts from the Committee to the individual recipients.  If the recipients are public officials or intermediaries for public officials, the gifts would be subject to the limits on gifts imposed by the Act and reportable on the official's statement of economic interests.


3.  Admission to inaugural events for the governor and his spouse would not be considered a gift to the governor.  Free admission for the governor's staff would be considered a gift to each individual staff member, subject to the applicable limit, and reportable on the staff member's statement of economic interests.


4.  The proposed distribution of the surplus funds of the Committee to the California Governor's Foundation, a nonprofit corporation created to provide the governor with a residence and to pay for certain costs and expenses associated therewith, is not prohibited by the Act.  The foundation's ultimate distribution of such funds may become a gift to the governor or other public official if such payments are not made in accordance with the applicable provisions of law.

FACTS


The 1995 Inaugural Committee is a nonprofit public benefit corporation created to sponsor the inauguration of the Governor of California and related inaugural activities.  The Committee has been incorporated under California Corporations Code Section 5110 and is seeking a grant of tax exempt status under Internal Revenue Code Section 501(c)(4).  The Committee will sponsor a welcoming reception at the California Railroad Museum, an inaugural gala at the Arco Arena, a public ceremony where the governor will take the oath of office, an inaugural ball, and a prayer breakfast.  The life of the Committee is expected to be less than six months, at the end of which, you currently intend to donate any surplus funds to the California Governor's Foundation, a nonprofit entity created to provide the governor with a residence.


The Committee will voluntarily disclose the names and addresses of all donors of $1,000 or more to both the Commission and the major media on a regular basis.  The Committee will not, however, receive contributions or make expenditures or contributions for the purpose of influencing or attempting to influence the election of a candidate, or the qualification or defeat of a ballot measure.  The Committee will not make any expenditures for communications directed to voters or potential voters as part of voter registration activities or to encourage or assist voters to vote.  The Committee will not engage in express advocacy for the election or defeat of any candidate.  The Committee will not solicit contributions to persons who will foreseeably use the contributions to support the election or defeat of a candidate.  The Committee will not engage in any fundraising activities for the purpose of supporting or opposing any candidate or committee and will not make reference to any candidacy for elective office.  At least two-thirds of the members of the Committee's Board of Directors will not be members of the governor's immediate family, staff, campaign staff, or persons otherwise under the governor's influence.


The Committee will operate in a fashion similar to the inaugural committee formed for the 1991 inauguration of the governor.  The Committee will solicit donations to defray inaugural expenses not covered by the cost of admission tickets sold to the public.  The donors will be informed that their donations are neither gifts nor contributions to a public official under the Act.  The Committee will give admission tickets to some public officials as a gift.  The Committee assumes that it is the source of such gifts, and will comply with all applicable regulations regarding gifts given to public officials.  In addition the Committee will notify the recipient public officials within thirty days of tendering the gift of the gift's value so as to permit reimbursement of any gift exceeding the applicable limit.

ANALYSIS


The threshold question presented by the instant request for advice is whether or not the inaugural organization, formed and operated on behalf of the governor, is regulated under the Act as a committee.  

FORMATION OF THE INAUGURAL COMMITTEE


The creation and operation of the Committee in the manner you propose does not by itself determine whether or not the Committee is formed and operated for political purposes and, therefore, regulated as a committee under the Act.  Indeed, the formation of an organization on behalf of an elected official for the express purposes of accepting over $1,000 in payments presumptively creates a committee under the Act, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payments are not made for political purposes.  (Sections 82013(a) and 82015.)  


The issue turns then on whether the activities of the Committee as you describe them constitute political purposes under the Act.  As you are aware, there is no definition of "political purposes" in the Act itself.  The Commission has defined the term by regulation.  In Regulation 18215 the term is defined as, among other things, a payment received or made at the behest of a controlled committee.  


Under Regulation 18217, a nonprofit organization is deemed a candidate controlled committee if:  (1) the candidate exercises significant influence over the organization; (2) the organization qualifies as a committee under the statutory definition;  and (3) the organization operates for political purposes, as defined in subparagraph (a)(2)(A) of that regulation.


Under the facts you have submitted, the Committee would not be a controlled committee of the governor.  However, please note that Regulation 18217(d) provides that this presumption may be rebutted by clear and convincing evidence.  As you are aware, the Commission does not operate as a finder of fact in providing advice under the Act.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

GIFTS OF ADMISSION TO INAUGURAL EVENTS


Because the Committee is not operated for political purposes, and is not qualified under Internal Revenue Code Section 501(c)(3), gifts of admission to public officials will generally be subject to the limit on gifts to public officials imposed by the Act.  (Cf. Regulation 18946.4(b) and 18946.4(c).)  However, a gift of admission to the governor and his spouse would not be attributed to the governor as his appearance is necessary, in part, for ceremonial purposes related to his office.  (Regulation 18944.1(d).)  Gifts to members of the governor's staff, other public officials, and their immediate family members will be considered gifts to the recipient, provided that gifts to the family members of a public official are made in accordance with the provisions of Regulation 18944.


As the Committee directs and controls the provision of free admission, the Committee, rather than the individual donors to the committee, is the source of the gift for each recipient public official.  (Gualco Advice Letter, No. A-94-227.)

PROPOSED DISPOSITION OF SURPLUS FUNDS


As the Committee does not operate for a political purpose, the initial disposition of the surplus funds of the Committee is not an activity subject to regulation by this Commission.  Your request does not provide sufficient facts to determine whether or not the California Governor's Foundation will distribute the funds received from the Committee in a manner which would violate the Act.  Accordingly, nothing in this advice letter should be construed to apply to the disposition of the Committee's surplus funds by the California Governor's Foundation.  Should you require further advice on this issue, we ask that you provide additional facts regarding the specific benefit which the foundation proposes to underwrite.  The Raye Advice Letter, No. A-84-077, referenced in your request, requires a fact based analysis to determine if a gift which ostensibly is given to the state, confers a significant or unusual benefit on any official; if it does, the gift may be attributed to the official.


We trust that this letter adequately addresses all of the issues raised in your request.  Should you have additional questions, please contact the undersigned at (916) 322-5901.



Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:
Daniel E. Muallem




Counsel, Legal Division

