




January 5, 1995

Nicholas A. Pavlovich

Reedley City Manager

City Hall

845 G Street

Reedley, CA  93654-2696






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-94-391

Dear Mr. Pavlovich:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Reedley City Councilmember LaVerne Youngberg regarding her responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


What obligations are imposed by the Act on Councilmember Youngberg with respect to the raffle prize awarded to her at the membership dinner meeting of the South San Joaquin Valley Division of the League of California Cities?

CONCLUSION


The value of the prize must be disclosed as a gift on the councilmember's statement of economic interests.  In addition, the councilmember may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on the League of California Cities.


FACTS


On November 3, 1994, Councilmember Youngberg attended a membership dinner meeting of the South San Joaquin Valley Division of the League of California Cities (the League).  Approximately 35 cities are members of the division and received notice of the meeting.  In our telephone conversation of January 3, 1995, you stated that approximately 100 people were in attendance.  Generally the meetings are attended by elected city officials and city staff, and their spouses or guests.  


Each attendee received a raffle ticket at the time they made reservations for the dinner.  The prize was a trip for two to Catalina and Ensenada valued at $658.  You stated that Councilmember Youngberg's ticket was selected to win the prize.  You also stated in our telephone conversation of January 4, 1994, that prior to December 9, 1994 (the date of your letter), the councilmember accepted the gift and scheduled a date for the cruise in February 1995.

ANALYSIS


Pursuant to the Act, every public official must disclose all of his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  Section 87207 provides that a public official must disclose the name and address of each source of gifts of $50 or more in value, the amount and the date on which the gift was received, and that the official must provide a general description of the business activity of the donor.


Moreover, Section 87100 prohibits any public official at any level of state or local government from making, participating in making or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)  


And finally, the Act provides gift and honoraria limits with respect to local elected officers.  Section 89501 provides:


No local elected officeholder shall accept any honoraria for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, or any gifts, from any single source, which is in excess of one thousand dollars ($1,000), in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.[]

Disclosure


You stated that the councilmember received a raffle prize at a meeting of the South San Joaquin Valley Division of the League of California Cities.  The total value of the prize is $658.  You have asked how the prize will be treated for purposes of the Act.


Regulation 18946.5 provides that a prize or an award received by an official must be reported as a gift unless the prize or award is received in a bona fide competition not related to the filer's official status.  


According to your facts, the event held by the South San Joaquin Valley Division of the League of California Cities was attended by elected officials, staff, and their spouses or guests.  Each attendee received a raffle ticket which made them eligible for the prize.  


While it appears from your facts that the competition was a bona fide competition, the event was held primarily for public officials, and therefore the raffle was, in part, based on the official status of the attendees.  Thus, the councilmember will have received a gift from the League which must be disclosed on the councilmember's statement of economic interests.

Disqualification


As noted above, Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  


Section 87103 specifies that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  The amount of the value of gifts specified by this subdivision shall be adjusted biennially by the Commission to equal the same amount determined by the Commission pursuant to subdivision (d) of Section 89504.[]


You stated that the value of the cruise was $658.  Pursuant to Section 87103(e), the councilmember will have an economic interest in the source of the prize, the League of California Cities.  Consequently, the councilmember may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on the League.



Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required. However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  


In addition, the foreseeable effect on the councilmember's economic interest must also be material to result in disqualification.  The Commission has adopted guidelines to determine whether an effect is material, depending on the specific circumstances of each decision.  


For example, where the League is directly before the city council, Regulation 18702.1(a) provides that the effect of the decision is deemed material and disqualification is required.  The League is directly before the city council when the League:


(1)  Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request;


(2)  Is a named party in the proceeding concerning the decision before the official or the official's agency; or


(3)  Is the subject of the proceeding because the decision involves the issuance, renewal, approval, denial or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the League.


If the League is not directly involved in a decision of the city council, Councilmember Youngberg may still be required to disqualify herself from a decision if the League will be indirectly materially affected.  Whether the indirect effect on a nonprofit entity is material depends on the gross annual receipts of the nonprofit.  (Regulation 18702.5.)


For example, Regulation 18702.5(f) provides that for a nonprofit organization with gross annual receipts of $100,000 or less, the effect of the decision will be material if: 


(1)  The decision will result in an increase or decrease of the entity's gross annual receipts for a fiscal year in the amount of $10,000 or more.


(2)  The decision will cause the entity to incur or avoid additional expenses or to reduce or eliminate existing expenses for a fiscal year in the amount of $2,500 or more.


(3)  The decision will result in an increase or decrease in the value of the entity's assets or liabilities in the amount of $10,000 or more.


You have not provided facts with respect to any city council decisions that might affect the League.  Therefore, we can only provide this general discussion of conflicts of interest.  The councilmember should contact us for further advice if it appears that a city council decision could affect the League.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

