




December 29, 1994

Daniel Kolkey

333 South Grand Avenue, 46th Floor

Los Angeles, CA  90071






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-94-392

Dear Mr. Kolkey:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Once you resign from your position at the Law Firm of Gibson, Dunn and Crutcher to take a position in the Governor's Office, will Gibson, Dunn and Crutcher be considered an economic interest of yours for purposes of the conflict-of-interest provisions of the Act?

CONCLUSION


Once you resign from your position at the Law Firm of Gibson, Dunn and Crutcher, the firm will not be considered an economic interest of yours.  Thus, you will not have a financial conflict of interest in decisions affecting the firm.


However, if any decision will affect your own income, assets, or liabilities by $250 or more, you may not participate in that decision.

FACTS


You are currently a partner (one of approximately 200) at Gibson, Dunn and Crutcher (the "firm"), a law firm doing business throughout the United States and in some foreign countries.  You have been asked to take a position at the Governor's Office, as the Counsel to the Governor and Legal Affairs Secretary effective January 1, 1995.  In order to take that position you will be resigning from the firm effective December 31, 1994.


According to your facts, at the time of your resignation, you will have received or accrued all of the income due from the firm.  You stated that this includes salary and return of your capital investment.  You have asked, however, about two other transactions that may occur after you leave the firm.  


First, you stated that normally partners in the firm have part of their salary (previously earned) retained by the firm for future malpractice and similar claims.  Pursuant to the partnership contract, these funds are held for three years in an insurance account.  If not used during that period of time, the funds are returned to the partners.  


You stated in your letter, that upon your resignation the firm will return the full amount of your funds from the insurance account.  However, that you would sign a promise to pay your pro rata share of future malpractice and similar claims should it be necessary. 


Second, you will owe the firm for your pro rata share of the firm's tax liability.  You stated that the firm normally calculates and pays the full amount due (in all the jurisdictions in which it does business) on or about April 15, 1995, and then, within 30 to 60 days, bills the partners for their individual share.  You stated that you could pay your share once the amount becomes certain.


Finally, you stated that you have no expectation of returning to the firm in the future.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  


A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


As a general rule, any person or business that has made any payment to you in the past 12 months is a source of income to you for the purposes of Section 87103(c).  Thus, Gibson, Dunn and Crutcher, as your former employer, would be a source of income to you, and would, absent an exception, continue to be a source of income for 12 months after the last payment was received from the firm.


However, Regulation 18704 (copy enclosed) provides a limited exception which appears to apply to your situation.  Pursuant to Regulation 18704, a former employer is not a source of income under Section 87103(c) if all of the following apply:  


(1)  All income from the employer was received by or accrued to the public official prior to the time he or she became a public official;


(2)  The income was received in the normal course of the previous employment; 


(3)  There was no expectation by the public official at the time he or she assumed office of renewed employment with the former employer.  


You stated that you have no expectation of returning to the firm after leaving on December 31, 1994.  Thus, if you meet the other two requirements of Regulation 18704, the firm will not be considered a source of income to you which might lead to a conflict of interest. 

Payments Accrued before Taking Office


You stated that you will be receiving the return of your capital investment and your salary payments before (or shortly after) taking your new position at the Governor's Office.  Both these payments would have been accrued prior to the time you take your position at the Governor's Office.  In addition, both are the type of payments that were received in the normal course of your previous employment.  Thus, these payments meet the requirements of Regulation 18704.

Tax Liability


The tax liability of the firm and individual partners concerns business transacted and income received prior to leaving the firm.  In addition, the liability would not attach until April 15, 1995.  The tax liability in itself would not create a conflict of interest.  


However, you stated that the firm normally calculates and pays the full amount due (federal, state, and foreign) around April 15, 1995, and then, within 30 to 60 days, bills the partners for their individual share.  Where a person pays the debt of a public official, such a payment would be considered income to the official pursuant to Section 82030(a).  Arguably, once the payment is made by the firm, the payment on your behalf is a loan that also would constitute income.  


You stated that you could pay the firm your share (or your estimated share if the actual amount is not available) at the time the firm pays the total tax bill.  Under such circumstances, the firm would not be paying your debt.  You would, in essence, be paying the tax bill, and merely using the firm as an intermediary for your payment.  Under such circumstances you would not have received income from the firm.

The Insurance Fund


You also stated that the firm currently holds part of your salary (previously earned) for future malpractice and similar claims against the firm.  This was being done pursuant to the partnership contract.  If you had continued employment with the firm, the funds would be held for three years and then returned to you, less the your pro rata share of malpractice and similar claims against the firm


You stated in your letter that because you are leaving the firm, the firm will be refunding the full amount of your funds from the account and you will sign a promise to pay your pro rata share should it be necessary.  Under such facts, Regulation 18704 would be complied with and you would not have a conflict of interest in decisions affecting the firm by virtue of the liability.  


Please note, however, if a decision in which you participate in your public capacity actually affects the amount you might receive from the insurance account, you would have a conflict of interest in these decisions.  However, it does not appear that you will be involved in decisions affecting the firm's liability.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

