February 9, 1995

Lynda Burgess, City Clerk

City of Diamond Bar

21660 E. Copely Drive, Suite 100

Diamond Bar, CA 91765

Re:  Your Request for Advice

Our File No. I‑94‑393

Dear Ms. Burgess:

This is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act ("Act").  Your letter states a general question without specific facts; therefore, we are treating your request as one for informal assistance.  (See Regulation 18329(c).)

QUESTIONS

1.  If an officeholder is the subject of a recall election in the City of Diamond Bar, do Proposition 73's special election limits apply to contributions made to the officeholder and/or the proponents of the recall?

2.  Do these limits apply to contributions made to those candidates who wish to replace the officeholder in the event that he or she is recalled?

CONCLUSIONS

1.  The recall of an officeholder is a "measure" under the Act, with the issue before the voters being "shall the officeholder be recalled from office." Therefore, Proposition 73's contribution limits and transfer ban do not apply to contributions to the officeholder or the proponents of the recall.

2.  Contributions to candidates seeking to replace an officeholder who may be recalled, also are not subject to the Proposition 73 limits, because the replacement election is an integral part of the recall procedure.

FACTS

The City of Diamond Bar is a general law city and does not have a local campaign ordinance.  Thus, its elections are governed by the state Elections Code, and the financing of those elections is governed by the Act.

The city anticipates a recall drive in the near future and would like the Commission's opinion regarding whether the provisions of Proposition 73 affect the local recall process.

ANALYSIS

1.

Contributions to the Recall Effort or to the Officeholder 

Who Is the Target of the Recall Are Not Subject to 

Proposition 73's Limits

Proposition 73 amended the Political Reform Act in 1988 by adding a new Chapter 5.  Proposition 73 applies to all campaigns for state or local office.  Proposition 73 established limitations on campaign contributions made or accepted during a fiscal year as well as during special elections.  It also banned transfers of campaign funds between candidates.  The federal courts permanently enjoined the enforcement of the fiscal year limits on constitutional grounds.  It also invalidated the inter‑candidate transfer ban, insofar as it was designed to prevent evasion of the fiscal year limits.  (Service Employees International Union "SEIU" v.  Fair Political Practices Comm'n (1992) 955 F.2d 1312.)

The court approved the contribution limitations for special elections, because they are based not on a fiscal year, but rather on a "special election cycle" and "special runoff election cycle."  (Section 85305.) The special election limits "only apply to candidates who seek elective office during a special election or a special runoff election." (Section 85305(a).)

In the Roberti advice letter (No. A‑89‑358), the Commission concluded that a recall election is more like a "measure" (see Section 82043) placed before the voters, than a candidate election (see Section 82007).  Therefore, contributions to an officeholder, if used to oppose a recall effort, are not subject to the contribution limits in the Act.  (See Citizens Against Rent Control v. City of Berkeley (1981) 454 U.S. 297 [limits on contributions supporting or opposing ballot measures contravene the First Amendment].) As a logical and legal concomitant, limits also may not be placed on contributions to those seeking to recall the officeholder.

2.

The Limits in the Act Also Do Not Apply to Candidates 

Who Are Running to Succeed the Target of the Recall 

A more difficult question is whether Proposition 73's limits should apply to contributions made to candidates who seek to replace the officeholder, if he or she is successfully recalled.  The only contribution limits in the Act that currently are valid are those on contributions made in connection with a special election or special runoff election.  Thus, the narrow issue is whether the replacement of a recalled officeholder is such an election.  For the reasons set forth below, we conclude that the replacement of a recalled officer in a city is not a special election as that term is used in Section 85305(a).  This is true regardless of whether the replacement election occurs:  (1) at the same time and on the same ballot as the recall question, or (2) at a separate election at some future date.

There are several indicia that lead to our conclusion that the proponents and drafters of Proposition 73 did not intend to apply its contribution limits in the recall context.  First, Proposition 73 places limits on contributions made in special runoff elections.  (Section 85305(c).)  There are no runoffs in recall elections.  The candidate with the most votes fills the unexpired term of the recalled officeholder.  (Elec. Code \ 11385.)

Second, none of the documents surrounding the Proposition 73 vote refer to recall elections.  This includes the ballot arguments, the title and summary prepared by the Attorney General, and the analysis by the Legislative Analyst.  In addition, there is not a single reference to recall elections in any of the briefs submitted, nor in the court decisions issued, in the extensive litigation surrounding Proposition 73.

Third, as we recently said in the Johnson advice letter 

(No. I‑94‑74), Proposition 73 provides for special election limits only during a "special election cycle" that runs from the time of the vacancy to the replacement election.  Those votes are now simultaneous in all recall elections in California, including city recalls.  Therefore, there is no period during which limits could apply in the recall context.

Irrespective of the intent of the proponents or voters, contribution limits cannot be imposed in ballot measure elections.  (See Citizens Against Rent Control v.  City of Berkeley, supra.) Thus, if the replacement election is part of the overall recall process (and not a separate special election to fill a vacancy), limits would be unconstitutional.  As noted above, recall elections are considered "measures" in the Act, and grouped with other measures (initiatives, referenda) by the courts.  The definition of "measure" in Section 82043 includes the entire "recall procedure." This encompasses, in our view, the process from start to finish, i.e., petitioning for a vote on the question to electing a replacement, if necessary.

Therefore, we conclude that the special election limits in the Act do not apply to any part of a city recall election in California.  Where the special election contribution limits do not apply, the Proposition 73 ban on transfers of contributions from candidates also are not operative.  (See SEIU, 955 F.2d at 1322 [inter‑candidate transfer ban does not apply in the absence of valid contribution limits].)

If you have any questions, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Steven G.  Churchwell

General Counsel

