




December 28, 1994

Honorable Bruce Thompson

Assemblymember, 66th District

State Capitol

P.O. Box 924849

Sacramento, CA  94249-0001






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-94-398

Dear Assemblymember Thompson:


This is in response to your letter requesting a confirmation of the telephone advice I provided to you on December 27, 1994, regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


Please note that this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


May you use campaign funds to hold a GOP Freshmen Assemblymember Retreat to educate yourself and new Assemblymembers about fundraising, legislation and legislative goals, media relations, district management, and ethics?

CONCLUSION


You may use campaign funds for the retreat.  However, the recipients will have received a gift unless they provide full and adequate consideration for the benefit they receive.

FACTS


You are the new Assembymember elected to represent the 66th District.  You organized the GOP Freshmen Assemblymember Retreat to educate yourself and new Assemblymembers in areas such as:  fundraising, legislation and legislative goals, media relations, district management, and ethics.  


You plan to use campaign funds to provide accommodations at the Santa Ynez Valley Inn for one night to each attendee and one lunch.  Assemblymember Firestone will provide one lunch (at his home) and a dinner at his winery.  In addition, the Santa Barbara Lincoln Club will host a breakfast.  


In our telephone conversation of December 27, 1994, you stated that you did not believe that the pro rata value to each participant would be more than $270.

ANALYSIS


Effective January 1, 1990, the Act was amended to include new provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq.)  The purpose of the legislation was "to ensure that candidates, elected officers and the people clearly recognize acceptable and unacceptable uses of campaign funds."  (Senate Elections Committee Analysis of SB 1431.)  The general rule of the personal use law is that "[a]ll contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the office ... or expenses associated with holding that office."


Consequently, any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  Where an expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate or officeholder a stricter standard applies.  In order to be permissible such expenditures must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  


According to your facts, the retreat was organized to educate new Assemblymembers regarding fundraising, legislation and legislative goals, media relations, district management, and ethics.  
You stated that you have accepted contributions for the event, both monetary and nonmonetary.  You have asked how the personal use provisions apply to using these funds for the Freshman Retreat you have organized.  


Speakers:  Where campaign funds are used to pay for meals, hotel room accommodations and transportation of the panelists, you will be making a payment for professional services.  (See Braly Advice letter, No. A-90-596.)  Such payments must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  According to your facts, the event meets this test.


Please note that Regulation 18950.3 would exempt from the definition of "gift" for purposes of the disclosure requirements of the Act and the Act's gift limits, payments made to public officials who serve as speakers.  (Regulation 18950.3.)  This exception would apply to the free admission, refreshments and similar non-cash nominal benefits provided during the event, and any necessary lodging and subsistence provided directly in connection with the event.  In addition, the transportation to the event, since it is in California, would similarly be exempt.  (Regulation 18950.3.)    


Attendees:  Where campaign funds are used to pay for the meals and other benefits for the invited guests, you will be making a gift to the guests to the extent that consideration of equal or greater value is not provided.  (Section 82028.)  Section 89513(f)(1) permits the use of campaign funds for gifts only if there is a direct relationship between the expenditure for the gifts and a political, legislative, or governmental purpose.  Your facts appear to meet this standard since the meals and lodging are a part of a conference that is directly related to a political, legislative or governmental purpose. (See, Sloan Advice Letter, No. A-93-223; and Braly Advice letter, supra.)


Please note that recipients of the gifts must disclose the gifts on their annual statement of economic interests.  In addition, these gifts are subject to a $270 limit on the receipt of gifts from a single source in a calendar year.  You stated in our telephone conversation of December 27, 1994, that the aggregate value of the benefits received by the attendees (including the Lincoln Club Breakfast and Assemblymember Firestone's lunch and dinner) will not reach $270 per attendee.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
