December 30, 1994

N. Bradley Litchfield

Associate General Counsel

Federal Election Commission

999 E. Street, N.W.

Washington, D.C.  20463



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-94-405 

Dear Mr. Litchfield:


You asked for comments on an advisory opinion request (AOR 1994-38) received by your office from a California congressional campaign committee concerning their disclosure obligations under California's Political Reform Act (the "PRA") in connection with a major contribution to a state ballot measure campaign.

QUESTION


The treasurer for Congresswoman Lucille Roybal-Allard's principal campaign committee has asked whether a $10,000 contribution it made during the 1994 elections to a California ballot measure committee in opposition to statewide Proposition 187 is subject to the PRA's disclosure requirements or if those requirements are preempted by Section 453 of the Federal Election Campaign Act (the "FECA").  He believes disclosure under the FECA preempts state disclosure requirements and that any reporting under state law would be unnecessary duplication.

CONCLUSION


Federal law does not preempt the Roybal-Allard Committee's obligation to disclose large contributions to state ballot measure committees under the PRA's major donor provisions.  While federal law occupies the field with respect to elections to federal office, it does not, nor was it intended to, preempt state law governing the disclosure of substantial funds used to influence only state or local elections.  The states have a compelling interest in regulating the conduct of state and local election campaigns and requiring adequate campaign disclosure.  The Federal Election Commission ("FEC" or "Commission") has explicitly recognized states' interest in this area.  Under the PRA, every contributor that is so actively involved in California elections that it gives contributions aggregating $10,000 or more must file a disclosure statement.  The PRA's major donor provisions provide important disclosure, not duplicated on the federal level, that lets California voters know who is supporting ballot measures so they can cast an informed vote.  

ANALYSIS


1.  Disclosure Obligations of Major Donors to State Campaigns.  The PRA's major donor provisions ensure that information about contributors of substantial amounts to state campaigns is disclosed to the public.  The major donor provisions require any committee that makes contributions "totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees" to file campaign disclosure reports.  (Section 82013(c).)  The entities which disclose under the major donor provisions are predominantly businesses or associations, but include some individuals, federal PACs and federal candidate committees.  


The disclosure requirements for persons or entities that file reports as "major donor committees" are minimal.  The form itself (copy attached) is only three pages long.  Persons or entities that qualify as major donor committees file semi-annual statements for each half of the year in which contributions have been made.  (Sections 84200, 84200.5.)  Therefore, a person or entity which has not contributed $10,000 until after June 30 will file only one statement for that year.  Similarly, a person or entity which makes qualifying contributions during the first six months of a calendar year but makes none during the remainder of that year will file only one statement for that year.


In contrast to other committees, major donor committees are not required to register with the Secretary of State.  Their filing obligations terminate automatically at the end of each calendar year and they must make contributions totaling at least $10,000 to state campaigns during each subsequent year in order to incur additional filing obligations.  Major donor committees only disclose contributions to California candidates or committees or independent expenditures to support or oppose California state or local candidates and measures.  Major donors must itemize contributions and expenditures of $100 or more on their disclosure reports.  (Section 84211.)  


2.  PRA Major Donor Disclosure is Not Preempted by the FECA.

The Commission has explicitly recognized the states' strong interest with respect to the reporting obligations of non-federal political committees and the receipts and disbursements for non-federal election purposes.  In Advisory Opinion 1986-27, the Commission found that a state may require a consolidated report from a state PAC and its affiliated federal PAC where the federal PAC provides most of the funds for the state PAC, but noted that state disclosure requirements would apply only to those funds actually transferred from the federal PAC to the state PAC.  (2 Fed. Election Camp. Fin. Guide CCH \ 5867 (August 21, 1986).)


In addition, the Commission has determined in several advisory opinions that the FECA does not preempt applicable state laws governing transfers received or made by state campaign committees.  In Advisory Opinion 1986-5, the Commission found that  the FECA does not preempt application of state reporting requirements with respect to funds transferred from a candidate's terminating congressional committee to that individual's new committee for county prosecutor.  In this situation the FEC noted that any provisions of Indiana law applicable to the proposed transfer, such as governing the amount of such a transfer or the reporting of it by the transferor committee, would not be superseded or preempted by the FECA or Commission regulations.  (2 Fed. Election Camp. Fin. Guide (CCH) \ 5847 (February 27, 1986).)  In Advisory Opinion 1985-2, the Commission advised that a state committee may transfer excess funds to a federal committee to assist it in paying off debts, but the transferred funds must be reported and itemized according to federal law.  (2 Fed. Election Camp. Fin. Guide CCH \ 5806 (February 22, 1985).)   


The PRA's major donor disclosure requirements are directed solely at activity to influence state and local campaigns and thus do not apply to, or affect, activity relating to federal campaigns.  The FECA's preemption provision states that the Act will "supersede and preempt any provision of State law with respect to election to Federal office" (2 U.S.C. Section 453.)  (emphasis added).  Commission regulations explain that such preemption applies to the organization and registration of political committees supporting federal candidates and to the disclosure of receipts and expenditures by federal candidates and political committees.  (11 CFR 108.7(b).)  


The Federal Election Commission has observed that the legislative history shows the intent of Congress that the FECA should occupy the field with respect to federal campaign funds.  The legislative history mentioned in the Roybal-Allard Committee's Advisory Opinion Request and that cited by FEC Commissioners in their Statement for the Record in Advisory Opinion Request 1989-31, clearly demonstrates Congress' intent that federal law should occupy the field with respect to the reporting and disclosure requirements for federal elections.  Nowhere in the cited legislative history, however, is there evidence of Congressional intent to preempt state law governing the reporting and disclosure of contributions intended solely to influence state and local elections.    


As the Commission has recognized, the FECA does not preempt state law with respect to the reporting of receipts and disbursements of funds used for non-federal election purposes.  (See FEC Advisory Opinions 1983-42, 1 Fed. Election Camp. Fin. Guide (CCH) \ 5744 (January 5, 1984) and 1981-18, 1 Fed. Election Camp. Fin. Guide (CCH) \ 5607 (May 8, 1981).)  As described above, the PRA's major donor provisions are exclusively directed to the reporting of substantial contributions intended to influence state or local elections.  These provisions do not regulate any candidate or committee's activities in connection with election to a federal office.  The disclosure provisions only affect federal  committees that involve themselves so actively in California state elections that they give at least $10,000 in a single year to support or oppose state candidates or ballot measures.  A congressional candidate's committee is treated no differently than other major contributors to state campaigns under California law.


3.  The California Major Donor Report Contains Information Not Available Anywhere Else.  A finding that California law is preempted would unacceptably weaken California's election disclosure laws.  The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The campaign disclosure provisions of the PRA were designed to ensure that receipts and expenditures in state election campaigns are fully disclosed so that voters throughout the state may be fully informed and improper practices may be inhibited.  (Section 81002(a).)


The Roybal-Allard Committee argues that the required major donor disclosure is duplicative and burdensome because the same information is already reported as an expenditure on the federal committee's disclosure report and as a receipt on the state candidate or ballot measure committee's report.  However, full disclosure would not be available to California voters if federal candidates were allowed not to file major donor reports.


The major donor report provides the public and the press with 

an easy to understand and locate summary of the annual

contributions of those companies, associations, and individuals who have a significant impact on California elections.  California's citizens are entitled to know the state and local candidates and measures supported and/or opposed by Michael Huffington, for example.  The fact that he also was a candidate for federal office is irrelevant.


Under the PRA, major donor committees are required to file their reports with repositories in Sacramento, Los Angeles, and San Francisco, as well as in the jurisdiction where they are domiciled.  In contrast, principal campaign committees of House candidates are only required to file reports with the Clerk of the House in Washington D.C. and a copy with the Secretary of State of the appropriate state (who forwards one copy to the county where the committee is domiciled).  (ll CFR 105.1 and 2 U.S.C. \439(a).)  California's campaign disclosure reports are not computerized, so many voters would not have reasonable access to the contributor information if it were not filed in the locations required under the major donor provision.  


At the California Secretary of State's office, the major donor reports are filed together in the same section as other state campaign reports.  The reports for federal candidates and committees are filed separately.  A member of the press or public looking for information about major donors to state campaigns should not have to search through the filings of dozens of California congressional candidates to obtain disclosure about state races.  Further, a report on a major contributor to a California candidate or ballot measure might not even be available in California if the contributor were an out-of-state federal candidate's committee.  The uniform disclosure system under the PRA enables California voters to become informed about all major contributors in state and local elections.  


For the reasons set forth above, the PRA's major donor provisions are not preempted by federal law.  The Fair Political Practices Commission has taken a reasonable position requiring minimal disclosure from major donors to state campaigns.  A federal committee which chooses to become a major financial player in a state campaign should not be allowed to evade the minimal disclosure requirements to which all other similarly-situated contributors are subject.    


If you have any further questions concerning this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.



Sincerely,



Steven G. Churchwell



General Counsel



By:  Hyla P. Wagner




Counsel, Legal Division

Enclosure

