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Re: Your Request for Informal 
Assistance 
our File No. I-94-219 

Dear Ms. Watson: 

You have requested advice concerning the campaign and 
lobbying provisions of the Political Reform Act (the "Act").1/ 
Because your questions are general in nature, we are treating your 
letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 
18329(c) .2/ 

QUESTIONS 

1. You have asked what restrictions and reporting 
requirements apply to a lobbyist's participation in hosting a 
fundraiser for a legislative candidate. Specifically, you have 
asked the following: 

a. If a lobbyist hosts a fundraiser with other 
parties, is the cost of the fundraiser considered a 
contribution to the candidate? 

b. May the fundraiser be held in the lobbyist's home? 

c. Is there a limit on how much can be spent on the 
fundraiser, e.g., $10 per person? 

1/ Government Code Sections 81000-91015. All statutory 
references are to the Government Code unless otherwise indicated. 
Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations 
Section 18000, et seq. All references to regulations are to Title 
2, Division 6 of the California Code of Regulations. 

2/ Informal assistance does not provide the requestor with the 
immunity provided by an opinion or formal written advice. 
(Section 83114; Regulation 18329(c) (3) .) 
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d. May contribution checks be mailed to the lobbyist's 
place of business or personally delivered at the fundraiser? 

e. What are the recordkeeping and reporting 
requirements in connection with the lobbyist's participation 
in the fundraiser? Must a record be made of who attends the 
fundraiser, or the names of contributors and the amounts 
contributed? 

2. Must contributions be made by check and, if so, must 
checks be made payable to the campaign committee or may they be 
made payable to the candidate? 

3. Are there limits on how much can be contributed? 

CONCLUSIONS 

l.a. Except as indicated in b. below, if two or more 
individuals or entities pay the costs associated with holding a 
fundraiser for a candidate, their payments will be deemed non­
monetary contributions to the candidate. In addition, the 
contributors may incur campaign reporting obligations under the 
Act. 

b. The Act does not prohibit a lobbyist from holding a 
campaign fundraiser in his or her home. In addition, if a 
lobbyist hosts a fundraiser in his or her home and the entire cost 
of the fundraiser is $500 or less, the lobbyist's payments are 
excluded from the definition of "contribution" under the Act. 

c. The Act does not impose a limit on how much can be spent 
per attendee in connection with a campaign fundraiser. However, 
where the cost of the event is a contribution to a candidate, 
there may be limits on the overall amount that can be spent, as 
discussed in item 3. below. 

d. The Act does not prohibit contributors from mailing 
contribution checks to a lobbyist's business, or delivering them 
at a campaign fundraiser. However, contribution checks may not be 
personally delivered in the State Capitol, any state office 
building, or any office for which the State pays the majority of 
the rent other than a legislative district office. 

e. Lobbyists must disclose on their quarterly lobbying 
reports contributions of $100 or more made or delivered by the 
lobbyist during a calendar quarter to elected state officers and 
state candidates. It is not necessary to record or disclose the 
names of individuals who merely attend a campaign-related event. 
However, as discussed in the following analysis, records of 
contributions received in connection with the fundraiser and 
additional reporting may be required. 



Peggy Watson 
Our File No. I-94-219 
Page 3 

2. Contributions of $100 or more must be made by check or 
other written instrument containing the name of both the recipient 
and the donor. Contribution checks may be made payable to the 
candidate or to the candidate's campaign committee. 

3. Contributions to legislative candidates are not subject 
to limits unless the candidate is running in a special election to 
fill a vacant elective office. 

ANALYSIS 

The Act does not restrict participation by lobbyists in 
campaign-related activities. Therefore, with regard to questions 
1.b. through e., the Act does not prohibit a lobbyist from holding 
a campaign fundraiser in his or her home, or from receiving or 
delivering campaign contributions. Although certain campaign 
recordkeeping and disclosure requirements may be imposed in 
connection with fundraising activities, an event which is clearly 
a campaign fundraiser is not subject to the restrictions and 
disclosure requirements imposed on lobbyists with regard to gifts. 
The Act also does not limit a lobbyist's contributions or other 
payments in connection with campaign activities merely because of 
his or her status as a lobbyist. However, lobbyists must disclose 
on their lobbying disclosure statements contributions of $100 or 
more made or delivered during a calendar quarter to elected state 
officials and state candidates. {Section 86113.) 

In addition, the Act requires candidates and committees to 
disclose contributions made and received and expenditures made in 
connection with campaign activities. {Section 84100, et seq.) 
The term "contribution" is defined as any payment3/ made for 
political purposes for which full and adequate consideration is 
not provided to the donor and includes any payment made to or at 
the behest of a candidate or committee. {Section 82015; 
Regulation 18215.) 

When individuals or entities make payments in connection with 
holding a fundraiser for a candidate, ordinarily such payments are 
contributions to the candidate. However, excluded from the 
definition of contribution are payments made by the occupant of a 
home or office for a fundraising event held in the home or office 
if the total cost of the event is $500 or less. Therefore, 
payments made by a lobbyist to host a fundraiser in his or her 
home are not contributions as long as the total cost of the event 
is $500 or less. If other parties donate money or goods in 
connection with the event, their payments are contributions. 
Payments made by persons other than the occupant must also be 

3/ Section 82044 defines 11payment 11 to include a distribution, 
transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of 
money, property, services or anything else of value, whether 
tangible or intangible. 
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counted to determine if $500 has been spent in connection with the 
fundraiser. 

If the cost of the event exceeds $500, all payments are 
counted as contributions. In addition, in some circumstances, two 
or more individuals may qualify as a "committee" and incur filing 
obligations under the Act if the cost of the fundraiser is $1,000 
or more. Section 82013{a) defines "committee" to include persons 
that receive contributions totaling $1,000 or more in a calendar 
year. If the lobbyist and other individuals or entities pool 
funds, or receive donations, totaling $1,000 or more to pay the 
costs of the fundraiser, they will qualify as a committee pursuant 
to Section 82013{a) and will be subject to the Act's campaign 
recordkeeping and reporting requirements. {Section 84100, et 
seq.) These requirements are discussed in detail in the enclosed 
campaign information manual. 

Section 84300 prohibits cash contributions and cash 
expenditures of $100 or more. Therefore, all contributions of 
$100 or more must be made by written instrument containing the 
name of the recipient and the name of the donor. The Act does not 
specify that contributors must make checks payable to the 
candidate's campaign committee, although it is recommended that 
they do so. contributions may be mailed to the lobbyist's 
business or delivered to the campaign fundraiser. However, 
contributions may not be personally delivered at the State 
Capitol, any state office building, or any office for which the 
State pays the majority of the rent other than a legislative 
district office. {Section 84309.) 

In addition, it should be noted that individuals who act as 
intermediaries for contributions must provide to the recipient 
candidate or committee information concerning the true source of 
the funds. {Section 84302.) A person is an intermediary for a 
contribution if the recipient of the contribution would consider 
the person to be the contributor without disclosure of the 
identity of the true source of the contribution. {Regulation 
18432.5.) For example, if a contributor makes a check payable to 
the lobbyist which is intended for the candidate, when delivering 
the funds to the candidate the lobbyist must provide the candidate 
with the information required by Regulation 18432.5{b) {copy 
enclosed). 

There currently are no limits in the Act on contributions 
made to state or local candidates unless a candidate is running in 
a special election to fill a vacant elective office. If the 
candidate in question is running in a special election, please 
contact this office for information concerning contribution 
limits. There also is no limit on the amount that can be spent 
per person when hosting a political fundraiser. Although Section 
86203 prohibits a lobbyist from providing gifts totaling more than 
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$10 in a calendar month to certain public officials, Regulation 
18946.4 provides that a free ticket or other admission privilege 
to a political fundraiser has no value. However, this exception 
is not applicable to events that are not clearly campaign related. 

If you have questions concerning this letter, please contact 
me at (916) 322-5662. 

Enclosures 

Sincerely, 

Carla Wardlow 
Division Chief 
Technical Assistance Division 


