





February 1, 1995

Honorable Ruben S. Ayala

Member of the Senate, 32nd District

State Capitol, Room 5108

Sacramento, CA  95184







Re:  Your Request for Advice








Our File No. A-95-017

Dear Senator Ayala:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Is it permissible for you to donate $50,000 of your campaign funds directly to an educational institution to establish a trust fund for academic scholarships?

CONCLUSION


It appears there is a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose if you make a donation of campaign funds to an educational institution to establish a trust fund for academic scholarships.  Therefore, the expenditure is permissible provided:  (1) the funds are expended directly from your campaign bank account to make the donation, (2) the donation is made to a bona fide educational organization, and, (3) no part of the donation will have a material financial effect on you, your campaign treasurer, any persons on your committee with authority to approve the donation, or any member of your immediate family.  If the expenditure is permissible as discussed above, the Act does not prevent you from establishing terms or conditions on the donation.

FACTS


You would like to donate $50,000 of your campaign funds to an educational institution to establish a trust fund for academic scholarships for students who seek higher education in careers of public service.  You would like to structure the fund so that only the interest accrued on the funds you donate is used to provide the actual scholarships.  

ANALYSIS

I.
Donation for Academic Scholarships


We have previously advised you that you may use campaign funds to make donations to a high school in your district for the purpose of establishing a scholarship fund at the high school,  provided the requirements of Section 89515 are met.  (Ayala Advice Letter, No. A-93-079.) 


Section 89515 provides:


Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.


You stated in our telephone conversation of January 17, 1995, that you would like to donate $50,000 to an educational institution to establish a trust fund for academic scholarships for students who are seeking higher education to develop careers in public service. 


It appears that there is a political, legislative, or governmental purpose in providing scholarships to students who seek careers in public service.  Therefore, you may use campaign funds to establish the trust fund, provided the funds are:

(1) donated to a bona fide educational organization and (2) no part of the donation will have a material financial effect on you, your campaign treasurer, any persons on your committee with authority to approve the donation, or any member of your immediate family.

II.
Conditions on Donation


You also ask whether it would be permissible to make the donation, if you make it a condition of your donation that only the interest on the $50,000 could be used for awarding actual scholarships.  Under these facts, so long as the campaign funds are donated to establish and maintain the trust fund and the requirements of Section 89515 are met with respect to the initial donation, you are not prohibited under the Act from establishing such a condition.  

III.
Expenditure of Funds


Please note that you may use your campaign funds to establish the trust fund for the academic scholarships as discussed above, provided the funds are expended directly from your campaign bank account.


Pursuant to Section 85201, a candidate's campaign funds must be held in one account established at a financial institution located in the state and all campaign expenditures must be made from that account.  (Section 85201(a) and (e).)  In Regulation 18524, the Commission has recognized a narrow exception to the single bank account rule by permitting campaign funds to be transferred, for example, to higher interest bearing accounts such as interest-bearing savings accounts held in financial institutions.  (Bauer Advice Letter, No. I-91-181.)  However, prior to expenditure, the funds must be redeposited in the candidate's campaign account.  Thus, you would not be permitted to establish a separate bank account for the purpose of establishing the trust fund and making expenditures from that account in connection with the academic scholarships.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell






General Counsel






By:  Luisa Menchaca






Counsel, Legal Division
