




February 15, 1995

Catherine I. Hanson

Vice President and General Counsel

California Medical Association

221 Main Street

P.O. Box 7690

San Francisco, CA  94120-7690






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-95-028

Dear Ms. Hanson:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of an unnamed state official regarding his responsibilities under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


Please note that Commission advice is necessarily an application of the law to a particular set of facts provided by a person with duties under the Act.  Since you have not named a specific official on whose behalf you have requested this advice, we can only provide the following general assistance.  


Moreover, please be aware that the jurisdiction of the Fair Political Practices Commission is limited to the provisions of the Political Reform Act, contained at Government Code Sections 81000-91015.  Questions about the application of any provisions of law outside the Political Reform Act are not addressed.

QUESTION


Does an official who serves on the board of directors of a nonprofit entity without compensation, have a conflict of interest in decisions affecting the nonprofit entity?

CONCLUSION


Absent some other economic interest in the decisions, the official would not have a conflict of interest in decisions affecting the nonprofit entity.

FACTS


You have asked whether an unnamed state official may serve on the board of directors of a nonprofit organization and continue to participate in decisions affecting the nonprofit's grant applications with the official's agency.  You stated that the nonprofit is a charitable nonprofit in the health field.  The official would not be compensated for serving on the board of directors, but would receive reimbursement of expenses for attending the meetings.  You further stated that the official would not participate in decisions of the nonprofit in seeking grant funds from his own agency.  

DISCUSSION


Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence any governmental decision which will have a reasonably foreseeable material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official, the official's immediate family or any of the following:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  The amount of the value of gifts specified by this subdivision shall be adjusted biennially by the Commission to equal the same amount determined by the Commission pursuant to subdivision (d) of Section 89504.


Absent an economic interest in a decision, the official will not have a conflict of interest.


You have asked whether an official is prohibited from participating in decisions affecting a nonprofit entity if the official serves, without compensation, on the nonprofit entity's board of directors.  


Section 87103(a) and (d):  A nonprofit entity is not considered a "business entity" under the Act.  Section 82005 of the Act defines a "business entity" as any organization or enterprise operated for profit, including but not limited to a proprietorship, partnership, firm, business trust, joint venture, syndicate, corporation or association.  Thus, a nonprofit entity is not a potentially disqualifying economic interest pursuant to Section 87103(a) or (d).  


Section 87103(c) and (e):  However, a nonprofit entity can be a source of income or of gifts pursuant to Sections 87103(c) and (e).  "Income" is defined in Section 82030 as any payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer and reimbursement for expenses or per diem.  "Gift" is defined in Section 82028 as any payment received to the extent that consideration of equal or greater value is returned.  (See e.g., Riddle Advice Letter, No. A-89-200.)


Assuming the official provides consideration of equal or greater value, the payment from the nonprofit will be analyzed as income, not a gift.  The definition of "income" in Section 82030(b)(2) expressly excludes:


(2)  Salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency and reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide educational, academic, or charitable organization.


Assuming the nonprofit is a bona fide nonprofit organization formed pursuant to Internal Revenue Code Section 501(c)(3), the payment of ordinary and necessary expenses would be considered per diem from a bona fide educational, academic, or charitable organization and exempt from the definition of "income" pursuant to the exception in Section 82030(b)(2). 


Thus, the official would not have an economic interest in the nonprofit that would result in a conflict of interest.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

