





February 21, 1995

Arnold W. Mednick

Attorney at Law

8306 Wilshire Blvd., No. 1112

Beverly Hills, CA  90211







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-95-031

Dear Mr. Mednick:


You have requested advice concerning the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act".)  As we discussed on January 31, 1995, because you have not identified the official on whose behalf you are requesting advice, we must treat your letter as a request for informal assistance and can provide only the following general information.  In addition, you indicated that you had marked your letter "confidential" only for purposes of faxing it to this office and that you do not expect a confidential response.

QUESTION


Your client received a gift of tickets to an entertainment event as a birthday present from a personal friend.  The friend obtained the tickets from his corporate employer, which purchased them for the purpose of entertaining clients.  Under certain circumstances, the corporation allows employees to personally use these tickets.  You have asked for confirmation that the friend, and not the corporation, would be deemed the source of the gift.

CONCLUSION


Your letter indicates that although your client's friend is an officer, director, and shareholder of the corporation, neither its managing director nor the board of directors exercised direction or control over or participated in making the gift, and were not consulted concerning the gift.  Therefore, if your client's friend obtained the tickets for his/her personal use through established procedures of the corporation, that person would be considered the source of the gift.  If your client and the friend regularly exchange birthday gifts of approximately equal value, your client is not required to disclose receipt of the gift.

ANALYSIS


State and local public officials are required to disclose gifts totaling $50 in a calendar year from a single source.  (Section 87207.)  If a gift totaling $50 or more is received through an intermediary who is acting as the agent of another, the official must disclose both the intermediary and the actual donor of the gift.  (Section 87210.)  In addition, gifts received by state and local officials are subject to limits.  (Section 89500, et seq.) 


The term "gift" is defined in Section 82028 as a payment to the extent that consideration of equal or greater value is not provided to the donor.  Regulation 18945 states that an official may presume the person delivering or offering a gift is the source of the gift unless either of the following is met:



(1)
The person delivering or offering the

gift discloses to the official the actual source

of the gift; or


(2)
It is clear from the surrounding circum-

stances at the time the gift is delivered or offered

that the person delivering or offering the gift is

not the actual source of the gift.







Regulation 18945(b).


It appears from the information provided in your letter that your client's friend, and not the corporation, was the source of the tickets.  If the friend is someone with whom your client regularly exchanges gifts approximately equal in value on holidays, birthdays, or similar occasions, the tickets received by your client would be excluded from the definition of "gift" pursuant to Regulation 18942(a)(8) and, therefore, would not be reportable or subject to any gift limit.  In addition, you stated that your client voluntarily reimbursed the corporation for the tickets.  If the reimbursement was made within 30 days of receipt, your client would no longer be deemed to have received or accepted a gift.  (Regulation 18943(a)(4).)


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Division Chief







Technical Assistance Division

