




February 15, 1995

Leslie Dunsworth

Counsel for the Sacramento

 Municipal Utilities District

P.O. Box 15830

Sacramento, CA  95852-1830






Re:
Your Request for Informal Assistance Our File No. I-95-044

Dear Ms. Dunsworth:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of the Sacramento Municipal Utilities District regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act") banning the receipt of honoraria.  Since your advice request is general in nature and does not name a specific official on whose behalf you have requested the advice, we are treating your request as one for informal assistance.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, Commission advice is based on the facts of a particular decision presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Has a Sacramento Municipal Utilities District board member received an honorarium, if the member turns the payment over to the district for operating expenses of the board members?

CONCLUSION


Regulation 18933(b) permits a board member of the Sacramento Municipal Utilities District to decline an honorarium by delivering it to the agency for donation to the agency's general fund, so long as the member does not claim the donation as a deduction for income tax purposes.  This regulation would not permit depositing the payment into a special fund, or the earmarking of the payment to benefit the official making the speech.

FACTS


You have asked whether a board member of the Sacramento Municipal Utilities District (SMUD) has received a honorarium under the following circumstances:


o  The official makes a speech and receives a payment from the sponsor.


o  Within 30 days of receipt of the payment the official turns the honorarium payment over to SMUD for deposit in the general fund.


o  The funds are earmarked for the operating expenses of the board members.


o  The official does not claim the donation as a deduction for income tax purposes.

ANALYSIS

Honoraria, Generally


Effective January 1, 1995, Section 89501 provides:


(a)  No local elected officeholder, candidate for local elected office, elected, appointed, or candidate for, member of the governing board of a special district, or designated employee of a local government agency shall accept any honorarium, as defined in subdivisions (b), (c), and (e) of Section 89502. 


Section 89502 provides in pertinent part: 


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.[]

* * * 


(e)  This section does not apply to any honorarium which is not used, and within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the Controller for donation to the General Fund without being claimed as a deduction from income for tax purposes.

Disposal of an Honorarium


You have asked whether a SMUD board member who turns an honorarium payment over to SMUD for use in the board's operating expense account (in contrast to the general fund available to all SMUD employees) has received an honorarium in violation of Section 89501.


The Commission has adopted several means of declining and returning honoraria.  For example:


Regulation 18932.5:  A payment is not considered an "honorarium" if the payment is made directly to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, and all of the following apply:


1.  The official does not make the donation a condition for the speech;


2.  The official does not claim the donation as a deduction from income for tax purposes;


3.  The official is not identified to the recipient organization in connection with the donation; and 


4. 
The donation will have no reasonably foreseeable financial effect on the official, or on any member of his or her immediate family.


Regulation 18933(b):  Regulation 18933(b) also provides that the honoraria prohibition does not apply if, within 30 days after receipt, either of the following occur:


1.  The official returns the honorarium, unused, to the donor or the donor's agent or intermediary, if any.


2.  The official delivers the honorarium to his or her agency for donation to the agency's general fund or equivalent account, and does not claim the donation as a deduction for income tax purposes.


While the official in your question would comply with most of Regulation 18933(b), the clear intent of the regulation is that the payment should go into the general fund for general use of the agency.  Depositing the payment in a special fund would not be permissible under this regulation.  Moreover, the official may not earmark the payment for a specific purpose, especially a purpose that will potential benefit the official making the speech.  Such control over the honorarium payment would violate the intent of the exception, even where the payment was deposited in the general fund.


I trust this general discussion will be of assistance.  

If you have any further questions regarding this matter or need specific advice, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
