

February 27, 1995

Roger Coffman, Esq.

Office of the County Counsel

Tulare County Civic Center

2900 W. Burrel

Visalia, CA 93291



Re:
Your Request For Advice




Our File No. A-95-046

Dear Mr. Coffman:


We write in response to your request for advice under the Political Reform Act (the "Act") on behalf of the members of the Tulare County Board of Retirement.

QUESTIONS


1.  If a member of the Tulare County Board of Retirement receives a written invitation addressed to the board member and his or her spouse for a local dinner, is the value of the spouse's dinner attributable to the board member as a gift under Section 18944?


2.  If a board member receives a written invitation addressed to the board member and the spouse for a dinner at an out-of-town conference the board member is attending on behalf of the board, is the value of the spouse's dinner attributable to the board member as a gift under Section 18944?


3.  Are the answers to the two previous questions different if the invitation is a single written invitation received by the retirement office directed to the board members and their spouses and the invitation is copied by the office staff and provided to the individual board members?

CONCLUSIONS


The value of the dinner consumed by the spouse of a board member is not a gift to the board member where the written invitation for the dinner expressly invited the spouse.  If the invitation did not state that it was for the official and spouse, but instead was an invitation to the official and a guest of his or her choosing, the value of the dinner for the guest would be a gift to the board member even if his or her spouse accompanied the board member.  This conclusion is not altered by whether or not the invitation is addressed to the entire board or to each individual member.

FACTS


The Tulare County Board of Retirement is composed of nine members.  Four members are appointed by the Tulare County Board of Supervisors.  Four members are elected by the county employees and retirees.  The county treasurer sits as the ninth member.  On occasion, an investment advisor will purchase dinner for board members and their spouses.  These dinners usually occur in one of two situations.  At times, an investment advisor will extend a dinner invitation to board members and their spouses and the invited parties will attend a dinner at a local restaurant.  On other occasions, board members attend out-of-town conferences at which investment advisors are also in attendance.  At such conferences, board members may be accompanied by their spouses at their own expense.  The board member and spouse may then be invited to attend a dinner with one of the investment advisors attending the conference.

ANALYSIS


Generally, local elected and appointed public officials, as well as designated employees of local agencies, are prohibited from receiving gifts from any single source in excess of $280 in a calendar year.  (Section 89501(b).)  The county treasurer is an elected official covered by the gift limit of Section 89501(b).  The four board members appointed by the Board of Supervisors are likewise covered under that section by virtue of their status as appointed public officials.  However, the four members of the board who are elected by the county employees and retirees do not qualify as either local elected officials or appointed public officials.  Additionally, the board members are not designated employees because they file disclosure statements pursuant to Section 87200.  (Section 82019.)  Accordingly, the four board members who are elected by the current and retired county employees are not currently subject to the provisions of the gift limitation found in Section 89501(b).  Please note that these individuals must still report the source of gifts aggregating $50 or more in a calendar year pursuant to Section 87207(a)(1).  Moreover, all the board members remain subject to the conflict of interest provisions of the Act with respect to a source of gifts aggregating $250 or more in the twelve months preceding a decision in which it is reasonably foreseeable that the source of gifts may be materially affected.  (Sections 87100, 87103.)


Under Commission regulations, gifts given directly to immediate family members of public officials are not gifts to the public official unless used or disposed of by the official.  (Regulation 18944(a).)  A gift delivered by mail or through a written communication such as an invitation to dinner, is a gift to the family member and not the official if the family member's name or other designation, such as spouse, appears in the written communication offering the gift.  (Regulation 18944(b).)  If the communication allows the official to exercise discretion in determining who will actually use or benefit from the gift, such as when an invitation allows the official to be accompanied by a guest without naming the guest, then the gift is deemed to be given to the official and not to any family member or other person accompanying the official.  (Regulation 18944(c).)


If an invitation to the board members specifically designates their respective spouses, the value of the dinner consumed by the spouses would not be a gift to the respective board members.  This advice would not change merely because the invitation was to a dinner to be attended while the board member and spouse were out of town.  Nor would the outcome be different if the invitation was addressed to the entire board and then copied to each individual member by the board staff.


We trust that this response adequately addresses the issues raised in your request.  Should you have any additional questions, you may contact the undersigned at (916) 322-5901.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division

