March 14, 1995

Via Facsimile

Wayne Ordos, Esq.

Wilke, Fleury, Hoffelt, Gould

  and Birney

400 Capitol Mall, 22nd Floor

Sacramento, California  95814

Re:  Your Request for Advice

Our File No. A‑95‑052

Dear Mr. Ordos:

You have requested advice on behalf of yourself and Ben Davidian, about the "revolving door" restrictions of the Political Reform Act (the "Act")  that apply to your activities in private practice after leaving the Fair Political Practices Commission (the "Commission").  

QUESTION

What restrictions does the Act place on your ability to represent clients before the Commission, particularly during the first year after leaving the Commission?

CONCLUSI0N

You may not participate at any time in the future in any enforcement proceeding or litigation that began while you worked at the Commission.  During the one year following your separation, you may not, for compensation, represent a client for the purpose of influencing legislative or administrative action of the Commission.

FACTS

You held the position of Executive Director of the Fair Political Practices Commission from November 12, 1991 to January 6, 1995.  Mr. Davidian served as Chairman of the Commission from March 12, 1991, until leaving office at the expiration of his four‑year term on January 13, 1995.  You are both currently employed as attorneys with the Sacramento law firm of Wilke, Fleury, Hoffelt, Gould and Birney.  You anticipate that a portion of your practice will involve the representation of clients who are regulated by the Act or who have some interest in the official actions of the Commission.   

ANALYSIS

I.  Permanent Ban on Participating in Specific Proceedings.

 Sections 87400‑87405 of the Act permanently prohibit you from participating in certain proceedings between specific parties in which you were involved as Executive Director and Chairman of the Commission.  Specifically, you may not act as attorney or agent for or otherwise represent or advise any person for compensation, before the Commission, a state agency, or court, in a "judicial, quasi‑judicial or other proceeding" in which you participated at the Commission and in which the State of California is a party.  (Sections 87401 and 87402.)  The Commission's enforcement proceedings, litigation, formal opinion requests, and contracts are the types of matters which come within the definition of "judicial, quasi‑judicial or other proceeding."  (Section 87400(c).)  

The adoption, amendment, or repeal of regulations are not considered "judicial, quasi‑judicial or other proceedings" covered by these statutes, because they involve the formulation of rules of general application to be applied prospectively and not the rights or claims of specific parties.  (Huston Advice Letter, No. A‑84‑002.)  (Your participation in Commission regulations, however, is restricted by the one‑year ban discussed below.)

Further, you may not aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person with the intent to influence the outcome of a proceeding in which you participated.  (Section 87402.)  This means that you may not work on proceedings you have participated in at the Commission as outside attorneys and you may not assist or advise other attorneys in your firm or clients themselves in working on such matters.

You are considered to have "participated" in a proceeding during your tenure with the Commission if you took part in the proceeding "personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information."  (Section 87400(d).)  This covers any proceeding in which you actually participated while at the Commission as well as any proceeding which you supervised or which was handled by the Commission staff during your tenure.  (Brown Advice Letter, No. A‑91‑033.)  Because of your management positions over all staff as Executive Director and Chairman, any proceeding that began during your tenure at the Commission will be subject to the permanent ban.

The permanent ban restricts only compensated activity, it does not prevent you from representing or assisting any person on a volunteer basis.  Further, it does not prevent you from representing the state or a state agency.  (Sections 87401 and 87402.)

Section 87403 contains some additional narrow exemptions from the permanent revolving door prohibitions.  These generally allow you to provide uncompensated expert witness testimony or, in specific circumstances, and with the permission of the Commission or a court, to participate more actively in a proceeding which was pending during your tenure with the Commission.  

II.  One‑Year Ban on Influencing Administrative or Legislative Action or Contracts.

In addition to permanently being barred from working on proceedings that you participated in at the Commission, you are also subject to a one‑year ban on influencing certain Commission actions.  Government Code Section 87406(d) states:

     (1)  No ... member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action ....  For purposes of this paragraph, an appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law [or] before an administrative law judge ....


Thus, for one year after your departure from the Commission, you may not be paid to appear before or communicate with the Commission or its staff for the purpose of:

o  influencing administrative action; 

o  influencing legislative action; or 

o  influencing any action or proceeding involving the                                awarding or revocation of a contract, or the sale or  purchase of goods or property.

                   (Section 87406(d).)

A.  Administrative Action.  

"Administrative action" is defined as "the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate‑making proceeding or any quasi‑legislative proceeding, which shall include any [rulemaking] proceeding" governed by Government Code Section 11340 et seq.  (Section 82002.)  Thus, you are prohibited for one year after leaving office from appearing before or communicating with the Commission or its staff to influence the Commission's regulatory adoption process.  

1.  Enforcement Proceedings.

Regulation 18202 provides that an enforcement proceeding is not a quasi‑legislative proceeding.  This does not answer precisely the question whether such proceedings fall within the somewhat broader definition of "administrative action" in Section 87406(d).  However, given that: (1) the revolving door law was designed to prevent lobbying of former agencies by legislative and executive branch officials, (2) the language in the definition of "administrative action" does not appear to encompass enforcement or other quasi‑judicial actions, and (3) enforcement actions are covered by the permanent ban (and there is no overlap in coverage between the permanent and one‑year bans), it is our opinion that no aspect of Commission enforcement actions are covered by the one‑year ban.  In light of your recent positions as Executive Director and Chairman of the Commission, however, we trust that both you and Commission staff will make every effort to avoid even the appearance of any impropriety or special access.  

2.  Requesting Written Advice.  

A difficult aspect of the "revolving door" law for former Commissioners and designated employees of the Fair Political Practices Commission is their involvement in seeking verbal or written advice from the agency during the one‑year ban.  There is a specific exemption in Commission regulations for "[a] proceeding involving the issuance of a legal opinion."  (Regulation 18202(a)(7).)  Such proceedings are deemed not to be "quasi‑legislative action."  We interpret this exception to apply to formal opinions of the Commission (see Section 83114(a)), but not to written advice (see Section 83114(b)).  The formulation of written advice is not a "proceeding" and is not conducted in a formal, recorded manner.  In addition, it has far‑reaching implications, including the potential for providing immunity from prosecution for you or your clients (see Section 83114).  

Although the specific exception in Regulation 18202 does not apply to written advice, it does not appear to fall within the definition of "administrative action."  However, because Commission advice letters can have quasi‑legislative aspects, and to avoid any appearance of impropriety, you may request written advice under the following conditions during the one‑year ban.  
Your requests for written advice should be in writing and not supplemented verbally by you to staff or any Commissioner regarding your view of the facts, the applicable law, or the correct outcome.  If clarification of the advice is necessary, that request also must be in writing.  

You are free to seek telephonic advice from Commission staff if you do not plan to seek written advice, since telephonic advice normally involves technical matters and does not grant immunity to the requestor.  

B.  Legislative Action and Contracts.

The one‑year ban also prohibits you from influencing the Commission's action on legislation or contracts.  We have, however, advised that an informational meeting with an official's former public employer to determine the agency's viewpoint or general position on a subject is not, in itself, influencing a legislative or administrative action.  (Bagatelos Advice Letter, No. I‑91‑202.)  We have also advised that speaking at a public forum regarding legislative reform generally does not constitute influencing legislative action.  (Craven Advice Letter, No. A‑93‑057.)  This prohibition does not prevent you from communicating with the Legislature or with other state agencies to advocate a client's position on legislation.  

In addition, the restrictions on influencing administrative or legislative action do not apply to paid or unpaid assistance you render to a third person who subsequently appears before or communicates with the Commission.  Thus, the ban does not restrict your assisting or advising other attorneys in your firm or clients themselves who might appear before or communicate with the Commission regarding a regulation or legislation under consideration.  

The restrictions of the one‑year ban apply to compensated activity, but not to volunteer work.  They do not apply to paid or unpaid appearances in court or before an administrative law judge.  Section 87406 also provides an exception which would permit you to contact the Commission regarding regulations and legislation if you become an officer or employee of another state agency and your contact with the Commission was on behalf of that agency.  

III.  Possible Registration as Lobbyists.

Your letter stated that you and Mr. Davidian have not yet registered as lobbyists but might consider doing so in the future.  You asked whether the applicable revolving door restrictions would affect potential lobbying activities.  In general, the Act's revolving door restrictions would not prohibit you from lobbying the Legislature or Governor.  

The permanent ban of Sections 87401 and 87402 applies only to judicial, quasi‑judicial or other proceedings before any court or state administrative agency in which you participated while at the Commission.  Section 87400(a), however, expressly defines "state administrative agency" to exclude the Legislature.  In addition, developing legislative proposals would not be "judicial or quasi‑judicial" proceedings.  (Witherspoon Advice Letter, No. A‑94‑371.)

With respect to influencing administrative or legislative action, the one‑year ban of Section 87406 only prohibits you from appearing before or communicating with the state agency for which you worked.  Thus, lobbying the Legislature or Governor regarding legislation, including the Political Reform Act or other legislation on which the Commission has taken a position, is not restricted by Section 87406.  (See Witherspoon Advice Letter, No. A‑94‑371.)

IV.  Summary of Prohibited Activities.

As a result of the permanent and one‑year revolving door restrictions, you are prohibited from appearing before the Commission or communicating with Commission members or staff in the following types of matters:

o  Any Commission enforcement matter commenced during your tenure with the Commission.

o  Any formal opinion request submitted to the Commission during your tenure there.

o  Any litigation to which the Commission was a party during your tenure with the Commission.

o  Adoption, amendment, or repeal of any Commission regulations for one year after you left office.

o  Any legislation being proposed or considered by the Commission or its staff for one year after you left office.

o  Any contract considered by the Commission or its staff for one year after you left office.  After the one‑year period has expired, you still may not participate in any Commission action on a contract which was considered by the Commission or its staff during your tenure.

V.  Summary of Permitted Activities.

The following are examples of Commission matters which are not covered by the revolving door restrictions.  You may participate in Commission hearings and meetings and contact Commission members and staff regarding these types of matters:  

o  Any request for a formal opinion or written advice initiated after you left office (subject to the guidelines discussed above).

o  Any Commission enforcement matter initiated after you left office.

o  Adoption, amendment, or repeal of Commission regulations, but only after you have been out of office for at least one year.

o  Any legislation being proposed or considered by the Commission or its staff, but only after you have been out of office for at least one year.

o  Actions concerning any contract with the Commission, but only if you have been out of office for at least one year, and the contract was initiated after you left office.

Please feel free to contact us at 916/322‑5901 if you have any questions.  For your information, copies of the letters referred to herein are enclosed. 

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Hyla P. Wagner

Counsel, Legal Division

Enclosures

