




March 6, 1995

Elliot Mulberg

4941 Brownstone Ct.

Elk Grove, CA  95758






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-95-053

Dear Mr. Mulberg:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act") governing the receipt of gifts and honoraria.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Does the Act prohibit you from receiving payment for articles written for the Laguna Times, a newspaper circulated in the Laguna area?  

CONCLUSION


So long as the payments are earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, the Act will not prohibit your acceptance of the payments.

FACTS


According to the facts in your letter of February 6, 1995, and information obtained in our conversations of January 30, 1995 and February 22, 1995, you are an employee of the Air Resources Board and were also recently elected to the Community Services District in Elk Grove in November 1994.  


For approximately two years, you have written and submitted articles to the Laguna Times, a newspaper distributed in your part of the city.  You estimated that you have had 15 to 20 articles published by the newspaper.  The Laguna Times pays $50 per article.  You stated that you have maintained documentation of your prior free-lance writing and efforts to market your writing with the Laguna Times.  You currently maintain a separate bank account for your writing income, and maintain records of expenses and income.  You also stated that you will report the income as income from a business wholly-owned by you on your 1994 tax return.  

ANALYSIS

Honoraria


The Act now provides a series of provisions that limit the receipt of gifts by public officials and prohibit the receipt of honoraria.  According to our telephone conversation of January 30, 1995, you are an elected member of a local community services district and are a designated employee of a state agency.  The Act provides:


(a)  No local elected officeholder, candidate for local elected office, elected, appointed, or candidate for, member of the governing board of a special district, or designated employee of a local government agency shall accept any honorarium, as defined in subdivisions (b), (c), and (e) of Section 89502. 







Section 89501.


(a)  No member of a state board or commission, and no designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.  This section shall not apply to any part-time member of the governing board of any public institution of higher education, unless the member is also an elected official.







Section 89503.  


The Act defines an "honorarium" as any payment made in consideration for any speech given, article published,  or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89502(b).)  This broad definition would include payments in connection with newspaper articles.


However, Section 89502(c) provides that the term "honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  


Regulation 18932.1 defines what constitutes a bona fide business, trade, or profession as follows:


(a)  For purposes of Government Code Sections 89502, 89503(b), and 89506(d)(3), a business is presumed to be "bona fide" if the owner of the business has maintained the following documents for the two calendar years immediately preceding the year in which the consideration for the payment was provided:



(1)  Books and records of accounting consistent with the operation of a business; and 


(2)  Copies of tax returns filed in connection with the operation of the claimed business.


(b)  For purposes of Government Code Section 89502, 89503(b), and 89506(d)(3), a business that has been in existence for less than two calendar years is presumed to be "bona fide" if: 







(1) Its owner has maintained records of income and expenses, consistent with the operation of a business, from the date of inception of the claimed business; and,



(2) Any three of the following are maintained:



(A)  Copies of tax returns filed in connection with the operation of the 

claimed business for one year;


(B)  Records of bank accounts or lines of credit in the name of the business;


(C)  Records of purchase, lease, or rental of equipment and supplies for use solely by the business;


(D)  Records of expenditures for rent, wages, business or professional insurance, or other similar, customary costs of doing business;


(E)  Records of efforts to market goods or services provided by the business; or


(F)  Documentation of expertise by the business operator in connection with the service provided or product sold by the business;

* * *


(d)  A business whose predominant activity is making speeches is not "bona fide" for purposes of Government Code Sections 89502, 89503(b), and 89506(d)(3). 


According to your facts, you have maintained records of income and expenses in 1994.  In addition, you have the following:


1.  Copies of your 1994 tax returns which will claim the operation of your business;


2.  Records of bank accounts established for the business; and,


3.  Records of your efforts to market your services to the Laguna Times in the past.


Since your facts indicate that you have complied with the requirements of Regulation 18932.1(b) in the operation of your article-writing business, the payments received in connection with the business would not be prohibited honoraria.

