




March 6, 1995

Larry Breitfelder

Bob Fox Legal Defense Fund

1595-57 Mendocino Dr.

Chula Vista, CA  91911






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-95-058

Dear Mr. Breitfelder:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Chula Vista City Councilmember Bob Fox regarding his responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  You confirmed in our telephone conversation of February 15, 1995, that the councilmember has authorized you to make this advice request on his behalf.


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Are payments made to the Bob Fox Legal Defense Fund which will be used to pay Councilmember Fox's attorney fees reportable gifts to Councilmember Fox?

CONCLUSION


The payments to the Bob Fox Legal Defense Fund are considered reportable gifts to the councilmember.  As a result, the councilmember may not participate in any decisions that will materially affect (1) any donor to the fund in an amount of $280 or more, or (2) you, since you are an intermediary of gifts in excess of $280.

FACTS


Chula Vista City Councilmember Bob Fox has been accused of falsifying a city government health insurance document.  You have formed the Bob Fox Legal Defense Fund for the purpose of raising funds to assist the councilmember in paying for his legal defense.  You have been accepting donations for this purpose in 1994 and 1995.  You have asked whether these donations are considered gifts or contributions to Councilmember Fox.

ANALYSIS

Gifts and Contributions


The Act defines "contribution" as a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received.  (Section 82015.)  However, a payment received by or made at the behest of a candidate or office holder which is for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder are not considered "contributions."  Whether a payment is received or made at the behest of a candidate or officeholder for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder depends on the circumstances surrounding the payment.  (Regulation 18215.)


Section 82028(a) provides in pertinent part that a "gift" is:


[A]ny payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  


According to your facts, the litigation in question concerns the alleged falsification of a city health insurance document.  Such an action is not related to the councilmember's candidacy or governmental office.  Therefore, the payments received by the councilmember (or made on his behalf) would be considered gifts to the councilmember.  (See e.g., Beals Advice Letter, No. A-80-11-100; In re Buchanan (1979) 5 FPPC Ops. 14, fnt. 4.)


The receipt of gifts triggers several obligations for public officials under the Act:


o  First, every public official must disclose all of his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  Gifts received are disclosable if the value of gifts received from the donor during the calendar year is worth $50 or more.  (Section 87207.)  


o  Moreover, Section 87100 prohibits any public official at any level of state or local government from making, participating in making, or attempting to use his or her official position to influence a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on any donor of, or any intermediary or agent for a donor, of gifts aggregating $280 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)  


o  And finally, the Act now provides gift limits with respect to certain public officials.  Section 89501 provides that no local elected office holder may accept any gifts, from any single source, which is in excess of $280, in any calendar year.

Source of Gifts


Regulation 18945 provides:


(a)  General Rule.  A person is the source of a gift if the person makes a gift to an official and is not acting as an intermediary.



(1)  If a person makes a payment to a third party and in fact directs and controls the use of the payment to make a gift to one or more clearly identified officials, the person is the source of the gift to the official or officials.

* * *


(b)  Presumption of Source by Officials.  An official may presume that the person delivering the gift or, if the gift is offered but has not been delivered, the person offering the gift to him or her is the source of the gift unless either of the following are met:



(1)  The person delivering or offering the gift discloses to the official the actual source of the gift; or


(2)  It is clear from the surrounding circumstances at the time the gift is delivered or offered that the person delivering or offering the gift is not the actual source of the gift.


Under your facts, donors direct and control their payments to be used for the councilmember's legal fees.  This is distinguishable from situations where donors provide funds for an event that may benefit unnamed officials.  (Micheli Advice Letter, No. A-94-136; Gualco Advice Letter, No. A-94-227.)  Moreover, the official to be benefited is clearly identified, and the funds are only to be used for the purpose of paying the councilmember's legal fees.  Thus, the individual donors are the source of each individual gift with respect to application of the provisions of the Act.  


However, you are still considered an "intermediary" of all the gift payments.  Section 87210 requires that intermediaries of gifts of $50 or more in a calendar year disclose to the recipient of the gift the intermediary's full name, street address, and business activity, if any, and the full name, street address, and business activity, if any, of the actual donor.  The recipient of the gift shall include in his or her Statement of Economic Interests the full name, street address, and business activity, if any, of the intermediary or agent and the actual donor. 


In addition, pursuant to Section 87103(e), the councilmember may not participate in any decision that will have a foreseeable and material financial affect on you, the intermediary, or the donors as discussed above.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

