




April 6, 1995

Christiane Parry

Deputy Manager

Energy and Ocean Resources Unit

California Coastal Commission

45 Fremont, Suite 2000

San Francisco, CA  94105-2219






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-95-064

Dear Ms. Parry:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of the California Coastal Commission and Philip Williams and Associates regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your advice request does not refer to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.  


Please note that Commission advice is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  

QUESTIONS


1.  If Philip Williams and Associates contracts with the California Coastal Commission to review a hydrological study of the San Dieguito Lagoon, will the employees of Philip Williams and Associates be considered "consultants" under the Act?


2.  If Philip Williams and Associates is kept on retainer so that the firm can do small projects and provide advice with respect to the San Dieguito Lagoon project, will the employees of Philip Williams and Associates be considered "consultants" under the Act?

CONCLUSIONS


1.  Philip Williams and Associates will not qualify as a consultant based on the review of the hydrological study for the California Coastal Commission under this single contract.  


2.  Philip Williams and Associates would not qualify as a consultant at this time since it will only provide services on a sporadic basis for a single project.  However, over time if the nature of the services that Philip Williams and Associates provides become regular and the same or substantially the same as duties which would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code, employees of Philip Williams and Associates would be considered consultants.

FACTS


The California Coastal Commission is considering a contract with Philip Williams and Associates (PWA) to perform peer review of a hydrological study which will be conducted by Southern California Edison.  The study involves the restoration of 138 acres of wetlands at the San Dieguito Lagoon by maintaining the tidal inlet opening.  You stated in your communication of March 15, 1995, that a consultant hired by Southern California Edison will perform the study of the frequency and pattern of tidal closures in the San Dieguito Lagoon.  PWA will be performing peer review of the study.


You also stated that the Coastal Commission is considering putting PWA on retainer so that the firm can do small projects and provide advice with short notice.  You stated in our telephone conversation of March 30, 1995, that the Coastal Commission would use PWA's services on a periodic basis in connection with this project only.  You also stated the San Dieguito project was unusual.  


In any case, however, you stated that pursuant to the agreement, neither PWA or PWA employees will not have the power to: (1) approve a rate, rule, or regulation; (2) adopt or enforce a law; (3) issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement; (4) authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval; (5) grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract; (6) grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item; or (7) adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof.

ANALYSIS


Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  In addition, the Act requires every public official to disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  


"Public official" is defined in Section 82048 to include consultants.  In  April 1994, the Commission adopted a new definition of "consultant."  Under the new definition, an individual is a consultant if the official, pursuant to a contract, makes a governmental decision whether to: 


(1)  Approve a rate, rule, or regulation; 


(2)  Adopt or enforce a law; 


(3)  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement; 


(4)  Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval; 


(5)  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract; 


(6)  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item; 


(7)  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof.


You stated that pursuant to the agreement, neither PWA nor PWA employees will make any of the decisions set forth above.  However, pursuant to Regulation 18700(a)(2)(B), an individual may qualify as a consultant if the individual:


Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code.


However, implicit in this definition is that there exists an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  The standard would not include individuals who work on a limited range of projects for the agency.  (See March 28, 1994, memorandum to the Commission regarding Regulation 18700, page 4).  In your communication of March 15, 1995, you stated that PWA would be retained to review the study for the Coastal Commission.  PWA will not qualify as a consultant based on the duties performed under this single contract.  


You also asked if the employees of PWA will qualify as consultants if the firm is kept on retainer so that the firm can do small projects and provide advice with respect to the project.  This retainer agreement regarding the San Dieguito Lagoon project in itself does not mean that PWA employees serve in a staff capacity with the Coastal Commission.  Thus, employees of PWA would not be considered consultants.  


However, if over time the nature of the services that Philip Williams and Associates provides become regular and the same or substantially the same as duties which would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code, employees of Philip Williams and Associates would be considered consultants.  You should contact us for advice if the relationship changes in the future.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division

