March 31, 1995

Kevin Spillane

The Stonecreek Group

1500 West El Camino Avenue, Suite 371

Sacramento, CA  95833







Your Request for Advice







Our File No. A-95-071


Dear Mr. Spillane:


This is in response to your letter requesting written advice on behalf of Dave Cox, member of the Sacramento County Board of Supervisors, regarding the appropriate use of surplus campaign funds pursuant to the "personal use" provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.
May Supervisor Cox use surplus campaign funds from his candidacy for the State Senate for a future campaign in a federal election?


2.
May Supervisor Cox donate surplus campaign funds to a nonprofit tax-exempt organization and serve on the board of directors of the organization as either a voting member or as an honorary member?

CONCLUSIONS


1.
Yes.  Supervisor Cox may use surplus campaign funds for his own future campaign in a federal election.  However, the funds cannot be transferred to another of his campaign committees for his candidacy in a state or local election.


2.
Yes.  Supervisor Cox may donate surplus campaign funds to a nonprofit tax-exempt organization so long as the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization.  Moreover, the Act does not prohibit him from serving on the board of directors of the organization as either a voting or honorary member.  However, he cannot make the donation if it will increase his income or assets, or that of his immediate family, or his campaign treasurer by $250 or more.  

FACTS


Sacramento County Board of Supervisors David Cox lost a bid for election to the State Senate in November of 1994, and he has $8,000 left in his campaign account for the state elective office

which are surplus campaign funds under Section 89519.

ANALYSIS


Section 89519 provides in pertinent part:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be used only for the following purposes:





* * * *



(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.





* * * *


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


Thus, surplus campaign funds may be donated to nonprofit organizations irrespective of the purpose of the donations, so long as:  (1)  the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and (2) no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on Supervisor Cox, or any member of his immediate family, or his

campaign treasurer.  (Section 89519(c).)  


You have stated that Supervisor Cox wishes to serve on the board of directors of the recipient organization, either as a voting or honorary member.  The Act does not prohibit him from serving on the board of directors of the organization as either a voting or honorary member.


As noted above, Section 89519(c) prohibits any substantial part of the proceeds of the donation having a "material financial effect" on a former candidate or elected official, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  The intent of this provision is to prohibit a former candidate or elected official who donates surplus funds from benefiting from those expenditures.  Thus, we have advised that when a former candidate or elected official does not benefit from the donation and does not control the use of the funds once the surplus funds are provided to the nonprofit, the donation of surplus funds would be appropriate pursuant to Section 89519.


While the Commission has not defined the term "material financial effect" in the context of uses of campaign funds, it has by analogy, applied an analysis similar to that utilized in the context of the Act's regulation of conflicts of interest.  (Spain Advice Letter, I-90-410.)  Generally, Commission regulations find that a transaction has a material financial effect on an official if it increases his or her income or assets by $250 or more.  (See Regulation 18702.1(a)(4) copy enclosed.)  Therefore, if a donation of surplus campaign funds increases the income or assets of the elected official, his immediate family, or his campaign treasurer by $250 or more, the donation will be prohibited.  (Weiss Advice Letter, No. A-91-158; Spain Advice Letter, supra; Lee Advice Letter, No. I-90-214; Statham Advice Letter, I-89-690.)


Please note, however, that if a candidate controls a nonprofit organization, it could result in a finding that the organization is a controlled committee of the candidate.  (Section 82016; Regulation 18217.) 


Federal Candidacy


Section 89519 dictates that a candidate or elected official may not use funds remaining in his or her account, unless the use falls within the specific provisions of Section 89519. Expenditures to support or oppose any candidate for federal office are specifically permitted by Section 89519(e).  (Leece Advice Letter, No. I-90-061.)  This would include a former candidate's or elected official's own candidacy for federal office.  Therefore, Supervisor Cox may make expenditures of surplus founds to his own candidacy to federal office.


You should contact the Federal Elections Commission, however, regarding whether the funds can be transferred pursuant to federal law.  In addition, Supervisor Cox may not use surplus funds for his or her candidacy in the state, or to make a contribution to another candidate in a state election.  (Section 89519(e).)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division

Enclosure





