




March 27, 1995

Dale E. Bonner, Esq.

Deputy Legal Affairs Secretary

Office of the Governor

State Capitol

Sacramento, CA  95814 






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-95-076

Dear Mr. Bonner:


This is in response to your letter requesting informal assistance  concerning the "mass mailing" and other provisions of the Political Reform Act (the "Act").   You have asked whether the Act regulates or prohibits the use of state employees and state-owned communications equipment to tape and "uplink" to a satellite a public summit, so that networks or local television stations may broadcast the summit to the public.  


You stated that a summit on the role of fathers in our society is scheduled for April 25, 1995.  Various state and local officials, social science professionals, scholars, activists, and members of the public will attend.  The summit will be cosponsored by the Governor's Office, a number of state agencies, and several nonprofit organizations.  You anticipate that the nonprofit organizations will raise funds and make expenditures for the costs associated with the summit, such as for mass mailings.  In addition, you expect that donors will provide a variety of services and other expenditures as gifts to the State.  You also stated that no state resources or funds will be used to broadcast the summit to the public.

ANALYSIS


The Act does not address whether the use of state employees or state-owned communications equipment for this purpose is a legitimate government expenditure.  (Cf. Stanson v. Mott (1976)

17 Cal.3d 206, interpreting Penal Code Section 424.) 


However, you also asked us to identify any other issues arising from the summit's funding, including restrictions upon public officials sending mass mailings, receiving gifts, using public moneys for the purpose of seeking public office, or accepting contributions.  We address these issues below.


A.
Mass Mailings


According to your facts, the cost of producing and distributing any mass mailing will be borne by one or more nonprofit organizations.  However, state-owned communications equipment will be used to transmit the summit to a satellite.


The Act provides that no newsletter or mass mailing shall be sent at public expense.  (Section 89001.)  According to Regulation 18901, a publicly-funded mailing is a prohibited mass mailing if it is delivered as a tangible item to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  We have advised that distribution over the airwaves is not the distribution of a tangible item.  (Foster Advice Letter,

No. I-95-039.)  Therefore, the use of communications equipment is not a prohibited mass mailing under the Act.


B.
Expenditures for the Purpose of Seeking Elective Office 


Section 85300 provides: "No public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office."


However, the Act would not prohibit the use of public funds to tape or transmit the summit to a satellite, provided the program is not used to advocate any candidate's election or defeat.  (Foster Advice Letter, supra.)  


C.
Contributions


Under some circumstances, a payment for a communication may be deemed a contribution to a public official seeking reelection.  (Section 82015; Regulation 18215; Davis Advice Letter,

No. A-94-221.)


A political benefit can accrue to elected officials who participate in cosponsored events.
 These types of events often give these officials publicity that is helpful at the time they stand for reelection.  Under the Act, a contribution generally occurs when a person makes a payment to or at the behest of a candidate for a political purpose.  (Section 82015; Regulation 18215.)  Therefore, when a third party, in coordination with a candidate, fully funds or partly pays for an event from which the candidate is likely to obtain favorable publicity, that person may be making a contribution to the candidate.  (Milman Advice Letter, No. I-93-357.)  However, whether or not a contribution is made has to be analyzed on the basis of specific facts that we do not have at this time.   

   
D.
Gifts to Public Officials


Most state and local public officials are subject to the Act's gift disclosure and disqualification requirements, and gift limits.  (Sections 82028, 82027, 87103, and 89501-89506.) 
Section 82028 generally defines a gift as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  (See Section 82028(a).)


Implicit in the concept of "gift" is that the recipient official receives some personal (as opposed to political) benefit.  (See, e.g., Adkisson Advice Letter No. A-91-512.)  We see no personal benefit accruing to specific public officials by the cosponsorship of this event by the Governor's Office, state agencies, and nonprofit organizations.
In making this analysis, however, we assume that no public official will be receiving tangible items for personal benefit or use at the event.  If so, these may be gifts, depending on the circumstances and the nature of the item received. 


Regulation 18944.2 sets forth specific criteria for determining when a gift under the Act is a gift to an agency rather than to the public official who benefits from or uses the gift.  Under the regulation, if a public official who is the intended recipient of a gift accepts the gift on behalf of his or her agency, the official has received a reportable gift.  Therefore, to the extent that funds are provided by private entities for a specific of specific officials, these may be considered gifts to the officials, rather gifts to the State.




I trust this letter addresses your concerns.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\





Sincerely,





Steven G. Churchwell





General Counsel

By:
Luisa Menchaca

Counsel, Legal Division

