April 28, 1995

Shelly McKinley-Olsen

J. Richard Eichman

1127 11th Street, Suite 300

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-95-103

Dear Ms. Mckinley-Olsen:


You have asked for confirmation of telephone advice provided to you regarding the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  We are treating your request as one of informal assistance.

QUESTION


When a company reimburses another entity for one-fourth of the cost of a lobbying firm's services, does the company become a lobbyist employer?  Does the method of reimbursement affect the filing obligation?

CONCLUSION


A company qualifies as a lobbyist employer if it makes a payment, including a reimbursement, for lobbying services.  This is true whether a reimbursement is paid to a lobbying firm or to an entity which has retained the lobbying firm.

FACTS


A lobbying firm was retained by company "X" to influence a legislative bill.  The lobbying firm was paid a retainer and also billed company "X" monthly for the balance of the contract amount.  The lobbying firm received a check for payment of the monthly retainer from company "Y" accompanied by a memo stating company "Y" is reimbursing company "X" for one-fourth of the lobbying firm's fee.

ANALYSIS


A lobbyist employer includes an entity that makes payments for the services of a lobbying firm, other than reimbursement for reasonable travel expense, for the purpose of influencing legislative action.  (Section 82039.5.)  Under the facts presented, company "Y" is making payments for lobbying services provided by a lobbying firm.  Therefore, company "Y" qualifies as a lobbyist employer.  The fact that company "Y" may make its payment in the form of a reimbursement does not change its status as a lobbyist employer.


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Lynda Cassady







Assistant Division Chief







Technical Assistance Division

