

April 26, 1995

Mr. Clayton Roche

Deputy Attorney General 

Department of Justice

455 Golden Gate Avenue, Suite 6200

San Francisco, California  94102-3658





Re:  Your Request for General 






  Assistance




Our File No. G-95-112

Dear Mr. Roche:


You have received a request for an opinion of the Attorney General (your opinion No. 95-320) from Assemblyman Mickey Conroy about the permissible uses of his state legislative committee campaign funds under the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTIONS


1.  May a state Assemblymember use campaign funds raised for state legislative office to campaign for election to the office of Orange County Supervisor?


2.  May a state Assemblymember receive campaign funds from other candidates to campaign for election to the office of Orange County Supervisor?


3.  May a state Assemblymember, who is precluded from serving any additional terms in the Assembly and does not intend to seek election to any other public office, donate his campaign funds to a public interest or educational nonprofit organization that he establishes or controls?

CONCLUSIONS


1.  Under the Act, Assemblymember Conroy may transfer funds between two of his own controlled committees for different elective offices as long as the funds have not become surplus.  A transfer of funds from Assemblymember Conroy's state legislative committee to a new committee set up to run for county supervisor would be permissible under the Political Reform Act, but may be prohibited by the local ordinance.  


2.  Under the Act, Assemblymember Conroy may receive contributions from the personal funds of other candidates or officeholders to a campaign for Orange County Supervisor.  Under the Orange County campaign ordinance, however, contributions from the personal funds of candidates or officeholders would be limited to $1,000 per election.  


Under the Act's transfer ban, Assemblymember Conroy would be prohibited from receiving contributions from other candidates or officeholders' committees since Orange County has local contribution limits in effect.  The local ordinance's transfer ban may also prohibit Assemblymember Conroy from receiving contributions from other candidates' committees.  


3.  Assemblymember Conroy may not donate surplus campaign funds to a nonprofit organization which he establishes or controls unless it is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and the donation does not increase his income or assets or those of his immediate family members or campaign treasurer by $250 or more through any salary, reimbursement of expenses, or other financial benefit provided by the organization.

FACTS


Assemblymember Mickey Conroy currently represents the 71st Assembly District located in Orange County.  Due to term limits, Assemblymember Conroy may not continue to serve in the Assembly after 1996.  He has asked the above questions about possible fundraising for a future campaign for Orange County Supervisor and about the disposition of his campaign funds raised for State Assembly.


Orange County has a local campaign ordinance in effect.  The "Orange County Campaign Reform Ordinance No. 3862" was adopted by the voters on June 2, 1992.  It applies to county candidates and  officeholders, including candidates for the office of county supervisor.  The ordinance contains both contribution limits and a prohibition on transfers.  Under Section 5(a) of the ordinance, candidates and their controlled committees may only accept contributions from persons up to $1,000 for each of the primary or general (runoff) elections in which the candidate is running.  The definition of the term "person" in the ordinance is incorporated from the Political Reform Act, and includes a committee.  In addition, Section 9 of the local ordinance prohibits the transfer of funds into any county candidate or officeholder's campaign committee from any other candidate's campaign committee and vice versa.  


For Assemblymember Conroy's information, a copy of the county ordinance is enclosed.  The Fair Political Practices Commission does not interpret the provisions of Orange County's local campaign ordinance, but has noted the interplay of the local ordinance with the Political Reform Act to respond to the above questions.  If Assemblymember Conroy has questions about the ordinance he should contact Mr. Guy Ormes of the Orange County District Attorney's office which administers and enforces the ordinance at 714/834-5888.  

ANALYSIS


1.  Transfer of Funds Between a Candidate's Own Committees


A transfer of funds from Assemblymember Conroy's state legislative committee to a new committee for Orange County Supervisor would be permitted under the Act, but may be banned by the local campaign ordinance.  


Section 85304 of the Act contains a prohibition on transfers of funds between a candidate's own controlled committees and on transfers from one candidate's committee to another candidate.  In Service Employees International Union, et al. v. Fair Political Practices Commission (9th Cir. 1992) 955 F.2d 1312, cert. den. __ U.S. __, 112 S.Ct. 3056 ("SEIU"), the court ruled that Section 85304 of the Act was unconstitutional to the extent it prohibits transfers of funds from one candidate's committee to another candidate's committee where there is no valid system of contribution limits in effect, or between a candidate's own campaign committees.  However, a candidate's transfer of campaign funds to another candidate who is in a special election or in a jurisdiction with local contribution limits is still prohibited by Section 85304.  


Under the Act as modified by SEIU, candidates may transfer campaign funds and assets to other controlled committees of theirs, except where the campaign funds have become surplus.  (Section 89519.)  Funds in Assemblymember Conroy's state legislative committee will become surplus on the date he leaves the Assembly.  Under the Act, Assemblyman Conroy could transfer any campaign funds currently in his state legislative committee to a new campaign committee set up to run for Orange County Supervisor as long as he does so before they become surplus funds.


However, Section 9(a) of the Orange County campaign ordinance provides that no funds may be transferred into any county candidate's campaign committee from any other campaign committee controlled by a candidate.  Under the local ordinance's transfer ban, Assemblymember Conroy may not be able to transfer funds from his state legislative committee to a new committee for county supervisor.  He should check with the Orange County District Attorney's office regarding this prohibition.      


Certain other sections of the Act apply if Assemblymember Conroy intends to seek a county supervisor seat.  Sections 85200 and 85201 require candidates to file a separate statement of intention and establish a separate campaign bank account for each office for which they intend to run if they will receive contributions or make expenditures in connection with the election.  Regulation 18521 requires that a separate committee be established for each office for which a candidate has raised $1,000 or more.


Therefore, if Assemblymember Conroy wishes to raise funds to run for county supervisor, he must file a Candidate Intention Statement (Form 501) before soliciting or receiving contributions.  He must also open a campaign bank account for the county supervisor race when contributions are received, and must file a Campaign Bank Account Statement (Form 502) within ten days of setting up the account.  Within ten days of receiving $1,000 or more for the county supervisor race, he must file a Statement of Organization (Form 410) to establish a committee.  (Sections 82013(a) and 84101.)


2.  Receiving Campaign Contributions from Other Candidates


Under the Act, Assemblymember Conroy may receive contributions from the personal funds of other candidates or officeholders to his campaign for county supervisor.  The transfer of campaign funds between candidates' committees is also permitted under the Act unless the candidate who will receive the transfer is running in a special election (in which case contribution limits apply), or is subject to contribution limits in a local jurisdiction.  If valid contribution limits apply, a candidate cannot transfer funds from his or her committee to another committee.  (Section 85304, as modified by SEIU.)    


Since Orange County has local contribution limits in effect, transfers from other candidates' committees to Assemblymember Conroy's county supervisor committee would be prohibited under the Act.  Such transfers also may be prohibited under Section 9(a) of the local ordinance.  


3.  Donation of Surplus Funds to a Nonprofit Organization


Assemblymember Conroy has also asked whether, if he decides not to seek election to any other public office, he may donate surplus funds from his state legislative committee to a public interest or educational nonprofit organization that he establishes or controls.


Section 89519 of the Act governs the disposition of surplus funds.  Subsection (c) provides that surplus funds may be used to make:        Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.

(Emphasis added.)


* * *


Thus, surplus campaign funds may be donated to a nonprofit organization as long as:  (1) the recipient organization is a bona fide charitable, educational, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code or civic organization under Section 501(c)(4) of the Code, and (2) no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the former candidate or official, his or her immediate family, or campaign treasurer.    


This provision is designed to prevent a former candidate or elected official who donates surplus funds to a nonprofit organization from benefiting from the donation.  Thus, the Commission has advised that when a former candidate or elected official does not benefit from the donation and does not control the use of the funds once the surplus funds are provided to the nonprofit organization, the donation of surplus funds would be appropriate pursuant to Section 89519.  (See Spillane Advice Letter, No. A-95-071 (former county supervisor may donate surplus campaign funds to a nonprofit organization for which he serves on the board of directors as a voting or honorary member, if the donation does not benefit him financially and he does not control the use of the funds provided to the organization);  Poster Advice Letter, No. A-93-247 (city council candidate may donate surplus campaign funds to nonprofit clinic where he is employed as director of development if he will not receive any personal financial benefit from the donation and will not control the disposition of funds once they are received by the clinic); and Bishop Advice Letter, No. A-93-050 (candidate may donate surplus funds to a nonprofit drug abuse prevention program as long as the candidate does not personally benefit and does not control the disposition of funds provided to the nonprofit organization).) 


While the Commission has not defined the term "material financial effect" in the context of uses of campaign funds, it has by analogy, applied an analysis similar to that used in the Act's regulation of conflicts of interest.  (Spillane Advice Letter, supra; and Spain Advice Letter, I-90-410.)  Generally, Commission regulations find that a transaction has a material financial effect on an official if it increases his or her income or assets by $250 or more.  (See Regulation 18702.1(a)(4).)  Therefore, if a donation of surplus campaign funds would increase the income or assets of the elected official, his immediate family, or his campaign treasurer by $250 or more, the donation will be prohibited.  (Weiss Advice Letter, No. A-91-158; Spain Advice Letter, supra; and Statham Advice Letter, I-89-690.)


Assemblymember Conroy stated that he may wish to donate the surplus funds to a nonprofit organization he establishes or controls.  Under the requirements of Section 89519, he cannot do so unless the proceeds of the donation would not have a material financial effect on him, his immediate family or campaign treasurer.  It would be very difficult to meet this standard in making a donation to a nonprofit organization which one establishes or controls.  Assemblymember Conroy could not accept a position as a salaried executive director or other salaried officer of the nonprofit organization.  He could not accept any reimbursement for expenses, travel payments, or any other remuneration or benefit of over $250 from the proceeds of the donation to the nonprofit organization.  (See Weiss Advice Letter, supra.)  These prohibitions apply to his immediate family members and campaign treasurer as well.  


Assemblymember Conroy discussed donating the surplus funds to a nonprofit organization after he has left the Assembly and is no longer an officeholder or candidate.  Please note, however, that if a candidate controls a nonprofit organization, it could result in a finding that the organization is a "controlled committee" of the candidate and different provisions of the Act would apply.  (Section 82016; Regulation 18217.) 


If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Hyla P. Wagner

