

May 25, 1995

Mr. Jimmy R. Allen

Auditor/Controller

County of Tulare

221 South Mooney Boulevard, Room 101-E

Visalia, California  93291-4593





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-148

Dear Mr. Allen:


You have requested advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Is the computer you won by random drawing at a conference attended by public officials considered a disclosable gift?

CONCLUSION


The computer is a disclosable gift which exceeds the gift limits for local public officials.  However, you may donate the unused computer to the county within thirty days of receipt and it will not be considered a disclosable gift.

FACTS


On April 13, 1995, you attended a conference in Sacramento, which was a joint meeting of the State Association of County Auditors and staff members of the State Controller's Office.  During the conference, a prize was awarded by random drawing from the names of all those who registered for the conference.  Your name was drawn and you won a N.E.C. color notebook 486 computer.  You estimate the value to be between $2,000 and $3,000.


The Sacramento County Data Processing Director asked a local firm to donate the computer to the County Auditors Association.  The association used the computer for a door prize.  The rules for winning were that the winner had to be registered at the conference, had to be present to win and that the winner's name had to be drawn from among all other names of those registered for the conference.

ANALYSIS


Section 82028 defines a "gift" as follows:


...any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status. 


Section 89501 provides gift limits with respect to local elected officers:


(b)  No local elected officeholder, candidate for local elected office, elected, appointed, or candidate for, member of the governing board of a special district, or designated employee of a local government agency shall accept any gifts, from any single source, which is in excess of two hundred fifty dollars ($250), in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith. 


This gift limit is adjusted to reflect changes in the Consumer Price Index and is now $280.


Regulation 18946.5 provides that a prize or an award received by an official must be reported as a gift unless the prize or award is received in a bona fide competition not related to the filer's official status.


According to your facts, you attended a conference which was a joint meeting of the State Association of County Auditors and staff members of the State Controller's Office.  The winner of the prize was selected by random drawing from the names of all those who registered for the conference.


Although you won the computer in what appears to be a bona fide competition, the event was held primarily for public officials, and therefore the drawing was based on the official status of the attendees.  (See Pavlovich Advice Letter, 

No. A-94-391, copy enclosed.)  Thus, you received a gift from the firm which donated the computer.


Your situation would be in contrast to advice given in the Pritchard Advice Letter, No. A-95-094, copy enclosed, in which there was a large pool of contestants, which was not limited to public officials.


During our telephone conversation on May 4, 1995, you inquired about donating the computer to the County of Tulare, if you could not keep the computer.  I cited Regulation 18943, which deals with donation of gifts as follows:


(a)  General Rule for Return, Donation, or Reimbursement of a Gift.  A gift is neither accepted nor received if it is returned, donated, or reimbursed by the recipient official in any manner set forth below:

*****


(3)  The official may, within 30 days of receipt or acceptance, donate the gift, unused, to a state, local or federal government agency without claiming any deduction for tax purposes.  In such event, neither the official nor the donor shall be required to disclose the receipt or making of a gift or activity expense; or ....


During our telephone conversation on May 4, 1995, I also  informed you that you have thirty days from April 13, 1995, the date you received the computer, to donate it to the county.  


I trust this answers your question.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Jill Stecher





Counsel, Legal Division
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Enclosures

