

June 23, 1995

Mr. Terry C. Andrus

County Counsel

County of Orange

10 Civic Center Plaza

Post Office Box 1379

Santa Ana, California  92702-1379





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-163

Dear Mr. Andrus:


This is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Should the part-time, unpaid volunteer advisors to Orange County Chief Executive Officer William J. Popejoy be "designated employees," for financial disclosure and disqualification purposes in the county conflict of interest code?  If so, do the Act's gift limits automatically apply?

CONCLUSION


Based on the facts you have described, the part-time, unpaid business volunteers who are assisting Chief Executive Officer Popejoy are public officials under the Act.  Accordingly, these volunteers should be designated in the county's conflict of interest code and the Act's gift limits are applicable.

FACTS


The Orange County Board of Supervisors has appointed 

William J. Popejoy as Chief Executive Officer to assist and direct the county's bankruptcy recovery efforts.  Mr. Popejoy serves at the pleasure of the Board and is considered a designated employee in the county's conflict of interest code.


Beginning in February, Mr. Popejoy sought the voluntary, part-time assistance of successful, private sector business people whose business judgment and experience he held in high regard.  There are now approximately a dozen part-time volunteers, most of whom are retired.  They gather information from county agencies and outside sources and make recommendations to Mr. Popejoy.   The volunteers are not compensated and individually average less than ten hours per week on county matters.  Mr. Popejoy meets about twice a week for an hour or a half an hour with these volunteers.  


The business volunteers have no decisionmaking authority, nor do they direct or supervise any county employees.  The Board of Supervisors, as opposed to Mr. Popejoy, is the final decision-maker for almost all of the issues on which the volunteers are asked to work.  The Board receives advice and recommendations on these matters from Mr. Popejoy, not from the volunteers.

ANALYSIS


The conflict-of-interest provisions of the Act, including the provisions requiring mandatory public disclosure of financial interests, only apply to public officials.  (Sections 87100, 87302.)  A public official includes every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  Mr. Popejoy's informal group of volunteer advisors may only be subject to the conflict-of-interest provisions of the Act if they fall within the definition of "public official."  Clearly, the volunteers are not members, officers or employees of Orange County.  Therefore, they may only be regulated if their position falls within the definition of the term "consultant" under the Act.


The Commission has defined the term "consultant," for the purposes of determining who is a public official subject to the provisions of the Act in Regulation 18700(a)(2).  Subdivision (A) of that provision defines "consultant" as any individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency, makes a governmental decision regarding any one of seven enumerated areas of government administration.  Subdivision (B) provides an alternate test and states that an individual is a consultant if he or she, pursuant to a contract, serves in a staff capacity with an agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties that would otherwise be performed by an individual whose position was designated in the agency's conflict of interest code. 


Under Regulation 18700(a)(2)(A), therefore, an individual is not a "consultant" within the meaning of the Act unless he or she, pursuant to a contract, makes a governmental decision.  As your facts indicate that the informal volunteer advisors Mr. Popejoy has assembled do not make governmental decisions, the volunteer advisors are not public officials under Regulation 18700(a)(2)(A).


Under Regulation 18700(a)(2)(B), the volunteers would be deemed to be consultants if, pursuant to a contract, they served in a staff capacity in a position designated in the conflict of interest code.  This test poses three questions.  The first question is whether or not Mr. Popejoy's volunteers perform their function pursuant to a contract.  The second question is whether or not they serve in a staff capacity.  The third question is whether or not their duties in that capacity require them to be designated in a conflict of interest code.  An affirmative answer to all three questions is required to be considered a consultant under this provision.  We address these questions in reverse order.


Under the facts you have presented, the third question must be answered in the affirmative.  The volunteers' activities in conducting investigations and making substantive recommendations clearly would require that they be designated in the conflict of interest code if they were county employees.  Under Section 87302, a position must be designated in the conflict of interest code if it involves the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest.  The Commission has defined participation in a governmental decision to include conducting research or making an investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official for the purpose of influencing a governmental decision.  (Regulation 18700(c)(2).)  The volunteers' activities described above would appear to qualify as participation in governmental decisions which may foreseeably have a material effect on a financial interest.  


The second question requires us to define the phrase "serves in a staff capacity."  That phrase is not defined in Commission regulations.  As the phrase is not a term of art, we construe the phrase to give effect to the ordinary meaning of the terms used.  (See People v. Morris (1988) 46 Cal.3d 1, 15 [a statute must be construed to give effect to the ordinary import of the language used in the statute itself].)  Webster's New World Dictionary of the American Language defines the term staff as: "a group of people assisting a chief, manager, president, or other leader."  (Second College Edition (1974).)  Under the meaning of the term "staff," the unpaid volunteers who assist Mr. Popejoy are serving in a staff capacity when they undertake investigations at his direction, analyze the information they have gathered, and then report directly back to Mr. Popejoy so that he may use those recommendations in fulfilling his duties.  Importantly, the volunteers do not exercise these "staff" functions on an ad hoc basis; rather, they each work approximately 10 hours a week and meet regularly with Mr. Popejoy.  The prolonged and regular nature of the volunteers' activity indicates to the Commission that these individuals serve in a "staff capacity."  The second question, therefore, must also be answered in the affirmative.



Accordingly, a determination of whether or not the volunteers are public officials subject to the disclosure and gift limits of the Act depends on whether they perform their functions pursuant to a contract.  Whether or not a contract exists does not depend on the existence of any written document.  Indeed, California Civil Code Section 1549 defines a contract as merely "an agreement to do or not to do a certain thing."  However, the law recognizes several elements necessary for the formation of a contract, among them is the requirement for consideration.\  (See generally Rest. 2d Contracts \\ 71 et seq. [discussion of consideration].)  Consideration may be defined as either a benefit conferred or a detriment suffered.  (Cal. Civ. Code \ 1605.)  In the absence of consideration, Mr. Popejoy's volunteers are making a gift of their service to the county and would not be considered consultants under the Act.


We find sufficient consideration present in the instant case and, therefore, we conclude that Mr. Popejoy's volunteers perform their functions pursuant to a contract.  In performing their varied services on behalf of the county, we assume that the volunteers would be indemnified for any personal injury they suffered or for any injury suffered by a third person which arose out of the course and scope of their duties.  This indemnification would satisfy the requirements for consideration in the agreement between the county and the volunteers.  Therefore, a contract exists between the county and the volunteers.  Pursuant to that contract, the volunteers serve as Mr. Popejoy's staff.  As Mr. Popejoy's staff, the volunteers perform functions which would otherwise be performed by a person designated in the county's conflict of interest code.


Accordingly, the plain language of the Commission's regulations compel us to conclude that the volunteer advisors who aid Mr. Popejoy are public officials under the Act and must comply with the financial disclosure and gift prohibitions contained therein.


I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at 916/322-5660.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Daniel E. Muallem





Counsel, Legal Division
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