

June 5, 1995

Mr. Dale E. Bonner

Deputy Legal Affairs Secretary

Office of the Governor

State Capitol

Sacramento, California  95814





Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-95-170

Dear Mr. Bonner:


This is in response to your questions regarding the gift limits and use of public funds provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTIONS


1.  Does free travel provided to state police officers who provide security to the Governor constitute a reportable or prohibited gift under the Act?  


2.  Does free travel provided to a member of the Governor's "advance" staff constitute a reportable or prohibited gift under the Act? 


3.  May the Governor at any time, unless on personal trips, be accompanied by an "advance" assistant whose salary is paid by the State without running afoul of any prohibitions against the use of state resources for political purposes?

CONCLUSIONS


1.  The security officers traveling with the Governor are not public officials who are making or participating in the making of governmental decisions.  They are also not "designated" employees in the Department of General Services' conflict of interest code.    Therefore, the Act's disclosure and disqualification requirements and gift limits do not apply to the security officers.  Under these circumstances, the State's failure to reimburse a donor for any free travel provided to security officers who accompany the Governor would not constitute acceptance of a reportable or prohibited gift by these individuals.  


2.  Several junior members of the advance staff are not designated employees in the conflict of interest code of the Governor's Office, and based on your description of their duties, they are not public officials making governmental decisions.  Therefore, the Act's gift limits and disclosure and disqualification requirements do not apply to these members of the advance staff.  Free travel received by these individuals thus would not be subject to the Act's gift limits or reportable.  


Two senior members of the Governor's advance staff are designated employees in the conflict of interest code of the Governor's Office.  Free travel provided to the senior advance assistants would be subject to gift limits and reportable unless it is accepted as a gift to the Governor's Office and the requirements of Regulation 18944.2 are met.  


3.  Payments by the Governor's Office of the salaries or expenses of advance assistants would not constitute an improper use of state resources for political purposes, or a political contribution or expenditure under the Act, as long as the advance assistants are not rendering services for the purposes of influencing or attempting to influence the voters for or against the nomination or election of a candidate.

FACTS


1.  Travel for State Police.


The Governor often travels within California and to other states to perform gubernatorial duties and, occasionally, to participate in political activities.  Pursuant to Government Code Section 14613, the California State Police provide 24-hour protection for the Governor.  The law does not condition security services on the Governor's participation in official state business.  In fact, protective services are authorized for former constitutional officers who are no longer performing any official duties.


The State Police are under the jurisdiction of the Department of General Services ("DGS").  DGS typically reimburses third parties who provide travel (including transportation, lodging and meals) for security officers protecting the Governor.  Notwithstanding the purposes of a trip, reimbursement appropriately comes from the State since the security officers' travel with the Governor is always official state business pursuant to Government Code Section 14613.  However, there are occasions when DGS can be relieved of the obligation to pay for travel for security officers.  For example, third parties occasionally offer to provide such travel free of charge to the State, and, in some cases, Federal Aviation Administration regulations prohibit third parties from receiving compensation for air transportation.


2.  "Advance" Staff Traveling with Governor.


A separate issue arises with respect to the "advance" assistant who accompanies the Governor on virtually all but personal trips.  Like security officers, the advance assistants are always performing official state duties.  Thus, their salary and travel can be provided by the State.  The assistant's sole purpose is to coordinate with the State Police in planning the specific details of the Governor's travel (such as arrival and departure times and locations, seating arrangements, etc.) and to assist the Governor in completing state business while traveling.  For example, the advance assistant is responsible for sending and receiving confidential messages exchanged between the Governor and state officials, and facilitating immediate access to the Governor in the event of an emergency.  


There are four individuals in the advance unit.  The two most senior advance assistants are designated in the conflict of interest code of the Governor's Office.  Two junior advance assistants are not designated in the code.  The Governor's Office assigns members of the advance staff to travel with the Governor on particular days based on staff availability and the nature of the events scheduled for that trip.  On occasion, someone who is not from the advance unit, such as a junior staffer, a mail room employee, or a more senior staff member, may be assigned to travel with the Governor.  These individuals may or may not be designated in the conflict of interest code of the Governor's Office.


Advance staff is strictly prohibited from participating in events when accompanying the Governor, whether or not the event is state business or political.  Their sole purpose is to coordinate logistical details with the State Police and to ensure that state officials have constant access to the Governor so that he may attend to official business when outside the Capitol.

ANALYSIS


1.  Gift Limitations.


Section 89505(a) of the Act provides that no designated employee of a state agency may accept gifts with a total value of more than $280 in a calendar year from any single source, if the  employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.  


The term "designated employee" means any officer, employee, member or consultant of any agency whose position with the agency    is exempt from the state civil service system by virtue of subdivision (a), (c), (d), (e), (f), (g), or (m) of Section 4 of Article VII of the State Constitution, unless the position is elective or solely secretarial, clerical, or manual.  The term also includes employees who are designated in their agency's conflict of interest code because their position entails the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest.  (Section 82019.)


Section 87300 requires every agency to adopt a conflict of interest code which lists the positions within the agency that involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on a financial interest.  (Section 87302.)  The code requires each designated employee to file statements of economic interests disclosing investments, business positions, interests in real property, and income from specified sources.  (Section 87302(a) and (b).)


The security officers are not designated employees in the Department of General Services' conflict of interest code.  Similarly, the junior members of the advance staff are not designated employees in the conflict of interest code of the Governor's Office.  Therefore, these individuals are not covered by the Act's limitations on gifts set forth in Section 89505.  Based on these facts, the State's failure to reimburse a third party for free travel provided to the security officers or junior advance staff would not constitute a reportable or prohibited gift under the Act.  


Two senior advance staff members are designated in the conflict of interest code of the Governor's Office.   Consequently, any free travel provided to them would be subject to gift limits and reportable unless the donor is reimbursed.  As described in your letter, the State may reimburse the donor for the costs of the advance staff's travel on official business, or campaign funds may be used to reimburse these expenses in connection with holding office.  The general rule is that any expenditure of campaign funds for travel expenses must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Sections 89512 and 89513(a).)  (See Boger Advice Letter, No. I-91-291; and Hunter Advice Letter, No. I-91-247.)  Expenditures for advance staff traveling on official business would be directly related to a governmental purpose.  


2.  Gifts to an Agency.


Alternatively, free travel provided to the advance staff may be accepted as a gift to the Governor's Office if the requirements for gifts to an agency are met.  (See Delventhal Advice Letter, No. A-94-207; and Kaye Advice Letter, No. A-93-490.)  Regulation 18944.2 provides as follows:

     (a)  A payment, which is a gift as defined in Government Code Section 82028, shall be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if all of the following requirements are met:


(1)
The agency receives and controls the payment.

(2)  The payment is used for official agency

business.


(3)  The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.


(4)  The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:


(A)  Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;


(B)  Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and


(C)  Is filed with the agency official who 

maintains the records of the agency's statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.

* * *


3.  Prohibited Use of State Resources for Political Purposes.


You asked whether the Governor, unless on personal trips, may be accompanied by an advance assistant whose salary is paid by the State without running afoul of prohibitions against the use of state resources for political purposes.  Section 85300 of the Act prohibits the use of public moneys for the purpose of seeking elective office.  Generally, the payment by a state agency of the salary or expenses of its employees for political purposes is illegal.  (See Penal Code Section 424; Fair Political Practices Com. v. Suitt (1979) 90 Cal.App.3d 125, 130 [153 Cal.Rptr. 311]; and People v. Battin (1978) 77 Cal.App.3d 635 [143 Cal.Rptr. 731].) 


A state agency's payment of the salaries or expenses of its employees is considered a political contribution or expenditure under the Act if the employee renders services for the purpose of influencing or attempting to influence the voters for or against the nomination or election of one or more candidates or the qualification or passage of any measure.  (Los Angeles City Ethics Com. v. Superior Court (1992) 8 Cal.App.4th 1287 [11 Cal.Rptr.2d 150]; League of Women Voters v. Countrywide Crim. Justice Coordination Com. (1988) 203 Cal.App.3d 529, 550 [250 Cal.Rptr. 161]; Thirteen Committee v. Weinreb (1985) 168 Cal.App.3d 528, 532-533 [214 Cal.Rptr. 297].)  The Act's reporting requirements apply to the payment of a public employee's salary or expenses for such services.  (FPPC v. Suitt, supra.)  

