

August 9, 1995

Ann Miller Ravel

Chief Assistant County Counsel

County of Santa Clara

70 West Heading Street

San Jose, CA  95110-1770



Re:  Your Request for Informal Assistance




Our File No. I-95-174

Dear Ms. Ravel:


This is in response to your request for advice under the campaign provisions of the Political Reform Act. Since your request is general in nature and does not seek advice regarding a specific public official, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTION


Does the County of Santa Clara Ethics Ordinance conflict with the Act's requirement that candidates maintain one campaign contribution account for each elective office sought or held?

CONCLUSION


It appears that section A3-19 of your ordinance, which prohibits campaign expenditures from an officeholder account, conflicts with the Act and is therefore preempted by it.

FACTS


The County of Santa Clara has adopted Ordinance 19.22 which establishes ethical standards for members of the board of supervisors.  The ordinance addresses such things as election campaigns, incompatible activities, conduct in office, etc.  


Section A3-19 of the ordinance provides for the establishment of a "Friends" fund and limits the amount of money an officeholder may receive for his or her "Friends" account.  No board member or controlled committee of the member may receive more than $250 in a calendar year from any person in the "Friends" account.  In addition, the funds collected for the "Friends" account may be used only for officeholder purposes, elections other than for the board of supervisors, or charitable purposes, and may not be used, directly or indirectly, for or against any campaign for the board.


Staff members for various supervisors raised concerns that this provision of the ordinance may result in a conflict with the  Act's requirements that candidates maintain one campaign contribution account for each elective office sought and held.

ANALYSIS


Under the Political Reform Act, the Commission is empowered to give advice with respect to the provisions of the Act.  (Section 83114.)  While the interpretation of local ordinances regulating campaign finance is generally beyond the scope of Commission advice, the Act does contain several provisions regarding the implementation of such ordinances.  (Sections 81009.5, 81013, and 85100.)  


Generally, where the provisions of a local law conflict with the Act, the local law is superseded.  (Section 81013.)  However, the Act does not prevent local jurisdictions from either imposing lower contribution limits or from imposing other political campaign requirements, if the requirements do not prevent candidates from complying with the Act.  (Van Winkle Advice Letter, No. I-89-335, Section 85101.)


Section 85201 provides:


(a)  Upon the filing of the statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.

* * *


(e)  All campaign expenditures shall be made from the account.




Emphasis added.


The Act provides that once a candidate is elected to office, the candidate may maintain the campaign bank account established for that election for the costs associated with holding that office.  (Section 85201; Regulations 18520 and 18521.)  Moreover, the candidate may continue to raise funds for this purpose.  


Thus, while an officeholder account may be maintained and used for purposes associated with a supervisor's current term of office, that officeholder account must also be used for all campaign expenditures as well, such as retiring campaign debt.  Only one account may be established for the purpose of expenses associated with the candidate's election to the specific elective office designated in the statement of intention and expenses associated with holding that office.  (Regulation 18524.)


Section A3-19 of your ordinance prohibits campaign expenditures for or against any campaign election for the board of supervisors.  This raises questions about an incumbent candidate's ability to make contributions to other board member's campaigns or  their ability to retire campaign debt accrued in the previous election.


However, Section A3-18 of the ordinance suggests that perhaps the authors of the ordinance intended for the campaign account to be totally depleted of campaign contributions prior to receiving funds for officeholder expenses.  This section requires surplus campaign contributions to be distributed within 30 days following the election.  If the ordinance requires that surplus contributions be dispersed within 30 days, and then A3-19 restricts the use of officeholder funds to non-campaign related expenses, then there may not be a reason to maintain two accounts, one for contributions and one for officeholder expenses.  The ordinance is, however, silent on how a candidate raises and pays for accrued campaign debts as a result of the previous election.  If it is contemplated that incumbent supervisors would need to maintain a separate bank account for the purpose of retiring campaign debt, then, Section A3-19 of the ordinance does conflict with the provisions of the Act.


A provision of your ordinance which may also conflict with the Act is Section A3-18 addressing surplus funds.  Subsection 2 permits distribution of surplus funds to nonprofit public benefit corporations providing services in Santa Clara County.  The Act limits donation of surplus funds to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.  (Section 89513.)


It is suggested that this provision of your ordinance be restricted to donation of contributions to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations.  This provision could then, of course, be limited to those tax-exempt organizations who provide services in Santa Clara County.


Another area of concern is with Section A3-19(B) which permits the expenditure of campaign funds for "constituent services" and purposes necessary to "discharge official duties."  

Section 89513 of the Act limits the use of campaign funds to purposes which are directly related to a political, legislative or governmental purposes.  It is suggested that Section A3-19(B) be amended to add a sentence at the end of the section to specify that the officeholder expenses are permitted only if consistent with the provisions of the Political Reform Act, Section 89513 et seq.


Thank you for giving us an opportunity to review your local ethics ordinance.  If you have any questions, or need to discuss this further, please feel free to contact the Commission's Legal Division at (9l6) 322-5901.




Sincerely,




Steven G. Churchwell




General Counsel




By:  Jeanette E. Turvill





Political Reform Consultant





Legal Division

SGC/JET

