




July 12, 1995

Honorable Betty Rexford

Councilmember

City of Poway

P.O. Box 789

Poway, CA  92074-0789






Re:
Your Request for Advice 


Our File No. A-95-211

Dear Councilmember Rexford:


This is in response to your letter requesting advice regarding your responsibilities as a Poway City Councilmember under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


May you participate in decisions on land use matters pertaining to the South Poway Specific Plan, including the approval of an amphitheater?

CONCLUSION


So long as the decisions do not materially affect the value of your residence, you may participate in the South Poway Specific Plan Decisions.

FACTS


The Poway City Council will be considering the South Poway Specific Plan which involves a conditional use permit and other land use approvals necessary for the construction of an amphitheater.  The planned uses for the amphitheater include 50 to 60 concert events per year.  The sound produced by these events is expected to range from 90 to 110 A-weighted decibels (dBAs).  According to the draft environmental impact report, concert acts that peak at the maximum sound level will occur five or six times per year.


The amphitheater will be situated at a location more than one mile from your residence.  According to the materials you submitted on June 30, 1995, your residence is outside the zone of audibility that is expected from the amphitheater for concert performances at 107 dBAs.  However, depending on environmental conditions such as wind, concerts that reach 110 dBAs may be audible at your residence.  In addition, construction of the amphitheater may create increased traffic on streets near your home.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  


Section 87103 specifies that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:


(b) Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.






Section 87103(b).


We assume that your ownership interest in your residence is greater than $1,000.  Thus, you may not make, participate or influence any governmental decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on your property.  


Whether the financial consequences of a decision are reasonably foreseeable at the time a governmental decision is made depends on the facts of each particular case.  An effect is considered reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  Certainty is not required. However, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  


Your residence is located over one-mile from the site of the project.  However, according the materials you submitted, the amphitheater will have effects that reach a substantial distance from its location.  Not only will there be significant sounds that may be heard from properties in proximity to the amphitheater, but in addition, the amphitheater will have effects on traffic on streets that run near your home.  Thus, the decision regarding the amphitheater is substantially likely to have a financial effect on the fair market value of your property.  


However, for this foreseeable financial effect to result in disqualification, the effect must also be material.  Regulation 18702.3(b) provides:


(b)  The reasonably foreseeable effect of a decision is not considered material as to real property in which an official has a direct, indirect or beneficial interest (not including a leasehold interest), if the real property in which the official has an interest is located entirely beyond a 2,500 foot radius of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision; unless:



(1)  There are specific circumstances regarding the decision, its effect, and the nature of the real property in which the official has an interest, which make it reasonably foreseeable that the fair market value or the rental value of the real property in which the official has an interest will be affected by the amounts set forth in subdivisions (a)(3)(A) or (a)(3)(B); and


(2)  Either of the following apply:


(A)  The effect will not be substantially the same as the effect upon at least 25 percent of all the properties which are within a 2,500 foot radius of the boundaries of the real property in which the official has an interest; or


(B)  There are not at least 10 

properties under separate ownership within a 2,500 foot radius of the property in which the official has an interest.


As correctly noted by your city attorney, Stephen M. Eckis, the determination of materiality is necessarily a factual determination.  The Commission cannot act as the finder of fact in providing advice.  We must leave this factual determination of materiality to you within the guidelines provided by Regulation 18702.3.  


However, Regulation 18702.3(d) does set forth factors that you must consider in determining whether the decisions will have a material financial effect on the value of your real property.  You must consider the following:



1.  The proximity of the property which is the subject of the decision and the magnitude of the proposed project or change in use in relationship to the property in which the official has an interest;


2.  Whether it is reasonably foreseeable that the decision will affect the development potential or income producing potential of the property;


3.  In addition to the foregoing, in the case of residential property, whether it is reasonably foreseeable that the decision will result in a change to the character of the neighborhood including, but not limited to, the effect on traffic, view, privacy, intensity of use, noise levels, air emissions, or similar traits of the neighborhood.






Regulation 18702.3(d), emphasis added. 


Thus, for example, even though your property is over one mile from the site of the amphitheater, effects on traffic and noise levels may result in a $10,000 effect on the fair market value of your real property.  If this is the case, you may not participate in the decision.  Conversely, if all these factors are considered and it is determined that the amphitheater decisions will not affect the value of the property by $10,000, you may participate in the decision.


Even if the decision will affect the fair market value of your property by $10,000 or more, you may still participate in the decision if the effect of the decision will be substantially the same as the effect on at least 25 percent of all the properties which are within a 2,500 foot radius of the boundaries of your real property and there are at least 10 properties under separate ownership within a 2,500 foot radius of your property.


Moreover, Regulation 18703 provides a "public generally" exception that may apply where 10 percent or more of the residences, property owners, homeowners or population of the jurisdiction are affected in substantially the same manner as you will be affected.  We have enclosed a copy of this regulation for your information.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

