




October 23, 1995

Peter Bagatelos

Bagatelos and Fadem

601 California Street, Suite 1801

San Francisco, CA  94108







Re:
Your Request for Advice








Our File No. A-95-238

Dear Mr. Bagatelos:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of Hollywood Park, Inc., regarding its responsibilities under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Does the payment of the costs of a special election held September 12, 1995, in the City of South San Francisco by Hollywood Park, Inc., constitute the making of reportable contributions? 

CONCLUSION


Yes.  Payment of the costs of the special election constitute reportable contributions to the political committee established to support the measure.  

 FACTS


On June 14, 1995, the City Council of South San Francisco placed a measure on the ballot.  The measure involved the development of a card club and major commercial center in the City of South San Francisco.  The council also decided to call a special election on September 12, 1995, at which time the measure would be considered by the voters.  The voters rejected the measure.


Immediately following the decision to place the measure on the ballot, the city council and Hollywood Park, Inc. ("Hollywood Park") agreed that Hollywood Park would pay the costs of the special election, an amount totaling approximately $40,000.


Hollywood Park also sponsored the political committee established to support the passage of the measure.  The recipient committee is entitled, "Yes on Measure A, Supported by Hollywood Park, Inc."  According to the information you provided on September 7, 1995, Hollywood Park is the sole monetary contributor to the committee.  However, the committee also received nonmonetary contributions from another source for office space.  The sponsored committee was established by Hollywood Park after the agreement between Hollywood Park and the city concerning the payment for the election was made.

ANALYSIS


The question you pose is whether, under the Act, the payment for the special election in question is considered a contribution by Hollywood Park that must be reported on campaign statements.   


Since Hollywood Park sponsored the measure, the specific question posed is whether the reimbursement to the City of South San Francisco for the costs of the election are considered contributions to the sponsored committee, a recipient committee.  You also asked whether Hollywood Park independently qualifies as a major donor committee pursuant to Section 82013(c). 


Under the Act, any person who makes payments for political purposes may have campaign disclosure obligations.  (Sections 82013, 82015, and 82025.)  A payment is made for political purposes if it is intended to influence the action of voters for or against the qualification or passage of any measure.  (Regulations 18215 and 18225.)  Accordingly, if Hollywood Park donated the funds to the city for the purpose of influencing the voters in support of the measure a contribution results.


In your letter, you suggest that there is no political purpose for the payment.  However, in considering the context in which the payment is to be made, and all the facts, it is clear that the agreement to pay for the costs of the election and the payment for the election are inextricably linked to Hollywood Park's campaign to secure a favorable outcome on the ballot measure.  As noted, Hollywood Park sponsored the measure.  Its agreement to underwrite the costs of the special election was not done with philanthropic motivation.  Rather, this expenditure is part of the overall scheme to enact the measure.  Therefore, we conclude that the payment will ultimately be made for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters and must be reported as a contribution to the sponsoring recipient committee.  


In addition, since the payment to reimburse the city for the  costs of the election is a reportable contribution by Hollywood Park, Hollywood Park would be considered a major donor. 


However, please note that Regulation 18419(c) provides, in pertinent part:


(c)  A sponsor is not a committee within the meaning of Government Code Section 82013 if all of the following criteria are satisfied:  


(1)  The sponsor does not make or receive a sufficient amount of contributions or independent expenditures, other than those in support of its sponsored committee, to satisfy the thresholds set forth in Government Code Section 82013.  A sponsoring organization makes contributions and expenditures in support of its sponsored committee when it provides the committee with member contributions, money from its treasury, supplies or administrative services; 


(2)  The sponsored committee reports all contributions and expenditures made in support of the committee by the sponsor, its intermediate units, and the members of such entities.  With respect to a member contribution which is channeled through the sponsor or an intermediate unit, the member is the contributor; 


(3)  The sponsored committee reports as an intermediary the sponsor and, if required by paragraph (f) of this regulation, any intermediate unit, as an intermediary, if the sponsor or intermediate unit directly or indirectly provides the committee with $100 or more in member contributions regardless of whether any member for whom the sponsor or intermediate unit acts contributed $100 or more; and 


(4)  A responsible officer of the sponsor, as well as the treasurer of the sponsored committee, verifies the committee's campaign statement pursuant to Government Code Section 81004.  

If Regulation 18419(c) is applicable, Hollywood Park does not incur additional reporting responsibilities as a major donor.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Steven G. Churchwell






General Counsel






By:
Luisa Menchaca






Counsel, Legal Division 

