





September 26, 1995

Peter A. Bagatelos

Bagatelos & Fadem

601 California Street, Ste. 1801

San Francisco, CA  94108







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-95-248

Dear Mr. Bagatelos:


You have requested advice concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your questions are general in nature and you have not indicated that you are seeking this advice on behalf of a particular client, we will treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).  

QUESTIONS


1.
If a committee offers a $20 telephone calling card in consideration for a contribution, does the payment of $100 by a contributor result in a $100 or an $80 contribution from that person?


2.
If the committee offers a $20 telephone calling card as a gift in appreciation for a $100 contribution, is the value of the contribution $100 or $80?


3.
If a third party agrees to pay for the calling cards the committee will send to contributors, at what point does the payment by the third party become a reportable contribution to the committee, at the time the agreement is made or at the time the third party makes the payment?  If it is reportable at the time the agreement is reached, what amount should be reported if the arrangement is open-ended?

CONCLUSIONS


1. and 2.  If at the time of making a $100 contribution the contributor knows that a calling card worth $20 will be received in exchange for the payment, the contributor will be making an $80 contribution.  For reporting purposes, $80 of the contributor's payment will be disclosed as a monetary contribution on Schedule A of the committee's campaign statement, and $20 will be disclosed as a miscellaneous increase to cash on Schedule I.


If the committee sends the calling card "in appreciation" for a contribution of $100 without the prior knowledge of the contributor, the entire $100 must be disclosed as a monetary contribution on Schedule A.


3.
You have not indicated whether the agreement with the donor will be in writing, or whether the donor will contribute money to the committee or will provide the calling cards to the committee.  Therefore, we cannot provide specific advice concerning this question.  


If a contributor agrees in writing to pay for specific goods or services and, based on that agreement, the committee expends specific funds or enters into a contract with a third party, the contributor has made a contribution to the committee in the form of an "enforceable promise."  If the exact value of the contribution is not known at the time of filing, the committee may provide a good faith estimate.


If the agreement with the contributor is not an enforceable promise to make a payment, a monetary contribution is made when the contributor mails, delivers, or otherwise transmits money to the committee.  Alternatively, the date of the check or other negotiable instrument may be used provided it is no later than the date the contribution is mailed, delivered, or otherwise transmitted.  A non-monetary contribution is made when the contributor expends funds for goods or services at the behest of the committee, or when the committee obtains possession or control of the goods or services or otherwise receives the benefit of the expenditure, whichever is earlier.  

ANALYSIS


Section 82015 defines the term "contribution" as:


...a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes....


Full and adequate consideration means the fair market value, that is, whatever it would cost to purchase the item on the open market.  (Section 82025.5; White Advice Letter, No. A-77-018.)  The Commission has consistently advised that when a person purchases goods or services from a candidate or committee and pays the fair market value, the person has not made a contribution.  If the person pays more than the fair market value, the amount over the fair market value must be disclosed as a contribution.  (Moniz Advice Letter, No. A-88-028; Sepulveda Advice Letter, No. I-89-428.)  


Therefore, if a contributor makes a payment of $100 or more with the knowledge that a calling card worth $20 will be received in exchange for the payment, the value of the contribution may be reduced by $20 and the $20 may be reported as a miscellaneous increase to cash (Schedule I of Form 419, 420 or 490).  However, if contributors are not informed that they will receive the calling card in exchange for a contribution and the committee sends the card to certain contributors as an appreciation gift, the entire amount of each contributor's payment must be reported as a contribution.


With regard to the contributor who agrees to pay for the cards sent by the committee, Section 82015 defines contribution to include an "enforceable promise to make a payment."  This term has been defined in Regulation 18216 as follows:

* * * 



(b)  A person makes an "enforceable promise to make a payment,"...if he or she:

* * *


(7)  Promises in writing to make a payment for specific goods or services, and the candidate or committee, based on the promise, expends specific funds or enters into an enforceable contract with a third party.


(c)  A person does not make an "enforceable promise to make a payment," as that term is used in subsection (a), if he or she signs a pledge card or similar document, or otherwise agrees, orally or in writing, to make a future payment except as provided in subsection (b).


If the contributor agrees in writing to pay for the calling cards and, based on that agreement, the committee expends specific funds or enters into an enforceable contract with a third party in connection with offering or distributing the cards, the contributor has made an enforceable promise at the time the committee expends the funds or enters into a contract with a third party.  If the exact value of the contribution is not known by the reporting deadline, the committee may provide a good faith estimate.


In the case of a monetary or non-monetary contribution which is not an enforceable promise, Regulation 18421.1 provides, in part:



Except as otherwise provided by law, the following standards shall be applicable to contributions and expenditures:


(a)  A monetary contribution is "made" on the date that the contribution is mailed, delivered, or otherwise transmitted to the candidate or committee.  Alternatively, the date of the check or other negotiable instrument by which the contribution is made may be used in lieu of the date on which the contribution is mailed, delivered, or otherwise transmitted, provided it is no later than the date the contribution is mailed, delivered, or otherwise transmitted.

* * *


(e)  A nonmonetary contribution is "made" by the contributor, and "received" by the candidate or committee, on the earlier of the following dates:


(1)  The date that funds are expended by the contributor for goods or services, if the specific expenditure is made at the behest of the candidate or committee;


(2)  The date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the goods or services, or the date that the candidate or committee otherwise receives the benefit of the expenditure.


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,







Steven G. Churchwell







General Counsel







By:
Carla Wardlow








Division Chief








Technical Assistance Division

