





September 29, 1995

Brian M. Libow

City Attorney

City of San Pablo

One Alvarado Square

San Pablo, CA 94806







Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-95-279

Dear Mr. Libow:


You have asked for advice concerning the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Do the disclosure and disqualification provisions of the Act apply to members of the Gaming Oversight Committee ("Committee") and must the City of San Pablo amend its conflict of interest code to include members of the Committee?

CONCLUSION


Based on the facts presented, the Gaming Oversight Committee is an advisory body that does not have governmental decisionmaking authority.  Therefore, the members of the Committee are not public officials subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act and the City is not required to include the Committee in its conflict of interest code.  


However, if the Committee makes substantive recommendations which, over an extended period of time, are regularly approved without significant modification, it will be considered a decisionmaking body and its members will be subject to the conflict of interest provisions of the Act.  In this event, the Committee would be required to be included in the City's conflict of interest code.
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FACTS


The City Council of the City of San Pablo has created a  Gaming Oversight Committee to serve in an advisory capacity to the City Council in matters related to the operations and effects of gaming clubs licensed to do business within the City.  The Committee has not yet been established and no membership applications have been received.  The five member committee is intended to be a permanent committee, with its members serving staggered two year terms.  No person with a financial interest in any gaming club located within the Bay Area, or who has done business with any gaming club located within the Bay Area within the preceding twelve months is eligible for membership.  Should an existing committee member assume such a conflict of interest, his or her office shall be deemed automatically vacant.


The Committee's authority is limited to the following tasks:


A.
Provide a forum for citizen complaints regarding the operations and effects of the gaming club, and make recommendations to the City Council regarding the resolution of such complaints.


B.
Review the audits performed at the end of each fiscal year by the gaming licensee, and report to the City Council concerning such review.

C.
Monitor compliance with Ordinance 94-001, and review the licensee's compliance with local hiring requirements imposed upon such licensee by law or by agreement with the City.

D.
Review and evaluate the local non-profit charitable organizations established by licensee to fund charitable and public service activities in the City of San Pablo pursuant to agreement between licensee and the City, and report to the City Council regarding such organizations and their charitable activities.


E.
May, upon petition by rejected applicants for employee work permits, consider the facts and circumstances surrounding the Chief of Police's determination to deny such permit pursuant to San Pablo Municipal Code Section 9.04.150(c).  If the Committee determines that such permit should have been granted, it may make such recommendation back to the Chief of Police and ask him to reconsider.  In cases where the applicant was rejected by the Chief of Police due to the applicant's criminal record, the Committee may hold a closed session to discuss and determine whether the 
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applicant is sufficiently rehabilitated to obtain a work permit.  Any such closed session shall be subject to the requirements set forth in Government Code Section 54956.7.  Unless specifically determined by the Committee to warrant a closed session, all work permit hearings shall be open and public.  Where the Chief of Police determines not to follow the Committee's recommendation, his determination shall be reviewed and approved or denied by the City Manager.

ANALYSIS


The Act prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know he or she has a financial interest.  (Section 87100.)


The conflict-of-interest provisions of the Act apply only to "public officials."  A public official is defined as every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)   Regulation 18700(a)(1) provides that "member" shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decisionmaking authority.  A board or commission possesses decisionmaking authority whenever:  


(A)  It may make a final governmental decision;


(B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overriden; or


(C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency. 
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If the Committee meets any of the tests of Regulation 18700(a)(1)(A), (B) or (C), it possesses decisionmaking authority, and its members are deemed public officials subject to the conflict of interest requirements of the Act.  According to the information you provided, it does not appear that the Committee has the power to make final governmental decisions, nor does it have the ability to compel governmental decisions.  Since the Committee has not yet been established, it has not had an opportunity to make recommendations to the City Council or the Chief of Police.  The Commission has previously advised that when a board or commission is newly formed and has no history of its recommendations being regularly approved over an extended period of time, such a board or commission is not yet a decisionmaking entity under the Act.  (Michelon Advice Letter, No. I-94-224, copy enclosed.)  


A board or commission which does not possess decisionmaking authority pursuant to the provisions of Regulation 18700(a)(1) is solely advisory in nature.  (See In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.)  Accordingly, its members are not public officials.

Therefore, based on the facts provided, we conclude the Committee is not currently a decisionmaking body and that the members are not public officials subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act.  However, the actions of the Committee need to be evaluated in the future.  If the Committee makes substantive recommendations to the City Council or the Chief of Police that are regularly approved without significant amendment or modification, the members of the Committee will qualify as public officials within the meaning of Regulation 18700(a)(1)(C).  Therefore, the City would need to amend its conflict of interest code to include members of the Committee.


If you have any questions, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:  Dixie Howard

Political Reform Consultant

Technical Assistance Division
