February 14, 1996

Peter M. Greenwald

General Counsel

South Coast Air Quality

  Management District

21805 E. Copley Drive

Diamond Bar, CA  91765-4182






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-95-290a


Dear Mr. Greenwald:


You have requested advice concerning the "honoraria" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   We have previously provided you advice in the White-Brown Advice Letter No. A-95-290.  You ask for clarification of the advice provided in that letter concerning the honoraria prohibition.

QUESTIONS

 
1.  Is the determination whether a particular speech is one "customarily provided" in connection with a bona fide business, trade or profession made on a case-by-case basis?


2.  If a particular payment for a speech constitutes income earned for personal services as defined in the Act, may Mr. Hewitt receive compensation in connection with that speech?


3.  Is the exception for the bona fide profession of teaching limited to payments an attorney such as Mr. Hewitt receives for teaching law at a law school?

CONCLUSIONS


1.  Yes.  Whether or not a particular speech is a type that is "customarily provided" in connection with a bona fide business, trade or profession is determined on a case-by-case basis.


2.  Yes.  If a particular speech meets the requirements of the Act, Mr. Hewitt may receive compensation in connection with that speech.  However, as noted, a determination must necessarily be based on specific facts which show that the speech is: 

(1) provided in "connection with" the practice of or employment in a bona fide business, trade or profession; (2) "customarily provided" in connection with that business, trade or profession; and (3) the predominant activity of the business, trade or profession is not making speeches.


3.  The exception for the bona fide profession of teaching is not limited to teaching at a law school.  If the requirements of Regulation 18932.2 are met, the exception is met.

FACTS


Mr. Hugh Hewitt was recently appointed to the South Coast Air Quality Management District.  In his private capacity, he is a co-host of a daily television program in which issues of public interest are discussed.  Additionally, Mr. Hewitt is a practicing attorney with a private law firm.  


Mr. Hewitt occasionally receives invitations to give a speech resulting from either Mr. Hewitt's employment as a co-host in a television program or his practice of law.  This includes speaking engagements to publicize his television program or law practice, or to serve as a moderator at a forum.

ANALYSIS


Effective January 1, 1991, the Legislature enacted a comprehensive ethics reform package, including a ban on the receipt of honoraria by state public officials and a combined gift and honoraria ban applicable to local elected officials.  (Ch. 84, Stats. 1990.)  The Legislature has enacted a series of other statutes to ensure that the rules apply equally to all public officials (and candidates) subject to the honorarium prohibition and gift limits.  (Ch. 36, Stats. 1994; Ch. 1105, Stats. 1994;

Ch. 690, Stats. 1995.)


As an appointed official to the South Coast Air Quality Management District, Mr. Hewitt is a public official subject to the honoraria ban.  (Section 89502.)  Thus, he is prohibited from accepting honoraria, as that term is defined in the Act.  

Applicable Law Concerning Honoraria


The Act defines an "honorarium" as any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89501(a).)  However, the term "honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade or profession is making speeches.  (Section 89501(b)(1); Regulation 18932.)    


A personal service such as a speech may fall within the exception of Section 89501(b)(1), if:  (1) it is provided in connection with the practice of or employment in

 a bona fide business, trade or profession; (2) the services are customarily provided in connection with the business, trade or profession; and (3) the "predominant activity" of such business, trade or profession is not making speeches. 


Regulation 18932.3 states that for a business, trade or profession that has been in existence for one year or more, speechmaking is a predominant activity if, during the 12-month period prior to the speech, more than 50 percent of the hours spent in the business, trade or profession are devoted to the delivery of speeches or more than 50 percent of the gross income during the period is derived from speechmaking.


A.  Case-By-Case Determination 


You ask in your letter whether Mr. Hewitt's activities to publicize either his television program or his law practice, or to serve as a moderator at a forum fit within the exception.  This is a factual determination that must be made on a case-by-case basis.  However, if the predominant activity of Mr. Hewitt's business, trade or profession is making speeches as noted above, the exception does not apply because professional speakers are not within the exception.


B.  The Earned Income Exception


You have not asked about a specific event, but you have asked whether the phrase "customarily provided in connection with the business, trade, or profession" in Regulation 18932(a) requires that a speaking engagement "benefit" the business, employer or client of the individual making the speech.  There is no specific requirement that a speech or other personal service "benefit" one's business or employer for purposes of the exception.  However, as illustrated below, the speech or other service must necessarily be provided in connection with the bona fide business, trade or profession.  Where there is a benefit to one's business or employer, this is more likely to be the case.


For purposes of providing you with guidance on this issue, please note the following advice we have given:


o
Payments for speeches are earned income where a public official owns a business which produces, markets, and distributes educational materials, and occasionally is asked to deliver public speeches on the subjects covered by the materials sold by the business.  (Clegg Advice Letter, No. A-95-185.)


o
The earned income exception applies to lectures given by a physician to health care professionals related to areas of medicine in which he practices and does research.  (Phillips Advice Letter, No. A-91-137.)
 In contrast, a speech regarding healthcare to a group of companies which manufacture pharmaceuticals, diagnostic equipment, and various medical supplies does not appear to be the type of service which is customarily provided in connection with the practice of medicine.  (Filante Advice Letter, A-92-141.)


o
Payments received for conducting church activities and speaking as a licensed minister at youth camps, couples retreats, weddings and funerals are not prohibited honoraria.  (Boatwright Advice Letter, No. A-93-323.)  However, the exception is limited to speaking engagements within the scope of the minister's duties and does not apply to speeches unconnected to that activity.  (Metcalf Advice Letter, No. A-95-316.)


You have noted that invitations to speaking engagements  resulting from the practice of or employment in either

Mr. Hewitt's employment as a co-host in a television program or his practice of law.  We do not believe that because an invitation to speak on topics of public interest merely "results from" his exposure as either a co-host in a television program or as an attorney, the requirements of the exception are met.  Again, we have no specific facts to reach a definitive conclusion on this issue.  However, consistent with our prior advice, a "connection" would exist, for example, where Mr. Hewitt makes a speech to media professionals concerning his expertise as a television co-host, or a speech to attorneys concerning an area of law which is his area of expertise. 


You also indicate that the speaking engagements may serve to publicize his employment or law practice.  As noted, we cannot provide you a definitive answer to this question without specific facts.  However, it would not appear that Mr. Hewitt would be providing a personal service where the payment is received from a third party, not to provide a service to the third party as contemplated by the language in Regulation 18932(a), but to receive a benefit to Mr. Hewitt in the form of publicity.  You should seek further assistance on a specific set of facts.


C.  Teaching


You also ask whether the exception under Regulation 18932.2 for teaching is limited to teaching at a law school where the public official is an attorney.  


For purposes of defining what constitutes the "bona fide profession of teaching," Regulation 18932.2 provides that an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:  (1) the individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university accredited, approved, or authorized as an educational institution by an agency of the State of California; or by an agency of any other state in the United States; or by an agency of the Federal government; or by a bona fide independent accrediting organization; (2) The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession; or
(3) The individual receives payment for teaching students enrolled in an examination preparation program, such as a State Bar examination review course.


If any of the provisions of the regulation are met,

payments to Mr. Hewitt for "teaching" would be deemed income earned, not prohibited honoraria.  However, other payments received for personal services rendered in connection with his teaching profession must be customarily provided in connection with that bona fide profession as required by Regulation 18932.

 
If you have any further questions please feel free to contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 

