




October 23, 1995

Rod Sumner

37 A. North San Marcos Road

Santa Barbara, CA 93111






Re:
Your Request For Advice

Our File No. A-95-303

Dear Mr. Sumner:


This is in response to your request concerning the "personal use" laws under the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


May you be compensated for services rendered to your campaign committee as a professional campaign consultant and as a vendor of services directly related your campaign?

CONCLUSION


No. 
You may not be compensated by your campaign committee for providing services as a professional campaign consultant or as a vendor of services related to your campaign.

FACTS


You are a candidate for office.  You are also a professional consultant and vendor of services directly related to campaigns.  The services you provide include:  designing fundraising letters, formation of sampling techniques to devise the campaign fundraising letters, compilation and manipulation of proprietary data bases and computer programs, and performance of other services normally rendered by consultants to political campaigns.

DISCUSSION


In general, the "personal use" of campaign funds laws are designed to prevent candidates and public officials from benefiting privately from their own candidacy.  (Sections 89510- 89522.)  The purpose of the legislation was "to ensure that candidates, elected officers and the people clearly recognize acceptable and unacceptable uses of campaign funds."  (Senate Elections Committee Analysis of SB 1431 (Stats. 1989, Ch. 1452).)


The Act requires that a candidate's expenditure of campaign funds be related to a political, legislative or governmental purpose.  The general rule of the "personal use" provisions of the Act is that any expenditure of campaign funds must be at a minimum reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  If an expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)


However, with respect to compensation to a candidate from campaign committee funds, Section 89518 specifically provides:


(a)  Campaign funds shall not be used to compensate a candidate or elected officer for the performance of political, legislative, or governmental activities, except for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes.


(b)  Campaign funds shall not be used to compensate any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds for the performance of political, legislative, or governmental activities, except as provided in subdivision (b) of Section 89513 and for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes.


Therefore, pursuant to the express language of subdivision (a) of Section 89518, you may not be compensated for providing services to your own campaign, even as a political consultant or as a vendor of services related to your campaign.  (Also see, Bogert Advice Letter, No. A-90-731.)


We note that, pursuant to Section 89518(b), campaign funds may be used for professional services if the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose of a noncandidate committee.  The expenditures must be reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions which are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89513(b).)  However, Section 89518(a), which applies specifically to candidates compensating themselves, does not contain a specific reference to Section 89513(b), and therefore controls over the general rule set forth in Section 89513(b).


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Steven G. Churchwell

General Counsel    

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division

